Woonmagazines voor de iPad: interieurs kijken, meubels kiezen en meer

Nieuw huis of bezig met een verbouwing? Er zijn talloze woontijdschriften en interieurapps die je op weg helpen. Wij kozen de beste woonmagazines voor de iPad uit om inspiratie op te doen.

Je hebt een nieuw huis, bent druk bezig om je huis te renoveren of hebt gewoon zin in iets anders. Je kunt dan op je vrije dag naar de woonboulevard gaan, maar waarom? Thuis kun je op de iPad alle trends doorbladeren en soms zelfs rechtstreeks vanuit een app bestellen. We hebben daarom woonmagazines en interieurapps voor je uitgekozen, die je op de iPad kunt bekijken.

Stek Magazine

stek-magazineStek is een woonmagazine dat bijna een jaar bestaat. Dat heeft als voordeel dat je meteen al een behoorlijke collectie nummers kunt downloaden – en ze zijn ook nog gratis! Elk nummer is rond de 50MB groot en bevat zo’n 25 verticals, verticaal door te bladeren artikelen die uit één of meer pagina’s bestaan. In elk nummer wordt aandacht besteed aan wonen in een bepaalde regio, bijvoorbeeld de Betuwe. Een deel van de artikelen is gesponsord, waarbij de naam van de adverteerder onderaan de pagina staat (bijvoorbeeld een woonwinkel, bank of vastgoedontwikkelaar). Ook kun je in de app het actuele woningaanbod zien, dat automatisch wordt bijgewerkt met content van internet. Ook als je een ouder nummer van Stek Magazine leest, krijg je het actuele woningaanbod te zien. Natuurlijk vind je in het magazine ook inspiratie met mooie spullen, trends en ideeën om huis en tuin sfeervoller in te richten. Er staan een paar advertenties in het magazine, die vaak ook nog wat extra’s bieden, zoals een Renault-advertentie waarbij je je kofferbak naar wens kunt vullen met voetbalspullen en bier (voor hem) of shoppingtasjes (voor haar). Je installeert Stek Magazine als losse app, dus hij staat niet in de Kiosk.

Wat vinden wij? Een mooi uitgevoerd magazine dat elke maand weer iets extra’s toevoegt, zoals een deurbel waarop je kunt drukken of neerdwarrelende sneeuw als je de iPad schudt. Het magazine bevat een mix van redactionele en gesponsorde content, op een niet-storende manier. De nummers zijn gratis en niet overdreven groot qua download. Aanrader.

Downloaden: Stek Magazine (gratis, universeel, iOS 5.1+)

RTL Woonmagazine

rtl woonmagazine iphoneAfgelopen april bracht RTL een eigen woonmagazine uit op de iPad. Eigenlijk is het meer een steeds veranderende app dan een magazine met losse nummers. Bij het opstarten krijg je vier knoppen te zien: Ruimtes, Producten, Inspiratiestijlen en Ontwerpers (de laatste met een fotootje van de bijna onvermijdelijke Piet Boon). Elke knop leidt naar een Pinterest-achtige fotostroom met héél veel plaatjes en geen tekst. Via een dropdown-menu rechtsboven kun je filteren. Zie je iets leuks, dan tap je erop voor een grotere foto met bijschrift. Van daaruit kun je ook doorklikken naar de website van de fabrikant of leverancier. Mooie spullen voeg je met een plusteken toe aan je favorietencollectie. Ben je klaar, dan kun je op het tabblad ‘Mijn inspiratie’ een Pinterest-achtig overzicht zien van de spullen die je hebt aangevinkt. Het lijkt op het eerste gezicht een beetje een webwinkel, maar er staan geen prijzen bij en je kunt de spullen niet meteen vanuit de app kopen. In plaats daarvan word je binnen de app doorgestuurd naar de algemene webpagina van de leverancier. Toch is hier niet sprake van een willekeurige selectie van de mooiste spullen: de app is ontwikkeld met partners zoals (daar is ‘ie weer) Piet Boon, woonblad Stijlvol Wonen en tv-programma RTL Woonmagazine, dat elke zaterdagavond op RTL 4 te zien is. Sponsors zijn Flexxfloors, Haceka, Miele, Histor en Stijlvol Wonen.

Wat vinden wij? Het idee van een Pinterest-achtig magazine is niet nieuw, maar de insteek met woonaccessoires en woonstijlen die in Nederland te koop zijn, is wel handig. Het pluspunt dat je niet op het eerstvolgende nummer hoeft te wachten is ook meteen het grootste minpunt: hoe snel ben je uitgekeken? Neem dan liever de app van Houzz (zie verderop).

