Fotolader icoon

Zo gebruik je Fotolader op de Mac voor sneller foto’s importeren

Met de Fotolader op de Mac kun je makkelijk foto's en video's importeren van allerlei apparaten die je aansluit. Fotolader (Image Capture) werkt snel en is geschikt voor iPhone, iPad en iPod, maar ook voor bij aangesloten digitale camera's, SD-kaartjes of USB-sticks. In deze tip lees je hoe je de Fotolader gebruikt.

Fotolader: foto’s importeren

Foto’s importeren op de Mac kun je doen via de standaard Foto’s-app. Maar het kan ook met een speciaal hulpmiddel: de Fotolader. Deze wat minder bekende app is standaard aanwezig in macOS. Het heeft als voordeel dat je meteen de juiste folder kunt selecteren waarin je de foto’s wilt opbergen. Het is ook mogelijk om foto’s bijvoorbeeld meteen naar Dropbox door te sturen.

Fotolader gebruiken

Zo werkt het importeren met Fotolader:

  1. Sluit het apparaat aan op je Mac.
  2. Open de Fotolader, voorzover dat niet automatisch gebeurt. Ga hiervoor naar Programma’s > Fotolader.
  3. Klik bij Apparaten op het icoontje van jouw toestel. Dit kan ook een iPhone van iemand anders zijn.
  4. Selecteer de foto’s die je wilt importeren.
  5. Kies bij Importeer naar de gewenste map.
  6. Klik op Download of Download alles om te starten.

Fotolader op de Mac

Je kunt overigens ook voorkomen dat de Fotolader (of de Foto’s-app) automatisch actief wordt bij het aansluiten van de iPhone. Hoe dit werkt lees je in onderstaande tip:

Foto’s importeren van gedeelde apparaten

Bij Gedeeld kun je ook gedeelde apparaten in je netwerk gebruiken. Je kunt dan bijvoorbeeld een aangesloten All-in-One Printer gebruiken voor het scannen van documenten die je meteen in de Fotolader importeert en in het juiste mapje zet. Verder kun je allerlei andere opslagmedia aansluiten op je Mac en met de Fotolader importeren, bijvoorbeeld het SD-kaartje van je digitale camera of een USB-stick waarop je wat foto’s of video’s hebt opgeslagen.

Fotolader: scanner gebruiken

Kiezen welke app wordt geopend

Vind je de Fotolader helemaal niets, dan kun je zelf aangeven welke app moet worden geopend bij het aansluiten van jouw camera. Dit doe je door op de drie puntjes bovenin te klikken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen dat de Foto’s-app automatisch wordt geopend. Dat scheelt je weer een extra handeling.

Fotolader app kiezen

In eerdere macOS-versies kun je ook automatisch alle foto’s importeren via de AutoImporter. Als deze app in jouw macOS-versie aanwezig is kun je ‘m opstarten via
Macintosh HD > Systeem > Bibliotheek > Image Capture > Support > Application > AutoImporter.

Meer fototips
Wil je meer fototips? Lees dan eens deze:

Bekijk ons complete overzicht Mac tips. Met honderden tips voor Mac bespreken we bijna elke instelling en mogelijkheid!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!