iOS 16 Update

iOS 16.3.1 en iPadOS 16.3.1 verschenen: Apple lost bugs met iCloud, Siri, crashdetectie en meer op

Apple heeft iOS 16.3.1 en iPadOS 16.3.1 uitgebracht, een nieuwe update voor de iPhone en iPad. In deze versie geen nieuwe functies, maar verbeteringen en bugfixes. Welke problemen heeft Apple in iOS 16.3.1 opgelost?
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple brengt geregeld nieuwe software-updates uit en vaak zitten daar wat nieuwe functies in. Dat was bijvoorbeeld het geval met iOS 16.2 en ook iOS 16.3 die onlangs verscheen. Soms biedt een iOS-update niets nieuws, maar wordt toch aangeraden om hem snel te updaten. Bijvoorbeeld als de beveiliging verbeterd is of er problemen verholpen zijn. Dat laatste is het geval met iOS 16.3.1, die nu klaar staat voor je iPhone. Ook voor de iPad staat een update klaar in de vorm van iPadOS 16.3.1.

De nieuwste iOS-update wordt momenteel uitgerold. Het kan daardoor even duren voordat de update voor jou zichtbaar is. Meestal rolt Apple de updates uit vanaf 19:00 Nederlandse tijd. Het heeft geen zin om in de reacties te melden dat je de update nog niet ziet. Zie ook ons artikel over iOS-installatieproblemen.

iOS 16.3.1 nu beschikbaar

iOS 16.3.1 lost bugs en andere problemen op. De afgelopen maanden zijn gebruikers tegen meerdere problemen aangelopen. Vastlopers, apps die traag reageren en andere visuele fouten komen helaas nog geregeld voor. Apple zal met deze update niet alle problemen opgelost hebben maar Apple heeft in ieder geval een aantal bugs verwijderd. Zo was er een probleem waardoor iCloud-instellingen soms niet reageren of onjuist werden weergegeven. Mogelijk lost Apple hiermee ook het probleem op waardoor sommige gebruikers geen automatische iCloud-backup meer konden maken. Daarnaast heeft Apple optimalisaties doorgevoerd voor de crashdetectie. De afgelopen tijd zijn er meerdere valse meldingen bij populaire skigebieden geweest waarbij de iPhone onterecht een crash waarnam en de hulpdiensten inschakelde.

Bekijk ook

Wintersporters blijken crashdetectie te activeren op iPhone en Apple Watch

Skiërs en snowboarders blijken de Crashdetectie-functie op de iPhone en Apple Watch te activeren tijdens het wintersporten. Ook na optimalisaties in het algoritme blijven de foutieve meldingen binnenkomen. Toch adviseert een reddingswerker om de functie ingeschakeld te laten.

Inmiddels is ook duidelijk welke beveiligingsverbeteringen Apple doorgevoerd heeft. Er zijn twee beveiligingslekken gedicht, met betrekking tot de kernel en WebKit. Dat laatste lek zorgde ervoor dat een malafide website kwaadaardige code kon uitvoeren. Van dit lek is Apple op de hoogte dat deze misbruikt is, al is niet bekend in welke mate. Het wordt in ieder geval aangeraden om de update snel te installeren.

Ook voor andere apparaten zijn updates verschenen:

iOS 16.3.1 releasenotes

De releasennotes van iOS 16.3.1 spreken over belangrijke beveiligingsverbeteringen en oplossingen voor problemen. Dit zijn de exacte releasenotes:

Deze update bevat belangrijke probleemoplossingen en beveiligingsupdates voor je iPhone, waaronder:

  • iCloud-instellingen reageren mogelijk niet of worden onjuist weergegeven als apps iCloud gebruiken
  • Siri-verzoeken voor Zoek mijn werken mogelijk niet
  • Optimalisatie van ongelukdetectie op iPhone 14- en iPhone 14 Pro-modellen

Informatie over de beveiligings­aspecten van software-updates van Apple de vind je op deze pagina:
https://support.apple.com/kb/HT201222

Voor iPadOS 16.3.1 zijn dit de releasenotes:

Deze update bevat belangrijke probleemoplossingen en beveiligingsupdates voor je iPad, waaronder:

  • iCloud-instellingen reageren mogelijk niet of worden onjuist weergegeven als apps iCloud gebruiken
  • Siri-verzoeken voor Zoek mijn werken mogelijk niet

Raadpleeg voor meer informatie over de beveiligingsaspecten van software-updates van Apple de volgende website: https://support.apple.com/kb/HT201222

iOS 16.3.1 en iPadOS 16.3.1 downloaden

Om iOS 16.3.1 te downloaden, doe je het volgende:

  1. Ga op je iPhone of iPad naar Instellingen > Algemeen > Software-update. Wacht tot de update in beeld verschijnt.
  2. Tik op Download en installeer.
  3. Wacht tot je toestel opnieuw is opgestart en de installatie voltooid is.

Je kunt de update ook uitvoeren via iTunes of de Finder. Sluit daarvoor je iPhone of iPad met een kabel aan aan je Mac of pc en open iTunes of de Finder in macOS Catalina en nieuwer. Klik op je aangesloten apparaat en kies voor Zoek naar update. De update wordt vervolgens gedownload en daarna op je toestel geïnstalleerd.

Bekijk ook

iPhone updaten: zo kun je de nieuwste iOS-versie installeren

Hoe kun je de software op je iPhone bijwerken naar de nieuwste versie van iOS? In deze tip leggen we uit hoe de iPhone updaten werkt, met of zonder computer.

Gebruikte je een testversie en wil je geen beta’s meer ontvangen? Vergeet je niet af te melden voor het betaprogramma mocht je geen beta meer willen draaien.

Bekijk ook

Zo kun je je afmelden voor de beta's van iOS, watchOS, macOS en tvOS

Als je geen publieke betaversies van iOS, macOS en tvOS meer wilt installeren, kun je je hiervoor eenvoudig afmelden. In deze tip leggen we uit hoe je dit doet.

Waarom zie ik de update (nog) niet?
Het kan soms even duren voordat jij de update op jouw toestel te zien krijgt. Dat heeft ermee te maken dat Apple deze updates gefaseerd uitrolt. Hoe dit zit lees je in dit artikel: Dit is waarom het langer duurt voordat iOS-updates automatisch geïnstalleerd worden. Als het na een tijdje nog niet lukt om iOS te updaten, lees dan ons artikel over iOS-installatieproblemen.

Bekijk ook

iOS-update installeren lukt niet: hoe los je dit op?

Loop je tegen iOS installatieproblemen aan bij de nieuwste iOS-update? Verschijnt de nieuwste iOS-update niet op je iPhone? Wij helpen je op weg als iOS-updates downloaden en installeren niet lukt en als er andere problemen optreden.

Let op: houd de reacties on-topic, concreet en overzichtelijk voor anderen. Persoonlijke statusupdates of je download gestart/gelukt is, voegen niets toe aan de discussie. Ook kan het iets langer duren voordat de update zichtbaar is. Ook dit hoef je niet te melden. Deze reacties worden verwijderd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

15 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.