Mensen met grote iPhones

Waarom steeds meer mensen voor een ‘Plus-size’ iPhone hebben gekozen

De iPhone X was het eerste Apple-smartphone die voor meer dan duizend euro in de winkel lag. Toch was dat een slimme strategie, want het zorgde ervoor dat mensen voor duurdere alternatieven kiezen.

De op één na duurste optie
Het is eigenlijk een vrij simpele marketingtruc die op allerlei plekken wordt toegepast: van designerhandtassen tot wijnkaarten in restaurants. Je biedt een product in verschillende prijsklassen aan, van heel duur tot redelijk goedkoop. Zo wek je de indruk dat je iets heel exclusiefs in je assortiment hebt, maar ook betaalbaar bent voor de gewone man. Veel mensen blijken dan voor de middelste optie te kiezen, omdat het redelijk geprijsd lijkt ten opzichte van het allerduurste. Die truc paste Apple eerder al eens toe bij de Apple Watch: door een €17.000 kostende Apple Watch Edition op de markt te brengen leek de stalen versie van €700 opeens niet meer zo duur. Ongemerkt is het ook bij de iPhones gebeurt, blijkt nu uit een studie.


We schreven eerder vandaag over de nieuwe cijfers van Mixpanel, waaruit blijkt dat de iPhone 7 erg populair is onder huidige gebruikers. Maar er zijn nog meer leuke wetenswaardigheden uit de cijfers af te leiden.

iOS toestellen augustus 2018 Mixpanel

Plus-model populairder dan ooit

Zo blijkt de iPhone X ertoe te hebben geleid dat veel meer mensen voor een iPhone 8 Plus hebben gekozen. Ondanks het prijskaartje blijkt de iPhone X toch goed te hebben verkocht. In augustus liep 12% van de iPhone-bezitters met dit toestel rond. Maar ook de iPhone 8 Plus deed het goed. Het is voor het eerst dat een ‘Plus-model’ beter scoort dan de 4,7-inch tegenhanger. Met 9,37% versloeg de Plus de kleinere iPhone 8, die niet verder kwam dan 7,89%.

iPhones met grootste marktaandeel ooit

Mixpanel denkt dat het iets te maken heeft met het ‘halo’-effect en specifiek met de hoge iPhone X prijs. Als mensen het duurste product te duur vinden, kiezen ze voor het op één na beste alternatief. Dat was de iPhone 8 Plus: die had grotendeels dezelfde functies (draadloos opladen, dubbele camera) maar was een paar honderd euro goedkoper. Voorheen was het Plus-model altijd de duurste optie en als gebruikers wilden uitwijken naar een iets goedkoper alternatief kwamen ze op het 4,7-inch toestel uit.

iPhone met snelste groei

Als vanavond de nieuwe iPhones worden aangekondigd en over een paar dagen de iPhone 2018 preorder begint, zul je overigens een heel andere trend zien: de duurste modellen met de meeste opslag zijn vaak het eerst uitverkocht. Dat komt omdat de eerste groep kopers vaak bestaat uit de grootste Apple-fans, die liever een vakantie overslaan dan een Apple-productintroductie.

iPhone piek

Goed nieuws voor iPhone XS
Voor de 2018 iPhones zou het betekenen dat de 6,5-inch iPhone XS Max aanvankelijk het snelst uit de schappen vliegt, maar dat de iPhone XS levertijd ook behoorlijk zal kunnen oplopen – al was het alleen maar omdat ‘ie lekker compact is. En hee, hij is een stuk goedkoper dan de Xs Max, die volgens de verwachtingen een klein fortuin gaat kosten. Voor de prijs van de allerduurste iPhone XS Max koop je ook een goedkopere Xs én de nieuwste Apple Watch Series 4.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 september 2018, 11:55
Bron Bron Mixpanel
Categorie iDevices
Onderwerpen iPhone 8 Plus, marktaandeel, onderzoek
Devices iPhone 8 Plus, iPhone X

Actuele iPhone 8 Plus deals

8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.