iPhone SE

Bye-bye iPhone SE: het einde van de kleinere iPhones is nabij

Het einde van de iPhone SE is nabij. Apple heeft dit kleinere model uit het assortiment gehaald en er komt waarschijnlijk ook niets voor terug. De grotere iPhone is daarmee de toekomst.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Tijdens het september 2018-event kondigde Apple maar liefst drie nieuwe iPhones aan: de iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR. De drie iPhone-modellen hebben veel met elkaar gemeen, maar de grootste overeenkomst is misschien wel het schermformaat. Een scherm van minimaal 5,8-inch lijkt inmiddels de standaard te zijn. Apple heeft nu ook de iPhone SE uit het assortiment gehaald en de kans is inmiddels vrij klein dat dit kleine formaat ooit nog terugkomt.

Einde iPhone SE: alles moet groot

Als je naar Apple’s website gaat, lijkt het erop dat alles draait om groter en beter. De site kopt dan ook met de titel Groot nieuws, met daaronder de trotse vermelding dat ‘grotere schermen nog maar het begin zijn’. Zelfs de Apple Watch Series 4 moet eraan geloven: het scherm is groter dan ooit. Liefhebbers van klein en compact worden door Apple genegeerd. Het 4-inch scherm is over en uit en op een iPhone SE 2 hoef je zeer waarschijnlijk niet meer te rekenen.

Apple-site groot nieuws.

Dat Apple met dit toestel stopt is aan de ene kant niet zo vreemd. Het marktaandeel van de iPhone SE was de afgelopen jaren nooit echt heel erg hoog. Er is altijd een groep mensen die verknocht is aan dit model, maar het overgrote deel van de iPhone-bezitters heeft een toestel van 4,7-inch of groter. Sterker nog, de Plus-size toestellen blijken populairder dan ooit. Het lijkt simpelweg een kwestie van vraag en aanbod te zijn: mensen willen grotere iPhones, Apple geeft ze grotere iPhones.

Bekijk ook

Waarom steeds meer mensen voor een 'Plus-size' iPhone hebben gekozen

De iPhone X was het eerste Apple-smartphone die voor meer dan duizend euro in de winkel lag. Toch was dat een slimme strategie, want het zorgde ervoor dat mensen voor duurdere alternatieven kiezen.

Sterker nog, als het zo door gaat zal het ook niet lang meer duren voordat de 4,7-inch iPhone zijn einde nadert. Apple heeft niet alleen de iPhone SE uit het assortiment gehaald, maar ook de iPhone 6s (en iPhone 6s Plus) zijn niet meer te koop. Als Apple zo door gaat, betekent dit dat er over twee jaar ook geen 4,7-inch iPhone meer te koop is. Gelukkig is dat gemis minder erg: een 5,8-inch iPhone XS is qua toestelformaat ongeveer net zo groot.

iPhone XR is de nieuwe iPhone SE
Naast het kleinere formaat stond de iPhone SE ook lange tijd bekend om zijn lagere prijs, mede dankzij wat oudere onderdelen en het ontbreken van 3D Touch. In dat opzicht heeft de iPhone XR veel van de iPhone SE weg. Ook dit model heeft een lagere prijs dan de nieuwe iPhone XS en Xs Max, mogelijk gemaakt door mindere specificaties en het gemis van 3D Touch. Met de iPhone XR kan Apple zeker nog een jaar of vier vooruit, waarbij de prijs de komende jaren alleen nog maar verder zal zakken. Of dit ooit zo ver zal zakken tot het niveau van de iPhone SE (daarvoor was je tot voor kort zo’n €420 kwijt), is echter nog maar de vraag.

iPhone XR kleuren

Ook het einde van koptelefoonaansluiting
Een ander detail aan de verschuiving in de line-up is dat Apple nu officieel geen iPhone met koptelefoonaansluiting meer verkoopt. De iPhone SE en de iPhone 6s en iPhone 6s Plus waren nog de laatste modellen met deze traditionele aansluiting. Dat Apple dit nu op geen enkele iPhone meer levert zal voor de meeste mensen een minder groot probleem zijn. We zijn inmiddels al drie jaar gewend geraakt aan het gebruik van de Lightning-oordopjes of de koptelefoonadapter. Laatstgenoemde wordt overigens niet meer standaard meegeleverd met de nieuwe iPhones én de iPhone 7 en iPhone 8. Deze moet je nu los kopen voor €10.

Wil je nu toch nog de iPhone SE kopen? Dan moet je vanaf nu bij de providers zijn. Je kan daar nog wel goede iPhone-deals scoren. De iPhone SE kan nog gewoon geüpdatet worden naar iOS 12 en zal waarschijnlijk ook volgend jaar nog bijgewerkt kunnen worden.

Bekijk ook

iPhone SE met abonnement vergelijken: vind de beste provider

Vergelijk hier de iPhone SE abonnementen: check de prijzen, vind de meest geschikte aanbieder en bekijk ons koopadvies bij het kiezen van je iPhone SE met abonnement.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Actuele iPhone SE deals

41 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.