iOS 9 met iPhones.

Universal Links sturen je automatisch door naar de juiste app

Met Universal Links kunnen websites je rechtstreeks doorsturen naar content binnen een app, mits je deze geïnstalleerd hebt. Hierdoor hoef je niet meer door een mobiele of desktopsite te bladeren.

Met Universal Links word je vanuit de ene app direct doorgestuurd naar een andere app. Tik je bijvoorbeeld op een linkje naar Twitter (zoals deze), dan word je automatisch doorgestuurd naar de Twitter-app als je deze geïnstalleerd hebt. Universal Links zijn de opvolger van URL Schemes die vóór iOS 9 veel werden gebruikt.

Universal Links: linken naar de juiste app

Universal Links voorkomen dat je je door niet-mobiel geoptimaliseerde websites moet worstelen. Als er een passende app beschikbaar is voor de betreffende link, dan zal meteen deze app worden geopend. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Twitter, maar ook bij Yelp, Amazon, Pinterest en allerlei andere websites. Je komt daardoor meteen binnen een app op het juiste scherm terecht en niet op een (mobiele) website. Dit is vaak prettiger in gebruik.

Universal Link naar Twitter met opties voor doorsturen. Universal Link met opties.

Zodra je bijvoorbeeld vanuit een webpagina doorgestuurd wordt naar de juiste app, vind je bovenin de statusbalk twee opties: direct terugkeren naar de vorige Safari-pagina of toch doorgaan naar de webpagina van de oorspronkelijke link. Ook zijn er meerdere opties als je zo’n link ingedrukt houdt, zoals openen in Safari of de desbetreffende app.

Op het blog van Jack Ivers staat een lijst van meer dan 50 apps waarmee dit mogelijk is. In deze lijst vind je grote sites zoals Twitter, Shazam, Yelp en Spotify.

Waarom Universal Links beter zijn dan URL-schema’s

Voordat Universal Links in iOS 9 werden ingevoerd, was er al de mogelijkheid om naar een app te linken. Hierbij werd gebruik gemaakt van URL schema’s. Dit was een omleiding via Safari. Het nadeel hiervan was dat ontwikkelaars vanuit Safari niet konden controleren of iemand de betreffende app had geïnstalleerd. Was de app niet aanwezig op het toestel, dan werd de gebruiker doorgestuurd naar de App Store.

URL-schema’s hadden nog meer wat nadelen. Apple gaf ontwikkelaars de mogelijkheid om een Custom URL scheme te registreren, maar daarbij was het mogelijk dat meerdere ontwikkelaars dezelfde Custom URL vastlegden. Dat leverde verwarring en problemen op. Ook probeerden ontwikkelaars op alternatieve manieren te checken of een bepaalde app was geïnstalleerd, wat privacyzorgen opleverde. URL-schemes konden bovendien informatie zonder encryptie doorsturen, waardoor een beveiligingsprobleem ontstond.

Dankzij de komst van Universal Links is dat verbeterd: als je op een link klikt word je niet via Safari geleid, maar controleert iOS of er een Universal Link is geregistreerd voor het domein. Daarna checkt iOS of de bijbehorende app is geïnstalleerd. Zo ja, dan zal de app worden geopend. Zo niet, dan opent Safari met de bijbehorende http-link naar een website. Het voordeel hiervan is dat je één link hebt waarmee een app of een mobiele website kan worden geopend.

Ontwikkelaars kunnen hun domein registreren via developers.apple.com. Ook moet je je website en je app op de juiste manier configureren. Uitleg vind je hier.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
januari 2018
Onderwerp
Categorie
Apps