Downloaden: RTL Woonmagazine (gratis, universeel, iOS 5.1+)

UW Woonmagazine

uw-badkamerWie wel eens de tijdschriften WELKE Badkamer/Haarden/Vloeren/Keukens in de tijdschriftschappen van de supermarkt heeft zien liggen, kent het principe. UW Woonmagazine werkt op dezelfde manier: er zijn mensen die een nieuwe keuken of badkamer nodig hebben en er zijn fabrikanten die zich graag in de kijker willen spelen bij deze groep consumenten. Combineer beide en je hebt een commerciële succesformule. In de app vind je voorbeelden van UW Keuken, UW Vloer, UW Haard en UW Badkamer. Van elk blad kun je een voorbeeld bekijken, maar dat zijn wel plaatjes op postzegelformaat. Om de tijdschriften goed te kunnen lezen moet je ze downloaden, zo’n 50MB per stuk. Het gaat hier in feite om PDF-tijdschriften die je op de iPad kunt lezen. Op een iPad mini zul je regelmatig moeten inzoomen om de bijschriften bij foto’s goed te kunnen lezen. Niet interactief, gewoon lineair bladeren door zo’n 100 pagina’s met af en toe een stappenplan en veel reclame.

Wat vinden wij? Als je op zoek bent naar een badkamer of nieuwe keuken en door de vele merken niet meer weet waar je moet beginnen, kan zo’n gesponsord magazine best een handige eerste stap zijn. Misschien kom je wat merken tegen die je nog niet kende. En het is goedkoper dan de WELKE-gidsen die volgens hetzelfde principe zijn opgezet en €5,95 in de boekhandel kosten. Volgens de omschrijving in de App Store zitten er in-app aankopen in van €0,89 voor elk magazine (bijvoorbeeld UW Badkamer 2012 of UW Vloer 2012), maar wij konden ze zonder te betalen downloaden.

Downloaden: UW Woonmagazine (gratis met in-app aankopen, iPad, iOS 4.3+)

Houzz

houzz iphoneWe hebben al heel vaak over Houzz geschreven op iPadclub. Maar mocht je alle voorgaande keren gemist hebben: Houzz is een universele app die maar één ding wil bewerkstelligen: je inspireren. Dat beloven andere woonapps natuurlijk ook, maar Houzz onderscheidt zich met een gigantische collectie interieurfoto’s. En het is nog gratis ook! Houzz wil de Wikipedia van interieurdesign worden. Ze hebben meer dan 1 miljoen foto’s opgenomen in de collectie, die constant groeit. Het mooie is dat het zóveel foto’s zijn, dat je je ook niet bedonderd voelt door slinkse sponsoring. Bovendien richt Houzz zich op een internationaal publiek, dus reclame voor de lokale keukenboer zul je niet aantreffen.

Wat vinden wij? Als je de hierboven genoemde app van RTL Woonmagazine interessant vond, vind je Houzz nog veel interessanter. Dit is een gigantisch ideeënboek, waarbij je interessante foto’s opslaat in een persoonlijk plakboek. Maar je hebt geen gedoe met rondslingerende tijdschriftpagina’s en pagina’s die bobbelig zijn geraakt door het plakken, want alles is digitaal. Zeker een aanrader.

Downloaden: Houzz (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Is dat alles?

Welnee, er zijn natuurlijk nog veel meer apps die zich richten op het mooier maken van je huis en interieur. Een paar voorbeelden:

Via de app van Tijdschrift.nl kun je bovendien PDF-versies van allerlei Nederlandse woontijdschriften lezen (die dus wel leesbaar zijn op de iPad, maar daar niet speciaal voor zijn geoptimaliseerd):

  • VT Wonen
  • 101 Woonideeën
  • Ariadne at Home
  • Eigen Huis & Interieur
  • Seasons
  • Home and Garden
  • More Than Classic
  • Elle Decoration (NL)

Meer woon- en interieurapps

  • Wonen.nl (gratis, iPhone/iPad, iOS 7.0+) - De app van Wonen.nl bevat losse magazines die gericht zijn op projecten als badkamer, slaapkamer keuken, tuin, serre of zelfs zwembad. Je kunt alle magazines in deze app gratis downloaden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2017
Categorie Apps
Onderwerpen interieur, wonen
Device iPad