Waarom de Apple Watch-klok zo nauwkeurig is

Zorg dat je vanavond exact weet dat het 12 uur is: met de Apple Watch heb je de meest nauwkeurige tijd beschikbaar. Apple-topman Kevin Lynch legt uit wat zijn team heeft gedaan om de Apple Watch-klok belachelijk nauwkeurig te maken.

Apple Watch feestvieren

Als het vanavond bijna twaalf uur is, kijken we massaal op de klok. Welke klok? Was je van plan om op de lokale kerktoren of op de tv-klok te kijken, dan zou je wel eens het cruciale moment kunnen mislopen. Wat je nodig hebt is een Apple Watch. Die is namelijk veel nauwkeuriger dan de gemiddelde klok. Volgens Apple-topman Kevin Lynch is de Apple Watch zelfs vier keer zo nauwkeurig als een iPhone.

De Apple Watch heeft een nauwkeurige klok

Dit wordt de eerste oudejaarsavond waarop mensen een Apple Watch dragen. Lynch is de man die bij Adobe werd weggekaapt om de software-ontwikkeling voor de Apple Watch te coördineren. Hij vertelt:

Toen we de Apple Watch ontwierpen, richtten we ons sterk op nauwkeurigheid. Als je in een kamer (met anderen) op oudejaarsavond eentje draagt, ben je de beste informatiebron voor wanneer het nieuwe jaar daadwerkelijk begint.

Nou is het natuurlijk maar relatief, want op het moment dat jij flink staat af te tellen hebben mensen in Moskou en Sydney al lang de flessen ontkurkt. Een seconde eerder of later maakt ook niet zoveel uit. Maar het is goed om te weten dat je met de Apple Watch écht bij de tijd bent. Volgens Lynch is de Apple Watch tot op de 50 milliseconden nauwkeurig met de wereldtijdstandaard UTC. Dat is nauwkeuriger dan het menselijke brein kan waarnemen.

Apple Watch-klokfunctie

Lynch bracht onlangs een bezoek aan Greenwich, waar de meridiaan loopt die in 1884 als nulmeridiaan gekozen werd. De standaardtijd UTC komt tot stand met behulp van atoomklokken, maar wordt geijkt aan de middelbare zonnetijd op de meridiaan van Greenwich. De tijdzones die van -12 tot +14 lopen zijn afhankelijk van die standaardtijd.

Eigen servers voor tijdwaarneming

Allemaal mooi en aardig, maar de Apple Watch hanteert als referentie niet een atoomklok die in Greenwich staat. In plaats daarvan krijgt het apparaatje de tijd doorgestuurd van atoomklokken in een sterrenwacht in Washington DC. Apple heeft daarnaast eigen Network Time Protocol (NTP) servers op verschillende locaties neergezet, om te zorgen dat de tijd die je op je Apple Watch ziet zo goed mogelijk overeenkomt met die op de Stratum 0-apparaten, de hoogst mogelijke nauwkeurigheid voor tijdwaarneming. Elke Apple Watch is bovendien voorzien van een temperatuurgestuurde kristal-oscillator, om te voorkomen dat de klok in de loop van de tijd gaat afwijken. Daarbij wordt rekening gehouden met de temperatuur, want in een kouder klimaat schijnen klokken minder nauwkeurig te zijn dan in warmere gebieden.

Apple Watch-wijzerplaat

Om te testen of de Apple Watch wel nauwkeurig genoeg zou zijn gebruikte het team van Lynch snelle camera’s die tot 1.000 frames per seconde kunnen filmen. Daarmee was op de milliseconde nauwkeurig te zien of de tijdweergave zou afwijken.

Eén ding is duidelijk: Apple heeft met aan obsessie grenzend fanatisme eraan gewerkt dat de tijdweergave op de Apple Watch klopt, zodat je vanavond geen seconde te vroeg staat te juichen.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch

Reacties: 22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.