iPhone 11 Pro kleuren

Review: iPhone 11 Pro, op alle punten verbeterd [video]

… maar is het wel echt Pro?

In deze review van de iPhone 11 Pro (Max) lees je wat we vinden van dit nieuwe toptoestel en de grotere variant, de iPhone 11 Pro Max. Wat waren onze ervaringen tijdens het testen? En is de iPhone 11 Pro werkelijk voor professionals, of biedt het te weinig ten opzichte van het goedkopere instapmodel? We vertellen het je allemaal!

iPhone 11 Pro review Refurbished

Deze review werd gepubliceerd in oktober 2019 en beschrijft de situatie op dat moment. Inmiddels zijn er nieuwere iPhone-modellen verschenen. Lees onze iPhone 12 Pro review voor een recenter toestel of kijk op de pagina iPhone kopen wat er momenteel verkrijgbaar is.

Bekijk ook

iPhone kopen in Nederland: prijzen, abonnementen en simlockvrij

Alles over de Apple iPhone kopen in Nederland. Van voordelige iPhone-abonnementen tot leuke deals met sim only: als je een nieuwe iPhone zoekt vind je hier alle tips.

iPhone 11 Pro review

De iPhone 11 Pro is het nieuwe topmodel van dit jaar. Hij is een paar honderd euro duurder dan de iPhone 11 en in ruil daarvoor krijg je een luxere behuizing en extra functies. De vraag is natuurlijk: biedt deze Pro genoeg om die hogere prijs te rechtvaardigen? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Over de foto’s bij deze review
Bij het maken van de foto’s voor deze review hebben we de nadruk gelegd op groentinten. De nieuwe kleur middernachtgroen is namelijk meteen vanaf de aankondiging erg populair geworden, waardoor het wel leek of ‘iedereen’ het moest hebben. Toch ziet de kleur er heel anders uit onder verschillende lichtomstandigheden en dat wilden we met deze foto’s laten zien. Daardoor kan het toestel ook opeens een heel andere uitstraling krijgen. Zoals uit de foto’s zal blijken is het toestel soms heel donkergroen en dan weer bijna kleurloos zachtgrijs. Middernachtgroen is wat ons betreft het nieuwe spacegrijs. Ben je bang dat groen te frivool voor je is? Geen paniek: dat is het echt niet.

iPhone 11 Pro (Max) review: donkergroen

Tekst, review en productfoto’s: Gonny van der Zwaag; video: Adam Bazuin; eindredactie: Benjamin Kuijten. De iPhone 11 Pro is voor deze review zelf aangeschaft, voor de iPhone 11 Pro Max hebben we een testtoestel van Apple geleend.


De verschillen tussen de iPhone 11 Pro en de iPhone 11 Pro Max zijn niet zo heel groot (behalve het formaat). Vandaar dat we in deze review ook meteen de iPhone 11 Pro Max bespreken. Wil je meer iPhones vergelijken, check dan ons volledige overzicht.

Bekijk hieronder onze reviewvideo van de iPhone 11 (Pro Max):

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

iPhone 11 Pro (Max) review: houten schalen

Introductie
De iPhone XS moet dit jaar het veld ruimen voor de iPhone 11 Pro. Apple schakelt daarbij meteen ook weer over op normale cijfers: geen XS maar gewoon 11. Bovendien worden de drie toestellen van dit jaar wat meer op één lijn getrokken qua naamgeving. Vorig jaar stond de iPhone XR nog duidelijk los van de twee high-end modellen. Nu is het veel meer één grote iPhone 11-familie, met de iPhone 11 als prima keuze voor de meeste mensen en de iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max voor wie meer wil.

De iPhone 11 Pro heeft een compleet nieuw camerasysteem, een langere batterijduur en een verbeterd scherm. Dat zijn dan ook meteen de belangrijkste verschillen met de iPhone 11. Dat de behuizing een andere afwerking heeft en in andere kleuren verkrijgbaar is, zal voor veel mensen een factor zijn die wel meespeelt, maar als reviewer proberen we er toch wat meer rationeel naar te kijken en dan zijn het factoren die minder belangrijk zijn. Het gaat ons vooral om de vraag: is dit een goed toestel?

iPhone 11 Pro review: groentinten op een eettafel

Design iPhone 11 Pro: het is even wennen

  • Matte achterkant
  • Nieuwe kleur middernachtgroen
  • Prominent aanwezige cameralenzen
  • IP68 waterbestendigheid
  • 18 gram zwaarder dan voorganger (Max)

De iPhone 11 Pro (Max) heeft een vergelijkbaar uiterlijk als de iPhone XS Max. De grootste verandering is de extra camera achterop en het feit dat de cameralenzen wat anders zijn gerangschikt. In plaats van een net rijtje met twee lenzen heb je nu een wat rommelige vierkantje, met lenzen die verspringen. Eerlijk gezegd: we hadden het erger verwacht op basis van de foto’s die vooraf uitlekten. In de dagelijkse praktijk wen je eraan en als je een hoesje gebruikt steekt de camerabult ook niet meer uit. De camera is niet spuuglelijk, maar eerlijk gezegd vinden we dat Apple het nog wel iets mooier had kunnen ontwerpen.

Kies je voor de 5,8-inch of voor de grotere 6,5-inch versie? Dat is een kwestie van voorkeur en hangt er ook vanaf hoe diep jouw broekzakken zijn. De specificaties zijn precies hetzelfde, behalve de grootte van het scherm en de grootte van de batterij. Bij de Max draait alles om het grotere scherm en een langere batterijduur, andere voordelen zijn er eigenlijk niet.

