‘iOS 13.5.5 bevestigt: Apple werkt aan bundel met meerdere diensten’

Er gaan al langere tijd geruchten dat Apple aan een bundel diensten werkt, zodat je voor een vast bedrag per maand kunt genieten van muziek, films, nieuws en games. In de code van iOS 13.5.5 zijn nu meer aanwijzingen gevonden dat het eraan komt.

In de code van de iOS 13.5.5 beta staan termen als ‘bundle offer’ en ‘bundle subscription’. Het gaat om bestanden die eerder niet in iOS te vinden waren. Ze zouden te maken hebben met het beheer van Apple’s eigen dienstenbundel, net zoals nu al bij Apple News+ het geval is. Sinds 2018 wordt er al gesproken over een dergelijke bundel, bestaande uit Apple Music, Apple TV+ en Apple News+. Daarnaast zou Apple Arcade toegevoegd kunnen worden. Bloomberg suggereerde in november nog, dat de bundel in 2020 van start zou kunnen gaan, maar in maart zouden er nieuwe contracten met muzieklabels zijn gesloten, waarin bundeling juist weer niet werd genoemd.


Entertainmentbundel met korting
Een dergelijke bundel zou rond de €15-€20 per maand kunnen kosten. Momenteel vraagt Apple €10 voor respectievelijk Apple Music en Apple News+, terwijl je voor Apple TV+ €4,99 per maand betaalt. Apple zou een (kleine) korting kunnen geven als je ze allemaal afsluit, om daarmee een stimulans te geven aan de wat minder populaire diensten. Apple Music heeft niet te klagen over het aantal betalende abonnees, maar bij Apple News+ loopt het wat stroever. Van Apple TV+ weten we nog niet hoeveel mensen blijven hangen nadat de gratis proefperiode van een jaar is afgelopen.

Apple moet er dan wel uit komen met de verschillende belangengroepen. Sinds eind 2019 zouden er gesprekken zijn gevoerd met platenmaatschappijen om Apple Music op te nemen in een grotere bundel. De muziekindustrie zit er echter niet om te springen, omdat korting geven leidt tot een lagere vergoeding voor muziek. Om het tot een succes te maken zullen alle partijen wel mee moeten doen.

Apple-bundel

Apple heeft al wel wat geëxperimenteerd met een bundel, al gebeurde dat maar op beperkte schaal. Sinds 2019 kunnen (Amerikaanse) studenten gratis toegang krijgen tot Apple TV+ als ze al abonnee zijn van Apple Music. Maar dat gaat niet ten koste van de muziekinkomsten en bovendien krijgt iedereen die recent een Apple-product heeft gekocht gratis toegang tot de streaming videodienst.

Apple Music

Apple Music is de betaalde muziekdienst van Apple. Vind het antwoord op veelgestelde vragen in onze Apple Music FAQ of neem meteen een abonnement! Een speciale variant is Apple Music Classical, dat speciaal gericht is op klassieke muziek.

Apple Music

Reacties: 16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.