iOS 15 functies.

Dit is er nieuw en verbeterd in iOS 15 beta 2

Apple heeft eindelijk de tweede beta van iOS 15 uitgebracht. In iOS 15 beta 2 heeft Apple een aantal nieuwe functies en verbeteringen doorgevoerd. We zetten de beste op een rij.

Deze keer heeft het ruim twee weken geduurd voordat Apple de tweede beta van een grote iOS-update uitgebracht heeft. Zoals altijd heeft Apple in de tweede beta van iOS 15 vooral veel bugs verholpen, maar zijn er ook veel nieuwe bekende problemen opgedoken. Het is dan ook niet voor niets een beta, maar gelukkig zijn er ook nieuwe functies en verbeteringen in iOS 15 beta 2. We nemen de belangrijkste veranderingen met je door.

 1. SharePlay
 2. Kaarten-icoontje
 3. Memoji-outfits
 4. Welkomstschermen
 5. QuickNote
 6. Safari
 7. Wijzerplaat
 8. Overig

Bekijk ook

Apple brengt iOS 15 Release Candidate uit voor ontwikkelaars en testers: release nabij

Het is zo ver: de Release Candidate van iOS 15 is beschikbaar! Je leest hier alles over de nieuwste beta van iOS 15 voor de iPhone.

#1 SharePlay actief
In de tweede beta van iOS 15 is SharePlay actief. Apple kondigde de functie eerder al aan, maar bijvoorbeeld het delen van je scherm werkte nog niet. Vanaf de tweede beta van iOS 15 is SharePlay wel te gebruiken om bijvoorbeeld samen via FaceTime muziek te luisteren in Apple Music of door je scherm te delen.

Bekijk ook

SharePlay: zo kun je samen kijken, luisteren en gamen

SharePlay is een nieuwe manier om samen met anderen films te kijken, muziek te luisteren en je scherm te delen. Dit werkt op afstand, ook als je niet bij elkaar kunt zijn. Vanaf iOS 16 werkt SharePlay ook voor multiplayergames in Game Center.

#2 Nieuw icoontje voor Apple Kaarten
Tijdens de WWDC liet Apple het nieuwe icoontje al zien, maar nu is deze ook zichtbaar in de beta. Het nieuwe Apple Kaarten-icoontje past beter bij de nieuwe stijl van de kaarten zelf en bovendien is het Amerikaanse bord met wegnummer (“280”) verdwenen. De blauwe pijl die jouw locatie aangeeft, heeft een wit lijntje gekregen en is ook wat groter dan voorheen.

Apple Kaarten icoontje in iOS 15.
iOS 14/iOS 15 beta 1 vs iOS 15 beta 2

#3 Memoji met kleren
Je kunt nu in de tweede beta kleding kiezen voor je Memoji. Apple beloofde al eerder dat de functie eraan zat te komen, maar is nu dus toegevoegd. Je hebt de keuze uit allerlei outfits en kunt ook zelf de kleur ervan bepalen. Er zijn shirts, overhemden, blazers, truien, jasjes, jurken, blouses en nog veel meer. Lees ook ons eerdere artikel met wat er nieuw is voor Memoji in iOS 15.

Memoji-kleding in iOS 15.

Bekijk ook

Memoji in iOS 15: nu met meer kleren, kleuren en brillen

Memoji worden steeds persoonlijker. Sinds iOS 15 kun je nieuwe brillen, outfits en stickers gebruiken. In dit artikel vertellen we je wat er nieuw is.

#4 Nieuwe welkomstschermen
Apple heeft ook nieuwe welkomstsschermen toegevoegd, de zogenaamde splash screens. In zo’n scherm laat Apple zien wat er nieuw is in een app. Er is een nieuw welkomstscherm voor de Weer-app, maar ook voor de Notities-app. De belangrijkste nieuwe functies worden daarin uitgelicht, maar dankzij bijvoorbeeld ons artikel over de Weer-app in iOS 15 wist je natuurlijk allang wat er nieuw is.

Splash Screen in Weer-app en Notities in iOS 15.

#5 QuickNote ook zonder Apple Pencil
Deze verbetering vind je alleen op de iPad met iPadOS 15 beta 2. In deze versie kun je ook een Quick Note starten zonder Apple Pencil. Je doet dit door vanuit de hoek rechtsonder met je vinger omhoog te vegen. In de eerdere beta had je hier dus nog een Apple Pencil voor nodig, maar Apple beloofde al dat het ook met je vinger zou werken.

