Beste apps met taalgidsen voor iPhone en iPad

Met taalgidsen voor iPhone en iPad zoals 100% Taalgidsen en TripLingo ga je goed voorbereid op vakantie of op reis. Hier vind je een overzicht van de beste taalgids-apps voor iOS.

triplingo2Het overkomt iedereen: bij een verblijf in het buitenland wil je iets uitleggen of bestellen en je hebt geen idee hoe je dat moet verwoorden. En hoe zei je ook al weer “dankjewel” zonder meteen een hele taal te hoeven leren? Kan jouw talenkennis en woordenschat soms wel wat opfrissing gebruiken? iCulture zet vijf handige, grappige of mooie taalgidsapps voor je op een rij, waarmee je op de plaats van bestemming een digitaal spiekbriefje op zak hebt. Eerder zetten we al de beste taalcursus-apps voor iPhone en iPad op een rij voor wie écht welbespraakt wil zijn.

iCulture adviseert: 100% Taalgidsen

Mo’media, uitgever van de populaire 100% reisgidsen, geeft tegenwoordig ook taalgidsen, stedengidsen, een navigatieapp en een taalgidsapp uit. De taalgidsapp wordt gebracht als de digitale aanvulling op de papieren taalgids (App & Book), maar is ook een prima taalgids op zichzelf. De app bevat de talen Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans, Portugees, Grieks, Turks en heeft zelfs een aparte gids voor het WK Voetbal. Je koopt ze met een in-app aankoop voor €0,99 per stuk. De app heeft een heldere indeling en dezelfde aantrekkelijke vormgeving als de hippe reisgidsjes. Er zijn vier belangrijke tabbladen: Tolk, Beeld, Woordenlijst en Favorieten. Bij Tolk vind je gesproken standaardzinnen, voor allerlei situaties tijdens je reis. Ook handig is de fonetische schrijfwijze, zodat je kunt zien hoe je woorden of zinnen dient uit te spreken. Hier is extra aandacht voor de menukaart in het betreffende land, zodat je geen verrassingen op je bord aantreft.

100% taalgids - tolk 100% taalgids - woordenlijst

Woorden of zinnen die je belangrijk vindt, of steeds niet kunt onthouden, kun je opslaan als Favoriet. In de Woordenlijst staan woorden om snel even op te zoeken, van Nederlands naar een andere taal of andersom. Beeld is bedoeld voor reizigers die er met woorden niet meer uit komen. Ze kunnen dan een plaatje aanwijzen. Leuk idee, maar niet met deze afbeeldingen. In de Italiaanse versie vonden wij in ieder geval nogal onbestemde afbeeldingen, van een foto van een winkelwagen in een antiekwinkel tot eentje van een baardige man in een gele regenjas die een vis vasthoudt. Wij gaan ook wel eens op reis, maar zulke dingen hebben we nog nooit hoeven aanwijzen…

TripLingo

TripLingo, verkrijgbaar in Spaans, Frans, Italiaans, Duits, Portugees, Mandarijn, Japans, Thais, Koreaans, Hindi, Russisch, Hebreeuws en Catalaans (maar helaas niet Nederlands) is iets speelser dan de gemiddelde taalgids. De app is te gebruiken als handig naslagwerk als je op vakantie bent of om een taal (beter) onder de knie te krijgen. TripLingo heeft veel verschillende functies ingebouwd, variërend van een woordenlijst, een quizmodus met flashcards, een formulier voor Google Translate en meer. Je kunt ook met een live-tolk bellen, al kost dat wel geld. De gidsen bevatten bovendien ontzettend veel informatie over de etiquette en cultuur in het land van bestemming. Er zijn speciale categorieën met informatie over zakendoen, muziek, kunst en dineren. In het Tools-menu vind je handige functies zoals de gesproken vertaler, een valuta-omrekenhulp en een rekenmachine voor het berekenen van een fooi.

TripLingo is prachtig vormgegeven, met herkenbare kleuren en een strak design. De taalgidsen van TripLingo vereisen wel dat je het Engels voldoende beheerst. Tegen betaling krijg je onder andere toegang tot meer dan tweeduizend extra zinnen, onbeperkt gebruik van de vertaalfunctie en meer audiolessen. Deze ontgrendel je via een in-app aankoop. Hierbij heb je de keuze uit drie verschillende pakketten die je voor een bepaalde tijd toegang geven tot de functies. De goedkoopste optie is één maand toegang voor €19,99 met de Tourist Package. Ga je heel lang op reis, dan heb je ook nog Globetrotter Package waarmee je voor €99,99 een jaar lang toegang krijgt.

