Apple Watch Ultra 2 vrouw met double tap

Verkoopverbod Apple Watch in de VS: einde lijkt nog niet in zicht

Apple stopt deze week met de verkoop van de Apple Watch Series 9 en Apple Watch Ultra 2 in de VS. Dit is het gevolg van een langlopend conflict over patenten tussen Apple en het medische techbedrijf Masimo.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 27 december 2023: Het verkoopverbod is nu weer tijdelijk opgeheven, nadat Apple bezwaar had gemaakt bij het Hof van Beroep van de Verenigde Staten. Verder is inmiddels bekend dat het conflict met Masimo al uit 2013 dateert. Marcelo Lamego, een van de sleutelfiguren bij Masimo, werd in 2013 benaderd door Apple om daar n dienst te treden. De engineer weigerde aanvankelijk, maar nadat hij bij Masimo een promotie misliep, stuurde hij alsnog een e-mail naar Tim Cook en vroeg om een baan. Uiteindelijk nam Apple zo’n 20 andere Masimo-medewerkers in dienst. Lamego werkte uiteindelijk maar zeven maanden bij Apple, omdat hij niet in het team paste en absurde eisen stelde. De Apple Watch werd in september 2014 aangekondigd, maar de bloedzuurstofmeting volgde pas in 2020.

Update 26 december 2023: De Biden-regering heeft vandaag formeel haar besluit bekendgemaakt. Ze zullen het verkoopverbond van de Apple Watch in de VS niet ongedaan maken. In een verklaring laat Apple weten het “hartgrondig oneens” te zijn met het verbod. Het bedrijf werkt aan technische en juridische oplossingen om de smartwatch weer op de markt te brengen. Daarbij worden “alle maatregelen” overwogen om de Apple Watch zo snel mogelijk weer in de winkel te brengen.

Update 22 december 2023: Het verkoopverbod in de Verenigde Staten is nu effectief op de Amerikaanse onlinewinkel van Apple. Op de productpagina’s van de Apple Watch Series 9 en de Apple Watch Ultra 2 wordt ook geen woord gerept over het meten van bloedzuurstof. De enige uitzondering hierop is een zin in de kleine lettertjes. Hieruit blijkt dat Apple na 24 december geen Apple Watch-modellen met de functie om bloedzuurstof te meten verkoopt. De verkoopstop geldt niet voor de Europese markt.

Update 19 december 2023: Apple zou met man en macht werken aan een software-update, waarmee het verkoopverbod op de Apple Watch Series 9 en Apple Watch Ultra 2 tegengehouden zou kunnen worden. Apple hoopt met de software-update het algoritme van de bloedzuurstofmeter aan te passen, waardoor het geen inbreuk meer zou maken op de patenten van Masimo. Dat bedrijf is echter van mening dat er een hardwarematige aanpassing vereist is. Dat zou Apple aanzienlijk meer inspanningen kosten.

Apple zegt als reactie dat ze werken aan een workaround voor de Amerikaanse douane, die verantwoordelijk is voor het goedkeuren van veranderingen aan producten zodat het weer in de VS op de markt gebracht kan worden.

Hieronder volgt ons eerdere artikel van 18 december

Volgens Masimo overtreedt Apple patenten van het bedrijf om bloedzuurstof te meten met de Apple Watch. Ook zou Apple bedrijfsgeheimen hebben gestolen. In 2020 spande Masimo daarom een rechtszaak tegen Apple aan en in 2021 volgde het verzoek om een verkoopverbod. De deze langlopende zaak heeft de International Trade Commission (ITC) nu een uitspraak gedaan, nadat de zaak door de regering-Biden is beoordeeld. Het gevolg hiervan is dat de Apple Watch Series 9 en Apple Watch Ultra 2 vanaf donderdag 21 december 15:00 uur (ET) niet meer te bestellen zijn via de Amerikaanse website van Apple. In de winkels en bij resellers zal de Apple Watch vanaf 24 december niet meer verkrijgbaar zijn. De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor de omzet van Apple tijdens het feestdagenkwartaal.

Verkoopverbod Apple Watch Series 9 en Apple Watch Ultra 2

Apple heeft de verkoopstop zelf bevestigd. De International Trade Commission kondigde de uitspraak in oktober al aan en bevestigde daarmee het besluit van een rechter uit januari. Hierna werd de zaak doorgestuurd naar de regering Biden voor een presidentiële beoordelingsperiode van 60 dagen. Officieel loopt de beoordeling op 25 december af en kan Biden nog zijn veto uitspreken, maar Apple heeft besloten om dit niet af te wachten en de online verkoop al op 21 december te stoppen. Het verbod geldt alleen voor de VS en niet voor andere landen.

Saturatiemetingen

De bloedzuurstofsaturatiesensor is al sinds de Apple Watch Series 6 aanwezig, maar de modellen van voorgaande jaren zijn niet meer bij Apple verkrijgbaar en kunnen dus ook niet uit de winkel worden gehaald. Omdat de Apple Watch SE-modellen niet over een zuurstofsaturatiesensor beschikt, kunnen deze nog gewoon verkocht worden. Apple probeert ondertussen zo snel mogelijk om te voldoen aan de beslissing van de ITC, zodat de twee belangrijkste Apple Watch-modellen van dit moment weer snel verkrijgbaar zullen zijn.

Wat betekent dit voor gebruikers?

Huidige eigenaren in zowel de VS als daarbuiten, kunnen de Apple Watch gewoon blijven gebruiken zoals ze dat altijd doen. Alle functies blijven gewoon werken, ook de saturatiemeter waar het in dit geval om gaat. Het verkoopverbod heeft ook geen betrekking op Europa, dus de Apple Watch Series 9 en Apple Watch Ultra 2 blijven hier te koop.

Bekijk ook

Zuurstofgehalte in je bloed meten met de Apple Watch doe je zo

Met de Apple Watch kun je de zogenaamde saturatiewaarden meten. Het gaat hierbij om de hoeveelheid zuurstof in het bloed. Hoe dichter bij 100%, hoe beter. Maar hoe meet je het? Zo werkt de Saturatie-app.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 26 december: De regering Biden heeft besloten: het verkoopverbod blijft staan.
  • 2023 - 26 december: De regering Biden heeft besloten: het verkoopverbod blijft staan.
  • 2023 - 26 december: De regering Biden heeft besloten: het verkoopverbod blijft staan.
  • 2023 - 19 december: Artikel bijgewerkt dat Apple werkt aan een software-update om het verkoopverbod tegen te houden.
  • 2023 - 19 december: Artikel bijgewerkt dat Apple werkt aan een software-update om het verkoopverbod tegen te houden.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.