Voorkant en andere uiterlijkheden
Aan de voorkant is het toestel hetzelfde gebleven: een groot zwart vlak met aan de bovenkant een notch, die net zo groot is als voorheen. Wel is Face ID verbeterd: het werkt volgens Apple sneller en onder een grotere hoek. In de praktijk hebben we echter niet zoveel verschil gemerkt, dus we vinden het geen reden om nu te gaan upgraden. Aan de onderkant zit nog steeds een Lightning-aansluiting en ook de knoppen en speakergaatjes zitten op dezelfde plek.

Apple heeft dus nog niet de overstap gemaakt naar USB-C en dat vinden we voor dit model toch wel wat gek. Als je ook al een iPad Pro 2018 hebt, heb je nu dus nog steeds twee verschillende aansluitingen. Aan de ene kant is het fijn dat Apple vasthoudt aan Lightning, zodat al je accessoires blijven werken. Aan de andere kant: Apple gaat waarschijnlijk ooit een keer de overstap maken en wat ons betreft was dit wel het goede moment.

iPhone 11 Pro review: groentinten op een eettafel

Matte glazen achterkant
Wel is het zo dat je de kleur van je toestel niet meer kunt verhullen met een hoesje. Alle hoesjes die tot nu toe zijn verschenen hebben een groot vierkant gat waardoor je de kleur van het toestel blijft zien. Je zult dus rekening moeten houden met een mooie kleurcombinatie van iPhone en hoesje. Een rood hoesje met een donkergroen toestel vinden we bijvoorbeeld iets te veel een kerstuitstraling hebben.

Kies je voor neutrale kleuren zoals spacegrijs of zilver, dan heb je dat probleem uiteraard niet. Daarmee zijn we ook meteen bij het punt kleurkeuze. Je hebt dit jaar naast spacegrijs, zilver en goud ook de keuze om voor middernachtgroen te gaan. Op de iCulture-redactie hebben we hier allemaal voor gekozen en dat bevalt tot nu toe goed. Door de matte afwerking is het echter wel een wat ‘verwassen’ kleur. Dat probleem doet zich ook voor bij spacegrijs: het is niet meer zo’n sprekende diep donkergrijze kleur als voorheen. Het voordeel van de matte afwerking, is dat je niet zo snel vette vingers ziet. Bijkomend voordeel van de matte achterkant, is dat je meteen in je broekzak al voelt wat de voor- en achterkant is. De kans dat je het toestel verkeerd om uit je broekzak haalt, is daardoor een stuk kleiner.

De foto hieronder laat goed zien dat de middernachtgroene kleur heel verschillend kan uitpakken, zelfs als de twee toestellen naast elkaar liggen:

iPhone 11 Pro review: verschillende groentinten

Wat ons meteen opviel is dat het logo naar het midden is verhuisd. Dat zou te maken kunnen hebben met tweezijdig opladen dat volgens geruchten oorspronkelijk gepland stond (zodat je weet wat je je AirPods neer moet leggen), maar het kan ook dat Apple hiervoor gekozen heeft zodat het logo niet te dicht bij het toch wel prominent aanwezige camerasysteem zit. Wel valt op dat de iPhone-merknaam niet meer op de achterkant staat, wat het toestel een hele cleane uitstraling geeft.

Qua productie is dit toestel wel weer een technisch kunststukje. De achterkant van de iPhone is gemaakt van één groot stuk glas, waar de camerabult in is verwerkt. De camerabult is glimmend, terwijl dat bij de iPhone 11 precies andersom is. De achterkant is bij de iPhone 11 Pro bovendien gemaakt van steviger glas. Dat is eigenlijk alleen van belang als je je iPhone liever zonder hoesje gebruikt. Verder is het toestel waterbestendiger: je kunt ‘m 30 minuten lang in water van maximaal 4 meter diepte laten liggen.

Door het matte uiterlijk lijken deze toestellen kleiner, maar dat is slechts schijn. De afmetingen zijn precies hetzelfde en het transparante hoesje voor de iPhone 11 Pro Max paste dan ook perfect om de iPhone XS Max. Het grotere cameragat was daarbij niet eens storend.

Hier zie je de kleur van de toestellen bij warmer lamplicht:

iPhone 11 Pro review: de iPhones bij warm licht in een badkamer

Scherm iPhone 11 Pro: Super Retina XDR

  • 5,8-inch en 6,5-inch formaat
  • Zelfde formaat en resolutie als zijn voorganger
  • Super Retina XDR
  • Tweemaal zo hoge contrastratio als zijn voorganger
  • OLED met Haptic Touch, True Tone en P3-kleurweergave
  • HDR10 en Dolby Vision
  • Standaard 800 nit helderheid, max 1200 nit bij HDR-content

De iPhone 11 Pro (Max) is voorzien van een Super Retina XDR-scherm, een marketingnaam die duidelijk moet maken dat dit scherm weer nét iets beter is. Dat blijkt vooral uit het contrast: 2 miljoen-tot-1 en dat is tweemaal zo hoog als zijn voorganger. De nieuwe schermtechnologie levert ook een betere batterijduur, omdat het energiezuiniger is. Het ziet er prachtig uit: de kleuren zijn helder en scherp, bij elke toepassing die we geprobeerd hebben. Bij normaal gebruik zie je het verschil niet meteen. Je moet al de toestellen naast elkaar leggen, waarbij je dezelfde foto’s en video’s bekijkt. Maar eerlijk gezegd… toen zagen mensen die we de twee verschillende schermen van de iPhone XS Max en de iPhone 11 Pro Max lieten zien het nog steeds niet.

