Virtual Reality-bril

Gerucht: ‘Apple’s VR-bril komt in 2022, wordt veel prijziger dan concurrentie’

Opmaat voor groter AR-project
Apple komt volgens Bloomberg mogelijk al in 2022 met de eerste headset met virtual reality-mogelijkheden. Het wordt een vrij prijzig nicheproduct, dat als opmaat moet dienen voor de AR-bril.

Al langere tijd gaan er geruchten over een AR-bril van Apple. Maar zoals Bloomberg eerder al beweerde, werkt Apple aan twee aparte apparaten binnen deze productcategorie. Het eerste model, voornamelijk een virtual reality-headset, zou in 2022 voor een behoorlijk hoog prijskaartje in de schappen kunnen liggen, zo beweert de doorgaans goed ingelichte Mark Gurman.

‘Apple’s prijzige vr-headset komt in 2022′

De virtual reality-headseet, met de codenaam N301, bevindt zich volgens de bron nu in een late prototypefase. Het eindproduct is nog niet af, waardoor er nog dingen kunnen veranderen. De eerste headset zou voornamelijk voor virtual reality gebruikt worden, waarmee je jezelf dus helemaal onderdompelt in een virtuele omgeving. Denk aan games, het kijken van video en voor communicatie. De bril zou eventueel ook zeer beperkte AR-functies krijgen. Met augmented reality voeg je virtuele beelden toe aan de omgeving.

Het verschil tussen virtual en augmented reality, is dat je met VR helemaal afgesloten wordt van de buitenwereld, terwijl augmented reality juist draait om het toevoegen van virtuele beelden. Andere merken hebben eerder al VR-headsets uitgebracht, zoals Facebook en Sony. Apple zou met de VR-headset de concurrentie aan gaan met de Oculus van Facebook en de PlayStation VR-headset van Sony.

macOS High Sierra virtual reality-bril

Maar Apple wil met dit product niet per se de massa bereiken. Bloomberg beweert namelijk dat het model aanzienlijk duurder wordt dan die van de concurrent. Insiders bij Apple denken zelfs dat ze slechts één exemplaar per dag in de winkels gaan verkopen. Concurrerende headsets kosten zo’n $300 tot $900, maar voor die van Apple zou je dus veel meer moeten betalen. Bloomberg vergelijkt het met de Mac Pro, Apple’s duurste computer die meer dan €6.000,- kost.

Apple zou voor de VR-headset de meest geavanceerde chips gaan gebruiken. De chips die getest worden zijn krachtiger dan Apple’s huidige M1-chip. Ook kiest het bedrijf volgens de bron voor schermen van hogere resolutie dan die van concurrenten. De buitenkant van de headset zou gemaakt zijn van stof, in plaats van roestvrij staal en aluminium zoals bij veel andere Apple-producten het geval is. De headset zou je los kunnen gebruiken en werken op een batterij. Om het formaat kleiner te maken, zou Apple de plek voor brildragers hebben verwijderd hebben, waardoor de headset dichter bij je gezicht komt. Om de headset toch bruikbaar te maken voor mensen met brillen, zou het mogelijk zijn om lenzen op sterkte in de headset te stoppen, over de VR-schermen heen.

Bekijk ook

Gerucht: 'Apple werkt aan AR-headset én een bril, interne discussies over nieuwe producten'

Bloomberg komt vandaag met een uitgebreid verhaal over de ontwikkeling van Apple's AR-headset. Het zou gaan om twee producten: een AR- en VR-headset en een echte bril met AR-functies.

‘Opmaat voor AR-bril’
Als de VR-headset er daadwerkelijk komt, zou Apple verder gaan met de ontwikkeling van de AR-bril. In tegenstelling tot de VR-headset, wordt de AR-bril meer mainstream. Maar het nadeel is dat de ontwikkeling van een dergelijke bril meer uitdagingen met zich meebrengt. Maar door eerst een VR-headset uit te brengen, kan Apple de reacties van gebruikers peilen en de AR-bril die daarop volgt verder uitbouwen en aanpassen.

Voorlopig gaat het allemaal nog om geruchten en is het nog lang niet zeker of zowel de VR-headset als de AR-bril volgens de planning uitkomen en in welke vorm ze uiteindelijk in de winkels gaan liggen.

Bekijk ook

Apple AR-bril en VR-headset: 7 dingen die we nu al weten

Apple is volgens geruchten bezig met het ontwikkelen van een AR-bril en/of een VR-headset. Wij vertellen je alles wat je moet weten over deze bril. Wat kun je ermee en waarom is Apple bezig met een AR-headset? Wij vertellen je alles!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.