IKEA Tradfri iPhone-app

Slimme IKEA-lampen gaan samenwerken met HomeKit

De IKEA TRÅDFRI-lampen krijgen binnenkort ondersteuning voor HomeKit. Momenteel kun je de slimme verlichting alleen met een app bedienen. Via een software-update wordt HomeKit toegevoegd.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Sinds kort heeft woonwarenhuisketen IKEA eigen slimme verlichting, genaamd TRÅDFRI. Via een app kun je zo eenvoudig je lampen bedienen, maar tot nu toe was het een gesloten systeem. Daar komt binnenkort verandering in, want de lampen gaan samenwerken met HomeKit, Amazon Echo en Google Home. Dit heeft IKEA laten weten.


IKEA Tradfri iPhone-app

Update 24-05-2017: iCulture-lezer Pim heeft contact gehad met IKEA en vroeg wanneer de ondersteuning voor HomeKit precies verwacht wordt. IKEA geeft aan dat bestaande gebruikers naar verwachting vanaf juni gebruik kunnen maken van HomeKit. Hiervoor is de HomeKit-code nodig, maar IKEA kijkt nog naar de mogelijkheden om klanten van zo’n HomeKit-code te voorzien. Een TRÅDFRI-pakket inclusief HomeKit-code wordt vanaf oktober verkocht.

IKEA TRÅDFRI met HomeKit

IKEA heeft aangegeven dat ze samenwerking met andere smart home-systemen belangrijk vinden. Daarom zal de collectie TRÅDFRI-lampen binnenkort ook samenwerken met Apple’s HomeKit. Ook komt er ondersteuning voor Amazon Echo en de Google Home. IKEA heeft het onderstaande laten weten:

We vinden dat smart home technologie beschikbaar moet zijn voor iedereen. Om deze reden willen we blijven werken aan de samenwerking met andere producten die beschikbaar zijn.

Volgens iPhone-Ticker, die het nieuws ontdekte, is IKEA van plan om een software-update uit te brengen voor haar IKEA-lampen, zodat deze geschikt zijn voor HomeKit. Dit is opmerkelijk, aangezien HomeKit-ondersteuning niet zomaar met alleen een software-update gerealiseerd kan worden. Voor HomeKit zijn speciale chips nodig. Dit is ook de reden dat Philips Hue destijds met een nieuwe bridge moest komen die voor HomeKit geschikt was. Mogelijk heeft IKEA de benodigde technische elementen al verwerkt in het huidige systeem.

Het is nog niet bekend wanneer de update voor HomeKit-ondersteuning voor de TRÅDFRI-lampen precies beschikbaar komt, maar de update zou ergens in de zomer te downloaden zijn. Een set van twee lampen en een bridge kost bij IKEA zo’n €85 en is dus wat goedkoper dan Philips Hue. Een nadeel is dat de lampen alleen in een witte variant beschikbaar zijn.

Via: iPhone-Ticker

Revisiegeschiedenis:

  • 2017 - 24 mei: Reactie IKEA over beschikbaarheid toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, deursloten, speakers, stekkers, televisies en andere verbonden apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit.

Smart Home
7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.