De Foto's-app op de iPhone en iPad.

Zo kun je foto’s overzetten van iPhone naar Mac of Windows: 8 manieren

Hoe kun je foto's overzetten van iPhone naar Mac of Windows? In deze gids bespreken we 8 manieren om de foto's te importeren op de desktop.

De meeste foto’s maak je tegenwoordig met je iPhone. De iPhone is niet alleen een telefoon, maar ook een fotocamera die je altijd op zak hebt. Wat doe je als je ruimte nodig hebt, of als je de foto’s wilt bewerken op de computer? In dit artikel gaan we 8 manieren laten zien hoe je de iPhone-foto’s kunt overzetten naar een Mac of Windows-computer.

Foto’s overzetten naar computer

Er zijn meerdere manieren om foto’s vanuit je iPhone of iPad te importeren op de computer. De mogelijkheden zijn verschillend als je een Mac of een Windows-computer gebruikt, maar in alle gevallen geldt dat je er eigenlijk geen speciale software voor nodig hebt. Ook hoef je de foto’s niet over te zetten om een backup te hebben in geval van diefstal, want de meeste mensen zullen al een backup hebben op iCloud. Controleer wel even of dat geval is, voordat je hier klakkeloos vanuit gaat!

#1 Gebruik iCloud-fotobibliotheek

Als je iCloud-fotobibliotheek hebt ingeschakeld, dan is het overzetten van de foto’s helemaal niet nodig. Alle nieuwe foto’s die je maakt worden automatisch toegevoegd aan iCloud, waarna je ze op alle gekoppelde apparaten kunt bekijken: op de iPhone, iPad, iPod touch, maar ook op de Apple TV, op Windows-computers en op de Mac. Zorg dat je de nieuwste software-versies op deze apparaten geïnstalleerd hebt en dat je met het juiste Apple ID bent ingelogd.

Je kunt iCloud-fotobibliotheek als volgt inschakelen:

 1. Ga op de iPhone naar Instellingen > iCloud > Foto’s.
 2. Zorg dat iCloud-fotobibliotheek staat ingeschakeld.

Je kunt nu via de webinterface op iCloud.com de gewenste foto downloaden en verder bewerken. Ook kunt je de foto’s bekijken in de iCloud-app voor Windows of in de Foto’s-app voor Mac.

#2 Foto’s importeren via de Foto’s-app

Heb je een Mac, dan kun je de foto’s gemakkelijk importeren met de Foto’s-app op de Mac:

 1. Sluit de iPhone of iPad aan op de Mac met een geschikte USB-kabel.
 2. De Foto’s-app wordt automatisch geopend. Linksboven zie je de naam van jouw toestel (zie pijl).

Foto's overzetten met Mac

 1. Je ziet welke foto’s al zijn geïmporteerd. Vink de foto’s aan die je wilt importeren en klik rechtsboven op Importeer selectie. Je kunt ook kiezen voor Importeer alle.
 2. Na het importeren krijg je de vraag of je de foto’s op de iPhone wilt verwijderen of bewaren.

Foto's importeren in Foto's-app

Op een soortgelijke manier kun je ook foto’s importeren van een aangesloten geheugenkaartlezer, bijvoorbeeld met een SD-kaart.

#3 Foto’s overzetten naar Windows-pc

Wil je de foto’s importeren op een Windows-pc, dan kun je hiervoor gebruik maken van de Windows Fotogalerij of de Verkenner. Hiervoor moet je je iPhone of iPad aansluiten met een USB-kabel. Daarbij kun je een melding op het iOS-apparaat krijgen of je de computer vertrouwt.

Er zijn nu meerdere methoden:

 • Ga in de Verkenner naar \Internal Storage\DCIM\100APPLE, selecteer alle gewenste foto’s en sleep ze naar een map op de pc.
 • Heb je Windows 7, dan verschijnt het dialoogvenster Automatisch afspelen. Geef aan dat je foto’s wilt importeren en klik op Importeren. Er wordt nu automatisch een map gemaakt met de datum waarop de foto’s zijn geïmporteerd.
 • Heb je Windows 8 of nieuwer, dan open je de app Foto’s. Veeg vanaf de onderkant van het scherm naar het midden om de app-opdrachten te bekijken en kies Importeren. Kies het apparaat waarvan je wilt importeren en er wordt automatisch een map gemaakt met de datum waarop je de foto’s importeerde.