De schermen zelf zijn verbeterd, maar als je kijkt naar de randen, dan is er weinig verschil met de iPhone X. Apple heeft nog steeds niet voor een echt randloos scherm gekozen of voor een scherm dat om het hoekje gaat, zoals bij recente Samsung-toestellen. Wat ons betreft is het niet meteen nodig, maar het is wel verbazingwekkend dat er qua schermdesign sinds de iPhone X niets veranderd is. Andere fabrikanten proberen het elk jaar weer iets te verbeteren, Apple niet.

In deze schermen zitten nog steeds bekende technologieën zoals True Tone en de mogelijkheid om HDR af te spelen. Wel is er een verschil: de helderheid is standaard 800 nits, maar dit wordt opgevoerd naar 1200 nits als je geschikte (HDR-)content kijkt. Dit geldt alleen voor de Pro en niet voor de iPhone 11. Ook heb je alleen op de Pro ondersteuning voor Dolby Vision.

Een ander verschil is dat 3D Touch op de hele iPhone 11-serie is verdwenen en plaats heeft moeten maken voor Haptic Touch. We missen het niet echt, maar we vinden het wel jammer dat Haptic Touch wat langzamer is.

Wat we wel jammer vinden, is dat Apple’s ProMotion-techniek niet aanwezig is. Dat had het scherm namelijk écht pro gemaakt, maar gek genoeg ontbreekt dat dus. Met ProMotion op de iPad Pro zien animaties er veel vloeiender uit en gaat scrollen een stuk soepeler dankzij de hogere verversingsgraad. ProMotion vinden we nu al een aantal jaren op de iPad Pro en we hadden graag gezien dat Apple deze functie dit jaar ook naar de iPhone zou brengen.

iPhone 11 Pro review: de iPhones in bed

Hardware in de iPhone 11 Pro

  • A13 Bionic processor
  • 20% sneller dan zijn voorganger
  • U1-chip voor nauwkeurige locatiebepaling
  • Dolby Atmos en Spatial Audio voor ruimtelijk geluid
  • Geen 5G en tweezijdig opladen

Bij alle smartphonefabrikanten speelt nu mee, dat het lastig is om nog performanceverbeteringen te krijgen waar je in het dagelijks gebruik écht iets van merkt. Alles is al zo snel en we bereiken een beetje het punt dat meer snelheid nauwelijks meer zin heeft. Bij Apple is dat ook zo. Maar gelukkig heeft Apple er ook nog wat andere hardware-verbeteringen ingestopt.

A13 Bionic-chip
Elk jaar introduceert Apple een verbeterde chip en dit jaar nummeren we zoals verwacht door naar de A13 Bionic. Alles is weer net iets vlotter dan de A12. Volgens Apple is de nieuwe chip 20 procent sneller en dat zul je vooral moeten merken bij zware toepassingen. In de praktijk duurde het opstarten van een game bij ons ongeveer net zo lang als op het toestel van vorig jaar. De snellere processor heeft waarschijnlijk vooral te maken met de extra mogelijkheden van de camera: die moet met Deep Fusion razendsnel 24 miljoen pixels kunnen analyseren.

Een tijdje geleden verscheen er een video waaruit bleek dat de iPhone XS soms sneller is. De verklaring zou kunnen zijn dat iOS 13 en veel apps nog niet zijn geoptimaliseerd voor deze nieuwe processor. Apple-medewerkers zullen zelf vooral hebben getest met de 2018-toestellen.

In alle modellen uit de iPhone 11-serie zit dezelfde processor met dezelfde hoeveelheid RAM (4GB). Gaat het je dus vooral om de snelheid en de toekomstbestendigheid, dan kun je dus net zo goed voor de iPhone 11 kiezen. Als de Pro een toekomstige software-update krijgt, dan krijgt de gewone 11 die ook. Beide toestellen gaan qua ondersteuning voor software-updates dus net zo lang mee.

U1-chip

Er zit in de iPhone 11-serie ook een nieuwe chip, de U1. Deze zorgt ervoor dat je met ultra-wideband voorwerpen nauwkeuriger kunt lokaliseren. Je kunt het nu al gebruiken om je toestel bij AirDrop te richten op de juiste persoon. Je krijgt dan alleen nog de apparaten te zien in de richting waarin je wijst. Dit werkt alleen bij toestellen met de nieuwe U1-chip en dat is momenteel alleen de iPhone 11-series. Op termijn zou Apple deze U1-chip ook in de iPad, MacBook en in een tracker kunnen inbouwen.

Spatial audio

Bij de iPhone 11 Pro heeft Apple de audiokwaliteit flink opgevoerd, met ondersteuning voor Dolby Atmos en spatial audio. Dat laatste zorgt voor een ruimtelijk geluid door een soort virtuele surround sound te creëren, iets wat Samsung al eerder deed. Het geluid lijkt van alle kanten te komen. In werkelijkheid komt het uit de oorspeaker aan de bovenkant en de enkele speaker aan de onderkant van de iPhone. De grille met twee rijen gaatjes aan de onderkant van de iPhone wekt misschien de indruk dat er twee speakers aan de onderkant zitten, maar eentje daarvan is ‘nep’.

