HomeKit Woning-app

Zo kan HomeKit nog nauwkeuriger worden, op basis van je locatie

De volgende versie van HomeKit zou wel eens heel nauwkeurige geofencing kunnen krijgen, waarbij je tot op tientallen centimeters de locatie kunt laten bepalen.

Dat stelt Apple in de gelegenheid om functies afhankelijk te maken van de locatie waar de gebruiker zich bevindt. En dat opent weer de deuren voor hyper-lokale toepassingen. Sta je in de badkamer, dan krijg je andere opties te zien dan wanneer je in de schuur staat. Zo hoef je niet meer naar de juiste HomeKit-kamer te bladeren, maar houdt Apple daar al zelf rekening mee.

Apple’s Woning-app deelt een huis in verschillende kamers in. Zo kun je makkelijk bladeren naar de apparaten die in de betreffende ruimte staan. In een patentaanvraag die bij het Amerikaanse Patent and Trademark Office is ingediend, stelt Apple voor dat je apparaten te zien krijgt die vlakbij je zijn. Je hoeft dan niet meer zelf de kamer te selecteren. Het patent heet ‘Using in-home location awareness’ en toont een illustratie van items die in de Woning-app verschijnen.

Apple HomeKit-patent

Mensen voeren vaak dezelfde handelingen uit in een bepaalde ruimte, bijvoorbeeld de garagedeur openen als ze thuiskomen en de verlichting in de badkamer inschakelen als ze voor het slapengaan willen tandenpoetsen. Het probleem is dat sommige handelingen in meerdere kamers plaatsvinden. Zo beschrijft Apple het feit dat je de garagedeur sluit en vervolgens via een zijdeur de keuken binnenloopt. De garagedeur maakt geen deel uit van je keuken, maar de handelingen hebben wel rechtstreeks met elkaar te maken.

Om dit op te lossen toont Apple de apparaten die fysiek in de nabijheid zijn, ook als ze strikt genomen niet bij een bepaalde ruimte horen. Hierbij wordt meer gekeken naar typisch dagelijks gedrag van een gebruiker, dan naar de indeling. Daarvoor moet Apple het gedrag van de gebruiker wel leren kennen en weten welke apparaten in de nabijheid zijn. Dit zou kunnen gebeuren op basis van MAC-adressen, Bluetooth-adressen en IP-adressen. Ook zou Apple universally unique identifiers (UUID) kunnen gebruiken, een uniek ID voor elk apparaat.

HomeKit Woning-app

Geofencing in HomeKit

HomeKit heeft al ondersteuning voor geofencing, maar het gaat er dan vooral om of je thuis bent of niet. Je kunt dan zorgen dat de lampen aan gaan op het moment dat je in de buurt van je huis komt. In iOS 11 voegde Apple de mogelijkheid toe om geofencing voor meerdere personen te gebruiken. Je kunt dan instellen dat een bepaald apparaat moet worden ingeschakeld als iemand van de groep thuis is. De meer nauwkeurige geofencing zou ook gebruik kunnen worden om automatisch de lampen in te schakelen als je in de buurt van een bepaalde kamer komt. Nu gebruiken veel mensen daar nog bewegingssensoren zoals de Hue Motion Sensor voor.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 januari 2019, 9:35
Categorie Achtergrond
Onderwerpen homekit, woning

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.