TripLingo TripLingo

De gratis versie biedt ook genoeg opties, maar heeft minder leuke extra’s, zoals de aangepaste (customized) zinnenlijst. Leuk detail: de makers van de succesvolle app zijn kennelijk zó zelfverzekerd over hun product dat ze een tweehonderdjarige ‘niet tevreden, geld terug-garantie’ bieden. “No questions asked”. Bijzonder.

Taalgids

Taalgids is een relatief nieuwe app, met een drukker uiterlijk dan we van taalgidsen gewend zijn. De app wordt regelmatig onderhouden en werkt ondertussen zelfs op de Apple Watch. Als gebruiker kun je kiezen uit Nederlands-Frans, Nederlands-Duits en Nederlands-Engels. Verder vertaalt de app naar Spaans, Italiaans, Japans, Koreaans, Vereenvoudigd Chinees en Traditioneel Chinees. Ook is het mogelijk om de app in een andere taal te gebruiken. Na de taalkeuze zie je een keuzemenu, waar alle categorieën met vrolijke illustraties staan aangegeven: Favorieten, Veelgebruikt, Begroetingen, Romantiek, Eten, Noodgeval, Gezondheid, Winkelen en Hobbies. Ook zijn er de aparte categorieën Basis en Reizen, met informatie over tijd, beroepen en dieren bijvoorbeeld.

Taalgids iOS hoofdscherm Taalgids iOS begroetingen

Het gebruik van de app wijst zich vanzelf: tik op een categorie, kies een woord of zin en deze wordt uitgesproken. Je kunt het woord mondeling herhalen, dit opnemen en afspelen en vervolgens jouw uitspraak vergelijken met die van het programma. Vind je een woord of zin belangrijk? Klik op het sterretje en de zin of het woord komt voortaan bij Favorieten te staan. Handig om later nog eens door te kijken. Je kunt in deze Taalgids-app ook complete cursussen volgen. Je betaalt €4,99 per taal of €23,99 voor alle talen, waarbij je de keuze hebt uit Spaans, Frans, Italiaans, Duits, Chinees, Japans, Arabisch of Russisch.

Point it

Point it is eigenlijk meer een beeldgids, dan een taalgids. Deze app is namelijk niet bedoeld om woordjes te leren, maar om duidelijk te maken wat je bedoelt. Vooral bij exotische talen of wanneer je een rondreis maakt door meerdere landen, kan het ondoenlijk zijn om de taal te leren. Denk bijvoorbeeld aan regio’s die off the beaten track liggen, waar onbegrijpelijke dialecten worden gesproken. In zo’n geval kan het handiger zijn om dingen aan te wijzen, zodat iedereen weet wat je bedoelt.

point-it-app

Het bekende kleine gidsje met foto’s is daarom voor veel reizigers een must als ze op reis gaan. Net als de gids bevat de app 1300 foto’s van allerhande zaken die je kunt aanwijzen. De selectie van foto’s is gebaseerd op de jarenlange reiservaringen van de schrijver. De app is in zes talen verkrijgbaar (onder andere in Engels, Italiaans, Spaans en Portugees). Nederlands is niet beschikbaar, maar juist vanwege die plaatjes is deze app ook met minimale kennis van de Engelse taal makkelijk te gebruiken.

Andere taalgidsen voor iPhone en iPad

  • 50 talen leren (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 8.0+) - Deze overzichtelijke app met audiobestanden is niet vernoemd naar het aantal talen, maar naar de 50talen-methode. Maar het aanbod is zeker niet klein: de app biedt inmiddels meer dan 40 taalgidsen aan. Per taal betaal je €2,69.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - De simpele app van Teleac, met 400 woorden en 200 gesproken zinnen. Deze gids is ook beschikbaar in andere talen, zoals Spaans, Chinees, Duits, Portugees, Italiaans en Turks.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - De legendarische talengidsjes die iedereen kent, zijn ook verkrijgbaar op de iPhone. Kies uit talen als Spaans, Duits, Engels en Italiaans.
Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Dit artikel is geactualiseerd op 7 juli 2015. Er kan op dit artikel niet meer gereageerd worden. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie naar redactie@iculture.nl.

Openingsfoto: Triplingo

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2016
Categorie Apps
Onderwerpen applijst, vakantiespecial
Devices iPad, iPhone
Software iOS