Wat spatial audio betreft: het is een slim trucje en het werkt eigenlijk best goed, bij alles van muziek tot films en games. Ontwikkelaars hoeven er dus niets voor te doen. Heeft een film geen Dolby Atmos-ondersteuning, dan krijg je toch vrijwel hetzelfde effect. Het is een mooie toevoeging, voor mensen die hun iPhone veel gebruiken voor YouTube en het sluit ook mooi aan bij Apple’s plannen om met Apple Arcade en Apple TV+ van je iPhone veel meer een entertainmentmachine te maken. Samen kijken naar een video? Ook dan geniet iedereen mee, in plaats van geluid dat maar van één kant lijkt te komen.

iPhone 11 Pro (Max) review: op een tafeltje

Wat er ontbreekt qua hardware

  • Tweezijdig opladen
  • 5G-ondersteuning
  • 128GB opslag

Wat hardware betreft zijn er momenteel twee technische ontwikkelingen, waar Apple nog niet aan meedoet: 5G en tweezijdig opladen. Daarvan is 5G veruit het belangrijkst. Tweezijdig opladen is een leuke gimmick, maar als we de ervaringen van Android-gebruikers mogen geloven is het meestal traag en onpraktisch. Die ene keer dat je AirPods leeg zijn is nog wel te overleven, of op te lossen met een powerbank, die veel mensen al standaard bij zich hebben. De benodigde componenten voor tweezijdig laden lijken volgens een teardown van iFixit wel (deels) aanwezig in de Pro-modellen, dus gloort nog hoop dat Apple het later met een software-update nog kan activeren.

5G is een ander verhaal. De netwerken zijn er nog niet helemaal klaar voor, maar er vinden steeds meer aankondigingen plaats en voor je het weet heeft jouw provider een 5G-netwerk in de lucht. Het zou dan een duur grapje zijn om je toestel alweer in te ruilen voor een nieuwe. Op dit moment heb je misschien nog niet de behoefte en lijkt het wat overdreven om je druk te maken over 5G, maar dit is een telefoon waar je minstens vijf jaar mee moet kunnen doen (als je dat wilt). Hou daar dus rekening mee.

Iets anders wat ons stoort, is het feit dat Apple het instapmodel heeft voorzien van 64GB opslag. Dat is voor een ‘Pro’-toestel echt een lachertje. De vanafprijs van €1.159 is daardoor niet meer realistisch. We hebben in de praktijk gemerkt dat het best lukt om binnen de 64GB te blijven, maar je wilt bij zo’n duur toestel zijn voorbereid op de toekomst. Eén stapje hoger dus, maar er is geen 128GB. Je bent gedwongen om te kiezen voor 256GB en dan staat er opeens €1.329 op de kassabon. Die stap is gewoon te groot.

Bij de iPhone 11 heeft Apple dat veel sympathieker opgelost. Bij dat toestel zit er maar een verschil van 50 euro tussen het instapmodel met 64GB en de upgrade naar 128GB opslag. We raden dan ook aan om bij dat model voor extra opslag te gaan, omdat het nauwelijks in prijs scheelt. Wat ons betreft een no-brainer. Bij de iPhone 11 Pro (Max) dwingt Apple je in een lastige hoek. Toch maar 64GB kiezen, of 170 euro (!) extra neertellen voor een fatsoenlijke hoeveelheid opslag? Elke andere fabrikant biedt 128GB op de flagship-modellen, Apple moet dat ook doen.

Face ID in de iPhone 11 Pro: sneller en grotere hoek?

  • Verbeterde Face ID dankzij Neural Engine
  • Miniem snellere herkenning van je gezicht
  • Grotere kijkhoek is nauwelijks merkbaar

Face ID is verbeterd, vooral wat betreft de hoek waarin je gezicht wordt herkend. Het is niet zo dat de herkenning nauwkeuriger is geworden, maar het ontgrendelen zou volgens Apple 30% sneller moeten zijn. Dat is vooral te wijten aan iOS 13, want ook op andere modellen merkten we dat Face ID sneller werkt dan voorheen. Ook ontgrendelt het toestel iets sneller als je aan je bureau zit en neerkijkt op het scherm, waardoor je de iPhone niet meer zo vaak hoeft op te pakken. Het is nu ook mogelijk om met één oog gesloten Face ID te gebruiken, al zou dit ook een verbetering in iOS 13 kunnen zijn. Al met al vinden we de snellere Face ID-herkenning geen reden om juist voor dit toestel te kiezen; op eerder toestellen werkt de functie wat ons betreft snel genoeg, waardoor je je er niet aan gaat ergeren.

iPhone 11 Pro (Max) review: op de eettafel

Accuduur van de iPhone 11 Pro: 4 tot 5 uur meer

  • Batterijduur sterk verbeterd
  • 18 Watt snellader meegeleverd, met USB-C-kabel
  • Verbeterde batterijduur is de eigenschap die je op de langere termijn het meest gaat waarderen

Vraag een iPhone-gebruiker naar de meest gewilde functie en er is grote kans dat je een simpel antwoord krijgt: het liefst zou de batterij nog iets langer mee moeten gaan. Apple heeft naar die veelgehoorde wens geluisterd en heeft de batterijduur bij de iPhone 11 Pro verlengd met 4 uur en bij de iPhone 11 Pro Max met maar liefst 5 uur. Ook in een tijd van draadloze opladers, waarbij je gedurende de dag nog een paar keer bijlaadt, is dat nog steeds van belang.

