Apple wil Siri in iMessage gebruiken voor afspraken plannen en betalingen doen

Kun je straks Siri rechtstreeks in iMessage gebruiken? Apple onderzoekt de mogelijkheid om Siri deel uit te laten maken van een chatgesprek, zodat de assistent afspraken kan inplannen en geld over kan maken.

Siri in iMessage vragen om een agenda.
Siri zit momenteel ingebouwd in de iPhone, iPad en Mac als op zichzelf staand onderdeel van iOS en macOS, maar in de toekomst komt hier mogelijk verandering in. Apple zou namelijk plannen hebben om Siri te integreren in iMessage, zodat je de assistent kunt oproepen tijdens een chatgesprek. Zo kun je bijvoorbeeld makkelijk een afspraak inplannen met je chatpartner. Ook zouden betalingen onderling mogelijk kunnen zijn.

Siri in iMessage

De plannen om Siri te integreren in iMessage blijkt uit een nieuw patent van Apple. Een gebruiker kan met tekst de virtuele assistent oproepen. Het bericht typ je vervolgens als een gewoon tekstbericht, maar wordt herkend als een oproep voor Siri zodat het bericht zelf niet bij de andere chatpartners terecht komt. Je kunt bijvoorbeeld Siri vragen om een afspraak in te plannen. Vervolgens kan de assistent in de agenda’s van alle deelnemers van het gesprek kijken om een datum voor te stellen. Iedere deelnemer in de chat kan zien dat één van de deelnemers Siri oproept, waarna zijzelf ook de assistent kunnen inschakelen zodat bepaalde informatie geraadpleegd kan worden, zoals de agenda.

Siri zou ook de locatie van alle gesprekspartners kunnen raadplegen om bijvoorbeeld een nabijgelegen restaurant voor te stellen als één van de deelnemers hierom vraagt. Iedere deelnemer kan dan volgens het patent stemmen op de restaurantsuggesties, waarna Siri de reservering maakt en de afspraak inplant in de agenda’s van alle deelnemers.

Siri in iMessage volgens een Apple-patent.

Een andere functie waar Apple aan denkt is om onderling geld over te maken. Hoewel dit al kan met bijvoorbeeld iMessage-apps, werkt dit buiten Apple’s eigen systeem om. Ook Siri kan nu wel al samenwerken met bankenapps, bijvoorbeeld van PayPal. Apple zou hier zelfs Apple Pay voor kunnen gebruiken, maar in het patent wordt het gebruik van diensten van derden omschreven. Een jaar geleden doken er al berichten op dat Apple het mogelijk wil maken om onderling te betalen via iMessage met een eigen betaalsysteem.

Het concept van het samenvoegen van een virtuele assistent en een berichtendienst is niet nieuw. Google’s nieuwste Allo-app heeft al een ingebouwde Google Assistent, hoewel dit nog niet werkt in Nederland. Met Google Allo en de assistent kun je allerlei handige informatie opvragen, zoals vluchttijden en restaurants in de buurt. Het zou geen vreemde zet zijn om Siri in te bouwen in iMessage. Dit jaar werd Apple’s berichtendienst al een stuk veelzijdiger dankzij iMessage-apps en allerlei animaties.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 november 2016, 13:15
Categorie iOS
Onderwerpen imessage, patent, siri

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.