HomeKit met Woning-app voor automatiseren in iOS 11.

Deze nieuwe automatiseringen zitten in de Woning-app van iOS 11

Heb je huis vol HomeKit-apparaten? De Woning-app krijgt er in iOS 11 een aantal handige functies bij voor het automatiseren van je accessoires. Zo gebruik je de locaties van meerdere gebruikers, stel je timers in en meer.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

HomeKit met Woning-app voor automatiseren in iOS 11.
Apple voert met iOS 11 ook een aantal verbeteringen door voor HomeKit. Zo kun je nu sprinklers, kranen en oudere accessoires in HomeKit zitten, terwijl je ook makkelijker zelf HomeKit-accessoires kunt knutselen. Om deze accessoires te automatiseren, kun je vanaf iOS 11 in de Woning-app gebruikmaken van nieuwe automatiseringen. Deze komen vooral van pas als je met meerdere mensen samenwoont of als je bepaalde taken wil beperken op een bepaald moment. Hieronder bespreken we de nieuwste opties voor automatiseringen in de Woning-app in iOS 11.

Nieuwe automatiseringen Woning-app in iOS 11

Vorige week bespraken we op iCulture al de nieuwe mogelijkheden voor HomeKit-accessoires. HomeKit werkt vanaf dit najaar namelijk ook met sprinklers en kranen, waardoor je ook je tuingereedschap kunt koppelen aan je andere apparaten. Ook voor doe-het-zelvers is er goed nieuws, want iedereen kan nu knutselen met eigen HomeKit-accessoires. Er is ook geen speciale chip meer nodig, want HomeKit-ondersteuning kan met een software-update toegevoegd worden. Hierdoor is het voor accessoiremakers veel eenvoudiger om HomeKit-geschikte apparaten te bieden. IKEA is één van die partijen die via een software-update HomeKit-ondersteuning toevoegt voor haar slimme TRÅDFRI-verlichting. Meer over de nieuwe mogelijkheden voor HomeKit-accessoires, lees je hieronder.

Automatisering voor meerdere personen
Maar om deze apparaten aan te sturen, biedt Apple vanaf iOS 11 nieuwe functies in de Woning-app. De verbeteringen vind je vooral op het gebied van automatisering, waardoor het aaneenschakelen en gebruik van je HomeKit-apparaten een stuk eenvoudiger is. Allereerst kun je automatiseringen op basis van locatie nu koppelen aan één of meerdere personen. Momenteel wordt een automatisering op basis van locatie gestart als de positie verandert van degene die het ingesteld heeft. Dit is doorgaans de beheerder van het huis. Dit heeft als gevolg dat de lampen alleen aan gaan als de beheerder thuis komt en niet als de partner het huis binnenkomt. Voor het verlaten van de woning gelden dezelfde restricties: het geldt alleen als jij het huis verlaat, niet voor je partner of huisgenoot die toegang heeft tot jouw HomeKit-accessoires.

In iOS 11 kun je in de Woning-app selecteren voor wie de automatisering allemaal geldt. Je kunt hierbij kiezen uit de personen aan wie je toegang verleend hebt om jouw HomeKit-huis te bedienen. Zo geldt een automatisering bijvoorbeeld alleen als er echt niemand meer in huis is. Hierdoor is er veel meer mogelijk voor het automatiseren van je HomeKit-accessoires, wat een welkome toevoeging is voor mensen die zoveel mogelijk met HomeKit willen werken.

Woning-app voor HomeKit met meerdere locaties van gebruikers in iOS 11.

Beperk tijd en locatie bij automatiseringen
Ook nieuw in de automatiseringen, is dat je ze op bepaalde tijdstippen kunt uitschakelen. Als je een automatisering op basis van de locatie van de bewoners bijvoorbeeld alleen ‘s nachts wil laten gelden, dan kan dat. Onder de automatisering vind je de optie Beperk tijd, waardoor je hier kunt kiezen uit overdag, ‘s nachts of op bepaalde tijden. De optie Beperk tijd geldt ook voor automatiseringen die je ingesteld hebt voor het bedienen van apparaten.

Je kunt hier straks ook kiezen voor de optie Beperk locatie. Hierin bepaal je of een automatisering alleen moet gelden als alleen jij thuis bent of als er überhaupt iemand thuis is. Bij de automatisering bij het bedienen van een apparaat kun je de Beperk locatie- en Beperk tijd-opties zelfs allebei inschakelen, waardoor er veel meer mogelijk is het het automatiseren van je producten in de Woning-app.

Beperk tijd in de Woning-app voor HomeKit in iOS 11.

Timers instellen in Woning-app in iOS 11

De Woning-app heeft ook een nieuwe Timer-optie. De instelling voor een timer is nieuw in HomeKit en de Woning-app, waardoor je een timer in kunt stellen voor hoe lang de automatisering moet duren. Dit werkt bijvoorbeeld goed met bewegingssensoren. Stel je een bewegingssensor zo in dat de lampen automatisch aan gaan bij geconstateerde beweging, dan kan je met de timer bepalen dat de lampen na een bepaald aantal minuten weer uit gaan. De timer kan ingesteld worden van één minuut tot een heel uur. De functie is alleen te gebruiken als de aangesloten woninghub de meest recente versie heeft. Je Apple TV of iPad moeten dus bijgewerkt worden naar respectievelijk tvOS 11 en iOS 11.

Meer doen met zonsondergang en -opkomst
Tot slot heb je meer mogelijkheden met zonsopkomst en zonsondergang. Bij het aanmaken van een automatisering op basis van zonsopkomst of -ondergang, kun je een specifieke tijd instellen wanner de automatisering geactiveerd moet worden. Zo kun je je lampen bijvoorbeeld vijftien minuten voor zonsondergang aan laten gaan. Je kunt de automatisering instellen tot een uur voor of na zonsopkomst en -ondergang, telkens in stapjes van vijftien minuten. Door de nieuwe mogelijkheden ben je dus niet gebonden aan de specifieke tijden voor het op en onder gaan van de zon.

Woning-app voor HomeKit in iOS 11 met aangepaste tijden voor zonsopkomst en ondergang.

Bovenstaande nieuwe automatiseringsfuncties in de Woning-app vind je later dit jaar in iOS 11. Dankzij de nieuwe mogelijkheden worden ben je veel vrijer om scenes in te stellen naar je eigen wens, inclusief aangepaste tijden en locaties van alle bewoners van de HomeKit-woning. Meer over de overige kleine iOS 11 verbeteringen, vind je hieronder.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 juni 2018, 17:41
Categorieën Apps, iOS
Onderwerpen homekit, ios 11
5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.