De batterijduur is uiteraard afhankelijk van het gebruik, maar we merkten op dit punt duidelijk een verschil met voorgaande modellen. De iPhone 11 Pro en 11 Pro Max gingen nieuw uit de doos met gemak een hele dag mee, ook bij het intensieve gebruik dat we op de iCulture-redactie gewend zijn. Bij de iPhone 11 Pro Max hielden we aan het einde van de dag nog een aardige batterijlading over, genoeg om ook nog de nacht en een deel van de ochtend door te komen, zonder zenuwachtig te worden. Blijf je gewoon thuis en doe je niet te veel met je toestel, dan heb je aan het einde van de dag nog 50 procent over.

Snelladen inclusief

We nemen in onze iPhone-reviews al jarenlang steevast een minpunt op: het feit dat Apple zelfs bij de meest prijzige modellen nog steeds een trage 5 Watt-oplader meelevert. Daar komt dit jaar verandering in: bij de iPhone 11 Pro (Max) zit een 18 Watt snellader en dat is mooi meegenomen, want Apple vraagt voor de benodigde onderdelen een pittig bedrag als je ze zelf los zou moeten kopen: €35 voor de 18 Watt-adapter en minimaal €25 voor de benodigde kabel.

Altijd je iPhone snelladen is niet goed voor de batterij, maar daar heeft Apple ook iets op gevonden, door in iOS 13 slimmer op te laden. De eerste 80% gaat relatief snel en daarna stopt het tijdelijk. Op het moment dat je bijna uit bed moet wordt de laatste 20% bijgeladen. De iPhone let daarbij op je gebruikelijke dag- en nachtritme. Het is minder belastend voor je batterij, maar het gaat natuurlijk mis als je onverwacht vroeg moet opstaan, om bijvoorbeeld een vlucht te halen. Maar ook dan kun je met een 80% volle batterij nog wel uit de voeten.

We zijn erg enthousiast over de batterijduur. Het gebeurde nooit dat de accustatus onder de 30% kwam en in een halfuur heb je het toestel weer voldoende opgeladen. De introductie van snelladen en draadloos laden heeft mijn gedrag wel veranderd: ik laad nog maar zelden volledig op tot 100% en hang de iPhone veel vaker op onregelmatige momenten even aan de lader, als het nodig is. De hele nacht aan de lader hangen komt bij mij nauwelijks meer voor. Wil je toch volledig opladen van 0% tot 100%, dan duurt dat ongeveer 1,5 uur voor de iPhone 11 Pro Max.

Uiteraard ondersteunen deze toestellen ook draadloos opladen, maar dat is inmiddels een standaardfucntie op de nieuwste iPhones.

iPhone 11 Pro review: groentinten

Camera van de iPhone 11 Pro: alles lukt

  • Drievoudige camera
  • Standaard groothoek (f/1.8) en telefoto (verbeterd f/2.0 diafragma voor matig licht)
  • Nieuwe ultragroothoeklens (f/2.4 en 120-graden kijkhoek, alleen op de Pro en Pro Max)
  • Nachtmodus
  • Deep Fusion (komt nog)
  • Frontcamera ook sterk verbeterd

Je las het al in de korte conclusie aan het begin van deze review: ik heb vooral voor het Pro-model gekozen vanwege de camera. Ook andere fabrikanten voegen steeds meer lenzen en foefjes toe en Apple kan natuurlijk niet achterblijven. Elk jaar verbetert de camera weer en dit jaar maakt Apple wel heel grote stappen, vooral op het gebied van fotografie. Niet alleen aan de achterkant, want de frontcamera is sterk verbeterd en kan nu 4K filmen op 60 frames per seconde, terwijl je voor slofies bij 120 fps kunt filmen. En de standaard groothoek kan bij weinig licht tot drie keer zo snel scherpstellen en doet dat volledig automatisch. De drie zwarte cirkels op de achterkant zien er misschien niet zo mooi uit, maar je hebt er wél een hoop plezier van!

Ook voor je dagelijkse kiekjes:

iPhone 11 Pro foto's blad en kat

Bij de iPhone 11 Pro (Max) draait dan ook alles om de camera, want daar zitten de werkelijk grote vernieuwingen. Een logische keuze vanuit Apple gezien, want op dat punt valt nog steeds veel te sleutelen. En veel mensen gebruiken hun iPhone nu eenmaal vaker om mee te fotograferen, dan voor andere activiteiten zoals bellen of een dagboek bijhouden. Het camerasysteem van de iPhone 11 Pro (Max) brengt Apple weer terug aan de frontlinies wat fotograferen betreft. Maar de voorsprong van Apple is klein. Het kan zomaar zijn dat Google er met de Pixel 4 binnenkort alweer overheen gaat.

iPhone 11 Pro foto's bloem

Tegelijk moeten we ook toegeven dat de camera-interface door al deze extra’s wel een stukje ingewikkelder is geworden. Dat geldt ook voor de bewerkingsmogelijkheden na het maken van de foto. Naast filters en rechtzetten zijn er nu opeens veel meer opties, die de ooit zo simpele foto-app opeens wat verwarrend kunnen maken voor de wat onhandige medemens. Rechtzetten doe je bijvoorbeeld niet meer met een draaiwiel, maar met een streepjeslijn die eruit ziet alsof je op een radiostation aan het afstemmen bent.

