Fotolader icoon

Zo gebruik je Fotolader op de Mac voor sneller foto’s importeren

Met de Fotolader op de Mac kun je makkelijk foto's en video's importeren van allerlei apparaten die je aansluit. Fotolader (Image Capture) werkt snel en is geschikt voor iPhone, iPad en iPod, maar ook voor bij aangesloten digitale camera's, SD-kaartjes of USB-sticks. In deze tip lees je hoe je de Fotolader gebruikt.

Fotolader: foto’s importeren

Foto’s importeren op de Mac kun je doen via de standaard Foto’s-app. Maar het kan ook met een speciaal hulpmiddel: de Fotolader. Deze wat minder bekende app is standaard aanwezig in macOS. Het heeft als voordeel dat je meteen de juiste folder kunt selecteren waarin je de foto’s wilt opbergen. Het is ook mogelijk om foto’s bijvoorbeeld meteen naar Dropbox door te sturen.

Fotolader gebruiken

Zo werkt het importeren met Fotolader:

  1. Sluit het apparaat aan op je Mac.
  2. Open de Fotolader, voorzover dat niet automatisch gebeurt. Ga hiervoor naar Programma’s > Fotolader.
  3. Klik bij Apparaten op het icoontje van jouw toestel.
  4. Selecteer de foto’s die je wilt importeren.
  5. Kies bij Importeer naar de gewenste map.
  6. Klik op Importeer of Importeer alles om te starten.

Fotolader Mac

Je kunt overigens ook voorkomen dat de Fotolader (of de Foto’s-app) automatisch actief wordt bij het aansluiten van de iPhone. Hoe dit werkt lees je in onderstaande tip:

Foto’s importeren van gedeelde apparaten

Bij Gedeeld kun je ook gedeelde apparaten in je netwerk gebruiken. Je kunt dan bijvoorbeeld een aangesloten All-in-One Printer gebruiken voor het scannen van documenten die je meteen in de Fotolader importeert en in het juiste mapje zet. Verder kun je allerlei andere opslagmedia aansluiten op je Mac en met de Fotolader importeren, bijvoorbeeld het SD-kaartje van je digitale camera of een USB-stick waarop je wat foto’s of video’s hebt opgeslagen.

Automatisch importeren met de AutoImporter

Een optie die ook van pas kan komen is de AutoImporter, een handige app die je via de Fotolader kunt oproepen. Als je aangeeft dat altijd de AutoImporter moet worden gestart bij het aansluiten van je iPhone (of ander apparaat), dan zullen de foto’s die erop staan automatisch worden geïmporteerd in de folder Afbeeldingen. Is de AutoImporter actief dan kun je via de menubalk van macOS de instellingen aanpassen.

Je kunt de AutoImporter eventueel handmatig opstarten via Macintosh HD > Systeem > Bibliotheek > Image Capture > Support > Application > AutoImporter.

Meer fototips
Wil je meer fototips? Lees dan eens deze:

Bekijk ons complete overzicht Mac tips. Met honderden tips voor Mac bespreken we bijna elke instelling en mogelijkheid!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2019
Categorieën Foto, Video
Onderwerpen foto's, import
Devices Mac, MacBook
Software macOS