Het vernieuwde toegangsscherm van iPadOS 17: zo ziet het eruit

In iPadOS 17 krijgt de iPad een geheel nieuw toegangsscherm. Alle mogelijkheden die je kent van de iPhone, zijn ook op de iPad te gebruiken. We nemen een kijkje bij alle nieuwe functies van het iPad lock screen in iPadOS 17.

Eén van de grote vernieuwingen van iOS 16, was het compleet vernieuwde toegangsscherm op de iPhone. Met een collectie aan achtergronden, zoals de speciale weer-achtergrond en een wallpaper met wisselende foto’s, de mogelijkheid voor widgets en het kunnen aanpassen van het lettertype van de klok, is er sindsdien veel meer te personaliseren dan voorheen. Maar als je die personalisatie ook op de iPad wilde doen, kwam je bedrogen uit. Geen enkele functie van het iOS 16-toegangsscherm kwam naar de iPad. Met iPadOS 17 is het tijd voor een inhaalslag. Alle mogelijkheden van het toegangsscherm van iOS 16 vind je straks ook op de iPad met iPadOS 17. Daarbij krijgt de iPad ook nog een paar extra mogelijkheden.

Toegangsscherm iPad in iPadOS 17 vernieuwd

Het eerste dat opvalt is dat het toegangsscherm op de iPad een iets gewijzigde look gekregen heeft. De meldingen zijn namelijk een stuk smaller geworden. Daardoor zien ze er niet meer zo uitgerekt uit. De reden daarvan is dat de meldingen plaatsmaken voor de widgets aan de linker zijkant, als je de iPad in de liggende weergave gebruikt. De widgets voor het toegangsscherm plaats je in deze weergave namelijk niet onder het tijdstip, maar aan de linker zijkant onder elkaar. Je hebt de beschikking over exact dezelfde widgets als voor het iPhone-toegangsscherm, zowel in de kleine versies (de vierkante blokjes) als in de bredere varianten. Apps van derden zijn ook meteen geschikt.

Toegangsscherm met widgets in iPadOS 17

Maar de iPad krijgt ook een derde variant: de grote vierkante widget. Deze lijken qua formaat nog het meest op de vierkante beginschermwidgets. Een voorbeeld is een grote analoge klok, maar ook de Weer-app heeft zo’n grote widget voor het iPad-toegangsscherm. Deze grotere widgets zijn net als de kleinere versies transparant. Dankzij deze derde variant, heb je op de iPad veel meer mogelijkheden voor widgets dan op de iPhone. In totaal kun je in de zijbalk twintig van de kleinste widgets kwijt, terwijl dit er op de iPhone maar vier zijn. Op de iPad kun je ook, net als op de iPhone, boven het tijdstip nog een kleine smalle widget kwijt.

Maar je gebruikt de iPad niet altijd in een liggende weergave. Gebruik je de iPad ook vaak staand, dan kun je voor die weergave een aparte indeling voor de widgets kiezen. In dit geval ziet het toegangsscherm eruit als een uitvergrote versie van de iPhone. In de staande weergave plaats je de widgets net als op de iPhone gewoon onder de klok, waarbij je ook op de iPad in totaal vier kleine (of twee grotere) widgets kwijt kunt. De extra grote versie van de widget zoals je die in de zijbalk kan zetten bij de liggende weergave, ontbreekt hier. Maar doordat je voor zowel de liggende als staande weergave apart widgets in kunt stellen, kun je voor elke situatie de beste indeling kiezen.

iPadOS 17: weergave staand of liggend voor toegangsscherm

Los van de widgets, vind je in iPadOS 17 ook alle andere mogelijkheden van de toegangsschermen van de iPhone. Er is een grote collectie aan achtergronden, waarvan er een paar zelfs exclusief voor de iPad zijn. De originele wallpaper van de allereerste iPad met het uitgestrekte meer en bergachtige landschap is door Apple opnieuw gemaakt en heeft zelfs een animatie bij het ontgrendelen. Daarnaast krijgt de iPad ook de bekende hello-achtergrond, die je kent van de Mac. Alle andere wallpapers van de iPhone zijn in iPadOS 17 ook present en geoptimaliseerd voor de iPad, zoals de Weer- en Astronomie-achtergronden. Ook de nieuwe Caleidoscoop-achtergrond is op de iPad in te stellen.

iPadOS 17 achtergrond voor toegangsscherm instellen

Je kan meerdere lock screens maken, elk met een eigen achtergrond en set widgets. Elk aangemaakte toegangsscherm is ook, net als op de iPhone, te koppelen aan een Focus-mode. Hierdoor wordt automatisch de juiste achtergrond ingesteld als je de desbetreffende Focus-modus activeert. Tot slot komen ook de Live Activiteiten beschikbaar op de iPad. Dit zijn een soort uitgebreide meldingen over een bepaalde gebeurtenis, die live bijgewerkt worden en altijd zichtbaar zijn op het toegangsscherm zolang de gebeurtenis nog loopt. Denk aan de score van een sportwedstrijd of het volgen van een online bestelling.

iPadOS 17 toegangsscherm en beginscherm instellen op iPad

Dit zijn in het kort alle mogelijkheden van het nieuwe toegangsscherm in iPadOS 17:

  • Meerdere toegangsschermen instellen en koppelen aan een focus
  • Uitgebreide verzameling aan achtergronden, waaronder iPad-exclusieve wallpapers
  • Lettertype, dikte en kleur van de klok wijzigen
  • Instellen van diepte-effect bij het toegangsscherm, vooral zichtbaar bij foto’s als achtergrond
  • Kiezen van achtergrond voor beginscherm als paar met toegangsscherm
  • Widgets voor het toegangsscherm instellen, voor zowel liggende als staande weergave
  • Widgets in liggende weergave in zijbalk aan linkerkant, met extra grote widgets
  • Interactieve widgets
  • Ondersteuning voor Live Activiteiten

Meer over iPadOS 17

iPadOS 17 is de grote update voor de iPad in 2023. Wil je weten of jouw iPad geschikt is voor iPadOS 17, dan vind je in ons artikel de geschikte modellen. De verwachte releasedatum van iPadOS 17 is in september of oktober 2023. De meest recente stabiele iPadOS-versie is iPadOS 17.4.1.

Bekijk ook

iPadOS 17 nu te downloaden: de volgende stap voor de iPad-software

iPadOS 17 is vanaf nu te downloaden voor iedereen met een geschikte iPad. Dit is de grote update, voor iedereen met een geschikte iPad. Op deze pagina lees je wet er nieuw is, welke verbeteringen de update biedt en al het andere dat je over iPadOS 17 moet weten.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 12 juni: Geruchtenartikel bijgewerkt na officiĆ«le aankondiging met alle nieuwe functies.

iPadOS 17

iPadOS 17 is de software-update voor de iPad van 2023, die tijdens de WWDC 2023 aangekondigd is en sinds september 2023 beschikbaar is. iPadOS 17 brengt het vernieuwde toegangsscherm naar de iPad, waarbij je aan de linker kant widgets kunt plaatsen. Ook zijn de widgets op het beginscherm nu interactief, is de Gezondheid-app op de iPad en krijgt de iPad veel van de verbeteringen van iOS 17. In ons overzicht met de beste iPadOS 17 functies lees je welke verbeteringen specifiek voor de iPad zijn. Lees ook welke toestellen geschikt zijn voor iPadOS 17.

iPadOS 17

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.