De belofte van Deep Fusion

Dit jaar ligt de nadruk op foto’s die altijd lukken. Zeker als later dit jaar de ondersteuning voor Deep Fusion erbij komt. Daarbij worden 9 foto’s gemaakt, die na een razendsnelle analyse van 24 miljoen pixels worden samengevoegd tot één meest optimale foto. Zelf nadenken hoeft niet meer (maar het kan gelukkig nog wél, met geavanceerde camera-apps waarbij je nog allerlei aspecten van de camera kunt instellen). Het is eigenlijk jammer dat we Deep Fusion niet meteen hebben kunnen meenemen in deze review. Op een later moment zullen we onze ervaringen daarmee moeten delen. Het klinkt allemaal veelbelovend, wat de neural engine in een tijdsbestek van nog geen seconde doet. Deep Fusion wordt later dit jaar verwacht in een software-update, maar Apple heeft nog geen concrete datum gegeven.

iPhone 11 Pro (Max) review: camera's en achterkant

Ultragroothoeklens: meer in beeld

Eerder voegde Apple al een telefotolens toe en nu komt er een ultragroothoeklens bij. Je krijgt nu een groothoek, ultragroothoeklens en telefotolens, allemaal 12 megapixel. Daarmee heb je 0,5x, 1x en 2x optische zoom tot je beschikking. Vergeleken met normale cameralenzen heb je dan een 13mm, 26mm en 52mm lens op zak, zonder dat je onhandig hoeft te jongleren met lenzen. Je hoort ons niet zeggen dat de kwaliteit inmiddels net zo goed is als een professionele camera, maar de iPhone kruipt er wel steeds dichter naartoe. En terwijl ik als amateurfotograaf bij een ‘echte’ camera nog wel eens de fout maak dat niet alle instellingen juist staan, kan me dat bij de iPhone niet gebeuren: die regelt het denkwerk voor me en geeft ook en hint als het beter is om de ultragroothoek te gebruiken.

De camera begrijpt ook bepaalde onderdelen van een foto beter, zoals bomen, een gezicht of een hond. Met Smart HDR worden daarbij alleen specifieke onderdelen van de foto geoptimaliseerd, zonder dat het effect heeft op de hele foto.

Supergroothoeklens iPhone 11 Pro

De ultragroothoeklens komt van pas als iets nét niet in beeld past en je normaal gesproken een stap achteruit had moeten doen. Het mooie is dat Apple op het scherm meteen laat zien wat er buiten beeld valt als je de gewone groothoek (1x zoom) gebruikt. Tik je op 0,5x zoom, dan schakelt de iPhone meteen over naar de ultragroothoeklens en laat een veel groter gedeelte van de kamer of van een landschap zien.

Deze ultragroothoeklens zit ook op de iPhone 11, maar pas wel op tijdens het gebruik: aan de randjes kan wel wat vervorming optreden. Daardoor kan het lijken dat een gebouw aan de zijkant niet helemaal recht staat, of dat een persoon aan de rand van de foto een paar kilootjes erbij heeft gekregen. Dat is echter ook de stijl van fotograferen: met een ultragroothoek wil je soms dat ‘bolle’ effect.

Nachtmodus: het werkt!

Apple belooft al een aantal jaren dat fotograferen bij slechte lichtomstandigheden beter is geworden, maar echt grote sprongen vooruit zijn nooit gemaakt. Met voorflitsen en een oplichtend beeldscherm is wel geprobeerd om je mooier op de foto te krijgen, maar bij de iPhone 11-serie sta je er pas echt duidelijk op, zonder te hoeven flitsen.

iPhone nachtmodus aan

De nachtmodus schakelt automatisch aan en zorgt dat voor een langere belichting: tot wel 10 seconden als je vanuit de hand schiet en tot 30 seconden als je een statief gebruikt. Dit wordt automatisch gekozen, afhankelijk van een aantal factoren. Wij vinden het een uitkomst. Het fotograferen van een donkere straat lukt opeens, zonder dat de straatverlichting voor overbelichte vlekken zorgt. Dit is iets wat je handmatig niet tot nauwelijks kon regelen bij eerdere iPhones.

Hopelijk maakt de automatische nachtmodus ook een einde aan de gewoonte van veel mensen om altijd maar te flitsen, ook als ze iets heel groots willen fotograferen, zoals een berg. Je ziet meteen al voordat je op de sluiterknop drukt dat het er in de nachtmodus beter uit komt te zien. Dit is een sterke verbetering ten opzichte van de iPhone XS (Max), die toch nog maar van vorig jaar dateert. Het enige wat er nu nog mis kan gaan is dat je je hand te veel beweegt, maar ook daar waarschuwt de iPhone voor.

Door de nachtmodus kun je een sterrenhemel veel mooier fotograferen:

Nachtfoto iPhone 11 Pro met sterrenhemel

De nachtmodus kan goed omgaan met verschillende soorten lichtbronnen:

Nachtfoto iPhone 11 Pro met verschillende lichtbronnen

Apple is niet de eerste met nachtmodus, maar zoals wel vaker het geval is: ze hebben het beter aangepakt. Ik heb foto’s vergeleken die met de nachtmodus van Samsung en Google waren gemaakt en die waren soms overdreven opgelicht. Dat ziet er al snel onrealistisch uit. Het is een wat andere stijl en je went er misschien aan als je een dergelijke toestel hebt, maar we vinden dat de iPhone beter in staat is om de nachtelijke sfeer realistisch weer te geven. Bij andere fabrikanten lijkt het soms alsof er een bouwlamp of de stadionverlichting van een voetbalveld bij is neergezet.