#4 Gebruik AirDrop

Gaat het om een beperkt aantal foto’s, dan kun je ze ook via AirDrop naar de Mac sturen. Dit werkt ook goed als je de foto’s wilt sturen naar de Mac van iemand anders, dus waarop je niet met hetzelfde Apple ID bent ingelogd.

AirDrop laat je bestanden uitwisselen tussen Macs en een iOS-apparaat.

AirDrop werkt alleen op de Mac. Na het versturen verschijnen ze in de Finder en in de Foto’s-app op je apparaat.

#5 Gebruik Dropbox of een andere clouddienst

Je zit natuurlijk niet vast aan de opslagdienst die Apple aanbiedt. Ook met andere clouddiensten kun je gemakkelijk je foto’s overzetten naar de desktop, bijvoorbeeld via Dropbox. Bij het aansluiten van de iPhone op de computer krijg je automatisch een pop-up met het voorstel om alle foto’s te backuppen naar Dropbox. Vervolgens zijn ze makkelijk te openen op de desktop. Je kunt hiervoor natuurlijk ook Google Foto’s of Microsoft OneDrive gebruiken. Gebruik je Lightroom en/of Photoshop, dan kun je ook gebruik maken van de betaalde clouddiensten van Adobe, bijvoorbeeld voor het overzetten van je RAW-foto’s.

Dropbox opslaan foto's

#6 Synchroniseren met iTunes

Gebruik je geen iCloud-fotobibliotheek en heb je maar beperkte iCloud-opslag? Dan kun je de foto’s ook handmatig synchroniseren via iTunes. Telkens wanneer je je iPhone of iPad aansluit op iTunes worden de foto’s op het toestel gesynchoniseerd met je computer, zodat de albums op beide apparaten gelijk zijn.

#7 Speciale apps

Er zijn ook speciale apps waarmee je foto’s kunt importeren op de desktop. Zoals je hierboven hebt gezien heb je deze apps vaak niet nodig, omdat macOS en Windows al genoeg opties bieden om de foto’s over te zetten. Er is echter een uitzondering, namelijk wanneer je RAW-foto’s hebt gemaakt. De RAW-bestanden en overige foto-extensies kun je niet zomaar importeren, omdat ze dan vaak worden omgezet naar JPEG. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de app Photo Transfer App (link) gebruiken, in combinatie met de Windows-versie. Via Wi-Fi koppel je beide apparaten aan elkaar, waarna je de bestanden kunt binnenslepen. Niet alleen handig voor RAW-foto’s die je met Adobe Lightroom Mobile hebt gemaakt, maar ook voor Camera+, VSCO en andere apps.

#8 Fotolader voor Mac

Heb je een Mac, dan kun je ook de Fotolader voor Mac gebruiken. Deze app is standaard meegeleverd in macOS:

 1. Start de Fotolader en zorgt dat je iPhone aangesloten is.
 2. Klik rechtsonder op Importeer alles of selecteer eerst een aantal foto’s en klik op Importeer.
 3. Je vindt de foto’s nu terug in de gekozen map, bijvoorbeeld Afbeeldingen. Wil je een andere map, stel dit dan eerst in voordat je op de importeerknop drukt.

Fotolader op de Mac

Bonustip: geheugenkaartlezer of extern schijfje

Heb je een SD-kaartlezer voor je iPhone of iPad, dan kun je ook op deze manier de foto’s overzetten. Je hebt hiervoor meerdere mogelijkheden, bijvoorbeeld:

 • Apple’s SD-kaartlezer met Lightning-aansluiting (€35 in de Apple Store). Deze adapter steek je in de Lightning-poort van de iPhone en via de SD-kaart zet je de foto’s vervolgens op de computer.
 • PhotoFast en andere SD-kaartlezers van derde partijen (ca. €50 bij Coolblue). Hiermee kun je bijvoorbeeld ook microSD-kaarten gebruiken.
 • Sandisk iXpand en andere USB-sticks met Lightning-aansluiting (ca. €80 bij Coolblue). Deze zijn wat duurder omdat ze eigen opslagruimte hebben. Er zit zowel een Lightning-aansluiting als een USB-aansluiting op.

Er zijn ook externe harddisks die je draadloos kunt bereiken met zowel je iPhone als je desktopcomputer. In dit geval werkt het op dezelfde manier als bij een online opslagdienst: je zet de foto’s vanaf de iPhone of iPad op de externe schijf en haalt ze er daarna via de computer weer vanaf.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2017
Categorie Diensten
Onderwerpen foto, macos, windows