TikTok app op iPhone

TikTok-app heeft 1 miljoen gebruikers in Nederland

De sociale video-app TikTok doet het goed in Nederland. Op dit moment zijn er ruim 1 miljoen gebruikers in Nederland, heeft Multiscope becijferd. Vroeger heette de app Musical.ly.

1 miljoen keer TikTok in Nederland

TikTok wordt vooral gebruikt om populaire muzieknummers te playbacken, maar er zitten ook andere korte video’s in. De app is in handen van het Chinese bedrijf ByteDance en heeft wereldwijd een miljard gebruikers. Vind je een bepaald nummer leuk, dan kun je zien hoe dit wereldwijd vertolkt wordt door allerlei mensen, voornamelijk jongeren. Multiscope ondervroeg 1.562 volwassen Nederlanders en daarnaast kregen 349 ouders met kinderen vragen voorgelegd, omdat de app vooral populair is onder tieners.


Het grootste deel van de 1 miljoen Nederlandse gebruikers bevindt zich dan ook in de jongste leeftijdscategorie. Tussen 6 en 18 jaar zijn er 830.000. De meerderheid daarvan is onder de 12 jaar, namelijk 64%. Boven de twaalf jaar daalt het aantal gebruikers snel: van de 18-jarigen gebruikt nog maar 9% de app.
“Daarom verwacht ik niet dat TikTok een serieuze concurrent van Instagram of Facebook zal worden. Ik zie het aantal gebruikers niet snel verdubbelen, vanwege de specifieke jonge doelgroep”, vertelt John Kivit, directeur van Multiscope.

TikTok gebruikers Nederland

Echte mensen, echte video’s
Het succes van TikTok is wel enigszins te verklaren. De slogan in de App Store geeft het al aan: “echte mensen, echte video’s”. In plaats van onbereikbare artiesten die met flinke budgetten een muziekvideo maken, kan iedereen in TikTok meedoen. De app, die in China Douyin heet, is sinds 2018 ’s werelds meest gedownloade app.

TikTok app op iPhone

Het gebruik van de app is het hoogst onder 10- tot 12-jarigen. Zij kijken gemiddeld 40 minuten per dag. Onder volwassenen is dit 13 minuten per dag en het gemiddelde van alle gebruikers is 31 minuten per dag.

Ondanks de 1 miljoen gebruikers heeft TikTok nog een lage naamsbekendheid onder het mainstream publieke. Onder volwassenen heeft 26 procent wel eens van de app gehoord. Vraag je hen echter naar sociale mediadiensten, dan noemt 2% TikTok spontaan. Zoals gezegd ondervroeg Multiscope ook ouders van de TikTok-doelgroep. 97% van hen zegt op de hoogte te zijn van wat hun kinderen doen op sociale media. Maar of ze daarbij echt de filmpjes van hun kroost op TikTok kijken, is nog maar de vraag.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.