Ter vergelijking enkele foto’s die met de iPhone X en de iPhone 11 Pro zijn gemaakt:

iPhone X foto waaier iPhone 11 Pro foto waaier

iPhone X nachtfoto met huizen iPhone 11 Pro nachtfoto met huizen

Minpuntje: de nachtmodus werkt niet met de telefotolens, dus je bent wat beperkt in het kiezen van je kader. Wel levert de telefotolens nu meer detail bij slechte lichtomstandigheden. De nieuwe ultragroothoeklens werkt het beste bij daglicht, maar doet het weer wat minder in de schemering.

Bekijk ook

Zo werkt nachtmodus van de camera op de iPhone

Met de nachtmodus voor de camera op de iPhone kun je ook in het donker scherpe foto's maken. Lees hier alles om met Night Mode mooie foto's te maken, ook bij weinig licht. En op nieuwere iPhones is de nachtmodus nog handiger.

Portretten, selfies en slofies

De frontcamera in de iPhones is lange tijd hetzelfde gebleven, maar ook hier pakt Apple het dit jaar grondiger aan. De 7-megapixel camera is vervangen door eentje van 12-megapixel. Maar pas op: maak je een selfie in portretstand, dan zal deze standaard nog steeds 7-megapixel zijn. Je moet zelf op het icoontje buiten de sluiterknop drukken om de bredere 12-megapixel weergave vast te leggen. Je ziet dan meer van de achtergrond op de foto. De selfies tonen veel detail en bieden mooiere kleuren. De iPhone schakelt ook automatisch naar deze bredere stand als je een liggende selfie maakt, bijvoorbeeld met een grotere groep vrienden.

Je kunt ook portretfoto’s maken met de frontcamera, waarbij de iPhone goed in staat is om de persoon en de achtergrond van elkaar te scheiden. De portretmodus aan de achterkant levert echter betere foto’s af. Nieuw is nu dat je niet alleen portretten kunt maken met de telefotolens, maar ook met de f/1.8 groothoeklens. Dit maakt het mogelijk om ook bij slechte verlichting een mooi portret te maken, iets wat bij de iPhone XS Max moeilijk te doen was. Bij de telefotolens leverde het nog wel eens wazige en korrelige portretten op.

SlofieJe kunt nu ook slow-motion selfies maken, die Apple ‘slofies’ heeft genoemd. Leuk, maar na een paar keer proberen is dit misschien toch meer iets voor mensen die zichzelf constant aan het fotograferen zijn. Jammer genoeg werken functies zoals nachtmodus niet op de frontcamera en dus ook niet voor je selfies en slofies.

Doelgroep: voor wie is de iPhone 11 Pro bedoeld?

Het is een open deur om te zeggen dat je niet hoeft te upgraden als je vorig jaar al een nieuwe iPhone hebt gekocht. Je zult wel wat merken van de verbeteringen, maar het is zonde van het geld.

Mensen die wel zouden kunnen upgraden zijn bezitters van een iPhone 7 of iPhone 8 die toe zijn aan hun eerste model met Face ID. Zij zullen meteen met een hoop vernieuwingen te maken krijgen, zoals de veegbewegingen die met de komst van de iPhone X zijn ingevoerd, maar ook Face ID en de notch bovenin het scherm. Of je dan meteen voor de toch vrij prijzige Pro-modellen kiest is nog maar de vraag. Je bent geen top notch gewend en met een iPhone XR of de iPhone 11 zit je waarschijnlijk ook al goed.

We vinden de iPhone 11 Pro dan ook meer iets voor de mensen die elk jaar upgraden en altijd het beste willen. Zij zullen niet worden teleurgesteld: deze toestellen voelen door hun stalen frame en matte afwerking in elk opzicht ‘premium’ aan en het zijn echt geweldige toestellen waarbij je op geen enkel punt genoegen hoeft te nemen met minder. Nou ja, op één punt dan: de 5G-functie.

Alternatieven

Net als voorgaande jaren heeft Apple ook nu weer de grootste concurrent in eigen huis. Mensen die al jarenlang een iPhone gebruiken stappen nou eenmaal niet zo snel over naar een Android-toestel. Soms hebben ze wel eens een uitstapje naar Android geprobeerd en zijn blijven hangen, maar het kom vaak voor dat mensen uiteindelijk toch weer terugkeren bij Apple.

Zoek je een goed alternatief voor de iPhone 11 Pro (Max), dan kun je ook voor de iPhone 11 kiezen. Deze heeft dezelfde A13 Bionic-processor en beschikt ook over een ultragroothoek en nachtmodus voor de camera. Wel mis je dan de telefotolens, maar je bespaart er dan ook een paar honderd euro mee. De batterijduur is niet zo lang, maar goed genoeg om de dag door te komen. Het formaat is met 6,1-inch nog steeds behoorlijk groot.

Voor mensen die het liefst een zo compact mogelijk toestel willen, is het iets lastiger. Smartphones worden steeds groter en de 6,1-inch iPhone 11 is in dat geval misschien net iets te fors voor je. In dat geval kun je weer beter voor de 5,8-inch iPhone 11 Pro kiezen. Of voor zijn voorganger, de iPhone XS. Wil je compact en op de kleintjes letten, dan vinden wed de iPhone 8 ook nog steeds een goed alternatief.