Bekijk ook

Zo maak je snel een nieuwe notitie op de iPad en iPhone

Op een iPad en iPad kun je snel een nieuwe notitie maken. Dat kan op meerdere manieren: bijvoorbeeld via het deelmenu op de iPhone of door je Apple Pencil te gebruiken op de iPad. In deze tip leggen we uit hoe je snel een notitie maakt.

#6 Safari-verbeteringen
Safari heeft een aantal verbeteringen gekregen, ook al heeft Apple nog niet veel gesleuteld aan het nieuwe ontwerp. Er is veel kritiek op de compleet opnieuw ontworpen versie van Safari, maar voor nu heeft Apple alleen wat kleine zaken aangepast. De app werkt allereerst wat soepeler en op de iPad verschijnt er nu een herlaadknop als je met een cursor op de adresbalk beweegt. Op de iPhone is helaas nog geen snellere manier toegevoegd om een pagina te herladen. Tot slot is Safari in de donkere modus nu meer donkergrijs dan diep zwart.

#7 Portret-wijzerplaat toegevoegd
In combinatie met watchOS 8 beta 2 kun je op de iPhone de nieuwe Portret-wijzerplaat gebruiken. Hiermee kun je een portretfoto instellen als wijzerplaat op de Apple Watch, waarbij je zelf kan bepalen waar het tijdstip verschijnt: onderaan aan de voorgrond, bovenaan aan de voorgrond of achter het gefotografeerde object. Dankzij de dieptedata in de portretfoto, kan het tijdstip daardoor een stukje achter bijvoorbeeld je eigen hoofd verschijnen, voor een beter diepteeffect. Op de Apple Watch kun je dit doen door aan de Digital Crown te draaien.

Portret foto's wijzerplaat in watchOS 8 en iOS 15.

Overige verbeteringen in iOS 15 beta 2
Apple heeft nog meer verbeteringen en aanpassingen gedaan. Daarnaast zijn er nog talloze bugfixes, maar Apple geeft ook aan dat er nieuwe problemen in deze beta zitten. Check daarvoor ook de uitgebreide releasenotes van de beta.

 1. Shortcuts-verbeteringen: Er is voor de Opdrachten-app een nieuwe optie Receive what’s on screen, waarmee een Siri Shortcut kan uitlezen wat er op het scherm staat. Dit werkt in Safari, zodat je bijvoorbeeld de URL kan ophalen.
 2. Gepland overzicht: Bij het achteraf selecteren van apps voor het geplande overzicht, kan je nu filteren op apps met veel meldingen of van A tot Z. Ook zie je met een balkje hoeveel meldingen de app onlangs gestuurd heeft.
 3. Now playing op toegangsscherm: Het Now playing-scherm op het lockscreen heeft een ietwat aangepast ontwerp gekregen. De hoeken zijn nu meer afgerond, zodat het beter past bij de afronding van de notificaties.
 4. Nieuwe melding bij ontgrendelen Apple Watch: Op de iPhone krijg je de melding voor het ontgrendelen van een Apple Watch. Nieuw is dat je vanuit hier de Apple Watch ook meteen weer kan vergrendelen.
 5. Nummers bovenaan in Muziek-app: Nummers in de wachtrij in de Muziek-app kun je nu in één keer bovenaan zetten door deze ingedrukt te houden.
 6. Notificaties in Weer-app: Als jouw huidige locatie dit ondersteunt, kun je nu onderaan in de Weer-app meteen naar de notificatie-instellingen voor die locatie gaan. In Nederland werkt dit helaas niet.

Meer over iOS 15
iOS 15 is de grote update voor de iPhone en iPod touch. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 15, dan vind je in ons artikel het antwoord. Lees ons overzicht met de beste iOS 15 functies of check de 50+ iOS 15-ontdekkingen voor nog meer verbeteringen. iOS 15 nog niet geïnstalleerd? Volg dan ons stappenplan voor het installeren van iOS 15. Voor antwoorden op vragen hebben we een uitgebreide iOS 15 FAQ. De meest recente iOS-versie is iOS 17.1.1.

iOS 15

iOS 15 is de grote iPhone software-update uit het najaar van 2021. Apple heeft iOS 15 in juni 2021 aangekondigd tijdens de WWDC 2021 en de update is sinds 20 september 2021 te downloaden. De belangrijkste verbeteringen zijn de nieuwe notificaties, de Focus-functie, de verbeteringen in FaceTime en nieuwe privacy-instellingen. Deze versie is inmiddels opgevolgd door iOS 16.

iOS 15

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.