iKana

Kritiek op de App Store: ‘Apple geeft voorrang aan eendagsvliegen en troep’

De ervaren ontwikkelaar Rory Prior heeft kritiek op vindbaarheid de App Store. Ontwikkelaars zijn te sterk afhankelijk van de volgorde die Apple bepaalt en de sortering is vaak onlogisch.

Prior is al 10 jaar maker van de apps iKana en iKanji touch. Het zijn kwalitatief goede apps, die regelmatig worden bijgewerkt en een goede waardering hebben van 4 tot 5 sterren. Tot nu toe stonden de apps altijd bij de eerste 10 tot 20 zoekbegrippen, maar sinds iOS 11 zakken ze steeds verder weg. En dat ligt niet aan Prior, die zijn apps maar blijft updaten en zoveel mogelijk functies eraan toevoegt. Ondertussen zijn de iKana- en iKanji-apps gezakt naar plek 40 tot 60 als je relevante termen zoals ‘hiragana’ en ‘katakana’ zoekt. Apple lijkt de voorkeur te geven aan troep: apps met een slechte waardering en apps die gemaakt lijken door mensen die nog maar net zijn begonnen met programmeren.


‘Apple geeft voorrang aan oude meuk’
Apple beslist over de volgorde, functies en performance van de App Store en dat pakt voor ontwikkelaars en gebruikers niet altijd gunstig uit. Volgens Prior begonnen de problemen ongeveer een jaar geleden. Daardoor komt het regelmatig voor dat per dag minder dan tien mensen de app aanschaffen. In de voorgaande tien jaar kwam dat nauwelijks voor.

Er speelt nog een ander probleem: het uiterlijk van de App Store is zodanig opgeblazen, dat je maar één of twee zoekresultaten tegelijk ziet. Als je op plek 10 staat ben je praktisch onzichtbaar geworden. Prior:
“Als Apple twee apps met hetzelfde zoekwoord vindt, dan geeft de App Store voorrang aan een download die geen enkele recensie heeft en al drie jaar niet is bijgewerkt. Terwijl een app die talloze 5-sterrenwaarderingen heeft en nog vorige week is bijgewerkt onvindbaar is geworden”, aldus de teleurgestelde ontwikkelaar. Hij ziet maar één mogelijkheid: in de naam van de app zoveel mogelijk trefwoorden opnemen. Door de naam ‘iKana touch’ te veranderen in ‘Ikana – Hiragana en Katakana’ kon de ontwikkelaar een paar plekken naar boven opschuiven, maar het lukt hem niet de verouderde app Hiragana te verslaan.

Prior ziet het niet meer zitten: “Ik heb nog nooit eerder het gevoel gehad dat Apple me onfair behandelde, maar het feit dat mijn bedrijf langzaam maar zeker door dit irritante, ondoorzichtige zoekmechanisme wordt ondermijnd, maakt me erg bitter.”

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 juli 2018, 9:31
Categorie Achtergrond
Onderwerp app store
6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.