Wil je toch eens in het Android-kamp kijken, dan zou de Galaxy Note 10 Plus een overweging kunnen zijn. Deze heeft een uitstekend scherm, heeft ook een drievoudige camera en een slank design. De batterijduur is minder, maar hij laadt wel lekker snel op. Bovendien krijg je er een stylus bij.

Gaat het je vooral om de camera, dan zou je kunnen wachten op het Made by Google-event op 15 oktober. Daar wordt de Pixel 4 verwacht en alles wijst erop dat Google dit jaar ook wil inzetten op een sterk verbeterde camera. Hou er wel rekening mee dat Google de Pixel-lijn nog nooit eerder in Nederland uitgebracht heeft.

Feit is dat de iPhones dit jaar wel vernieuwend zijn voor Apple zelf, maar in vergelijking met de concurrentie een stuk minder. Ultragroothoeklenzen zaten al in de topmodellen van LG, Oppo biedt je tegenwoordig al 10x optische zoom, drievoudige camera’s zijn bij vrijwel alle fabrikanten te vinden en een snellader meeleveren deed Samsung jaren geleden al. Het verschil is dat het bij andere fabrikanten vaak haastig en hap-snap gebeurt, terwijl Apple liever wat langer wacht en het daarna samenbrengt in één toestel, op een manier dat het ook echt werkt. Wil je de zekerheid van een goed functionerend toestel, dat lange tijd updates krijgt, dan zit je bij Apple altijd goed.

Score

8.5

iPhone 11 Pro

iPhone 11 Pro

€1.159

Voordelen +

  • Grote sprong vooruit voor de camera
  • Langere batterijduur op beide modellen
  • Matte afwerking, waardoor je meer grip hebt
  • Sterker glas, dat minder snel breekt
  • Krachtige A13 Bionic processor
  • Prachtig scherm
  • Nieuwe kleuroptie middernachtgroen

Nadelen -

  • Goedkopere iPhone 11 biedt veel identieke functies
  • Geen 5G
  • Geen tweezijdig opladen (nog niet)
  • Geen 128GB opslag
  • Prijzig

Conclusie iPhone 11 Pro review

De iPhone 11 Pro Max is het beste wat Apple op dit moment kan maken. Vergeleken met de modellen van vorig jaar is vooral de camera verbeterd en dat vinden we dan ook de functie die het meest de aanduiding ‘Pro’ verdient. De langere batterijduur, het meer breukbestendige glas, de roestvrijstalen rand en de matte afwerking zijn nu niet meteen redenen om een paar honderd euro extra te betalen. We denken dan ook dat de twee topmodellen dit jaar veel concurrentie zullen krijgen van de iPhone 11.

Bij de iPhone 11 Pro is alles nog eens extra aangescherpt en dit zijn dan ook vooral toestellen voor mensen die van alles het beste willen. Daar hoef je geen professional voor te zijn, het enige wat je moet hebben is een iets dikkere portemonnee.

Vorig jaar was de iPhone XR al een onverwacht een succesnummer. Alle aandacht van de reviewers en de Apple-fans ging naar de XS (Max), maar in werkelijkheid waren er heel wat gebruikers die voor de XR kozen. Dit jaar is de verleiding om voor het instapmodel te kiezen nog veel groter, omdat de naam hetzelfde is. Je hebt als argeloze koper al meteen het idee dat je ongeveer hetzelfde krijgt, maar dan voor een paar honderd euro minder. Als ik gewone gebruiker was, zou ik het wel weten: dan werd het waarschijnlijk een iPhone 11 in rood of een van de nieuwe kleuren.

iPhone 11 Pro (Max) review: naast de iPhone 11

Dat ik toch voor de iPhone 11 Pro (Max in mijn geval) heb gekozen, heeft ermee te maken dat ik professioneel met iPhones bezig ben én omdat ik zoveel fotografeer (ook beroepsmatig) dat ik gewoon de beste camera wil. Bovendien maak ik vaak gebruik van 2x zoom, dus dan ben je al op de telefotolens aangewezen, die je alleen in de Pro vindt.

We zijn op de iCulture-redactie onder de indruk van de nieuwe camera: we zien een duidelijk kwaliteitsverschil met de camera’s van vorig jaar en vinden de nachtmodus en de ultragroothoeklens een echte verbetering. Uiteindelijk kies je voor dit toestel vanwege de betere camera, maar op de langere termijn is er iets anders waardoor je dit toestel zult gaan waarderen: de langere batterijduur.

iPhone 11 Pro (Max) review: op een tafeltje

iPhone 11 Pro kopen

Wil je na het lezen van deze review deze toestellen kopen? Ze zijn niet meer verkrijgbaar bij Apple, maar je zou nog wel kunnen kijken naar een opgeknapt exemplaar:

Deze modellen zullen niet meer zo lang software-updates krijgen. Bekijk onze pagina iPhone kopen als je op zoek bent naar een iets nieuwer exemplaar.

Bekijk ook

iPhone kopen in Nederland: prijzen, abonnementen en simlockvrij

Alles over de Apple iPhone kopen in Nederland. Van voordelige iPhone-abonnementen tot leuke deals met sim only: als je een nieuwe iPhone zoekt vind je hier alle tips.

Informatie

Laatst bijgewerkt
maart 2021