watchOS 8 review: de kleinste Apple Watch-update in jaren

In deze review van watchOS 8 delen we onze ervaringen met de najaarsupdate voor de Apple Watch. Hoe bevallen de nieuwe functies of hadden we toch op meer gehoopt?

watchOS 8 review

watchOS 8 review

Apple heeft de afgelopen zes jaar de Apple Watch iedere keer voorzien van grote software-updates waar belangrijke nieuwe en handige functies aan toegevoegd werden. Niet alle functies waren elk jaar even spectaculair, maar toch werd er altijd wel iets toegevoegd waardoor je de Apple Watch op nieuwe manieren kon gebruiken of het gebruik aanzienlijk beter werd. In watchOS 8 is dat wel anders, zo blijkt uit onze review. In deze watchOS 8 review lees je waarom dat zo is.

Deze review is geschreven in september 2021. Check in ons overzicht watchOS wat de huidige versie is.


Tekst: Benjamin Kuijten (@BenjaminRK). Deze watchOS 8 review is geschreven in september 2021 op basis van de beta’s en Release Candidate (RC) van watchOS 8. We hebben de update getest op een Apple Watch SE, Apple Watch Series 4 en Apple Watch Series 6. De definitieve versie van maandag 20 september is mogelijk een iets nieuwere versie van watchOS 8 dan voor deze review getest is. Mocht er nog iets veranderen, dan werken we dit artikel bij.

De afgelopen maanden is bij de nieuwe beta’s de aandacht telkens gegaan naar iOS 15. Dit is verreweg de belangrijkste update van het najaar. We hebben ook al diverse uitlegartikelen en tips over iOS 15 geschreven. Over watchOS 8 valt een stuk minder te vertellen. Sterker nog, we moesten elkaar op de redactie meermaals eraan herinneren wat er nou ook alweer nieuw was. Tijdens het gebruik van je Apple Watch met watchOS 8 merk je dan ook niet zo heel veel van de update. Er zitten gelukkig wel nog genoeg nieuwe functies in watchOS 8 om van te profiteren. Je zult er niet stijl van achterover slaan.

Focus maakt Apple Watch minder afleidend
Eén van de meest nuttige verbeteringen vinden we bij de Focus-functie, die tegelijkertijd niet specifiek voor watchOS 8 geldt. Focus is een onderdeel van iOS 15 en laat je zelf bepalen van welke apps je meldingen mag krijgen en welke personen je wel mogen storen tijdens bepaalde activiteiten, zoals sporten.

De Apple Watch maakt het makkelijker om pushberichten in één oogopslag te bekijken, zodat je meteen weet of het belangrijk is of niet. En doordat de Apple Watch altijd om je pols zit, kan het ook vervelend zijn dat je altijd alle meldingen meteen binnenkrijgt. Helemaal op de momenten waarop het even niet uitkomt of als je druk bent met andere dingen. De Focus-functie komt daardoor van pas en maakt de Apple Watch daardoor ook minder afleidend. Je kan je eigen focus maken (bijvoorbeeld voor sporten), zodat je alleen meldingen krijgt van de apps die je nodig hebt tijdens het sporten of berichtjes van contacten die belangrijk voor je zijn.

Apple Watch Focus in watchOS 8.

Op de Apple Watch is dit eenvoudig te activeren via het Bedieningspaneel. Je veegt omhoog vanaf de wijzerplaat en tikt op het maantje om je focus te activeren. Alles wordt gesynchroniseerd met je iPhone, dus al het instelwerk (welke apps bijvoorbeeld wel meldingen mogen geven) regel je daar. Het is ook op de Apple Watch een prettige manier om er (tijdelijk) voor te zorgen dat je alleen de belangrijke meldingen krijgt.

Bekijk ook

Voorkom afleiding met de Focus-functie (met terugkeer van een geliefde optie in iOS 17)

De iPhone en iPad hebben een functie waarmee je meer controle hebt over de binnenkomende meldingen en beschikbare apps. Tijdens het werken, gamen en ontspannen kun je je zorgen dat je meer of minder notificaties binnenkrijgt. In deze gids lees je hoe het werkt en wat er verbeterd is in iOS 17.

Nieuwe apps maken weinig indruk

Een andere verbetering in watchOS 8 is de komst van nieuwe apps. Apple heeft een viertal apps naar de Apple Watch gebracht: Zoek apparaten, Zoek objecten, Tips en Contacten. Wat betreft die eerste twee vinden we het wat vreemd dat Apple er twee losse apps van gemaakt heeft. Bovendien vinden we vooral dat Zoek objecten (voor voorwerpen zoals een AirTag) een onduidelijk appicoontje heeft. Waarom heeft Apple alle Zoek-apps (samen met Zoek personen zijn het er drie in totaal) niet samengevoegd tot één Zoek mijn-app, net zoals op de iPhone? Voor wekkers, timers en stopwatch begrijpen we dat Apple dit opgesplitst heeft, omdat je deze functies vaker en sneller nodig hebt. Bij de Zoek mijn-app, die je echt niet elke dag gebruikt, is dat veel minder het geval.

watchOS 8: Zoek apparaten-app op Apple Watch.

Desalniettemin zijn we vooral blij met de Zoek objecten-app, omdat je daarmee ook eindelijk de AirTag kan terugvinden via de Apple Watch. We betwijfelen of we de Zoek apparaten-app (waarmee je de locatie van je Apple-apparaten kan zien) vaak op de Apple Watch zullen gebruiken. In onze test is dat in ieder geval nog niet voorgekomen. Het is overigens wel jammer dat de Zoek objecten-app de U1-chip niet ondersteunt, zodat je nauwkeuriger vanaf de Apple Watch kan zoeken naar een AirTag. De Apple Watch Series 6 en nieuwer hebben zo’n U1-chip, maar daar wordt nu nog nauwelijks iets mee gedaan. Deze nieuwe Zoek objecten-app was de perfecte kans geweest om dat te doen. Die kans heeft Apple dus laten liggen.

De andere twee nieuwe apps zijn de Tips-app en Contacten-app. De Tips-app kan handig zijn voor nieuwe gebruikers, ook omdat Apple daarmee tips geeft die je direct op de Apple Watch kan uitproberen (inclusief stapsgewijze begeleiding op het toestel zelf). De Contacten-app vinden we momenteel nog erg beperkt en eigenlijk ook niet nodig. De Telefoon-app heeft immers ook een Contacten-overzicht.

Bekijk ook

Nog meer apps: deze 4 nieuwe apps vind je op de Apple Watch in watchOS 8

De Apple Watch heeft sinds watchOS 8 weer een aantal nieuwe standaard apps gekregen. In dit artikel laten we je zien welke nieuwe apps in watchOS 8 zitten en welke bestaande apps verbeterd zijn.

Woning-app is een stap vooruit

De Woning-app is in watchOS 8 ook onder handen genomen en is wat ons betreft een stuk prettiger. We gebruikten de Woning-app op de Apple Watch steeds minder, omdat hij vooral traag en onhandig was. Het was onhandig als je bijvoorbeeld alleen de temperatuur wilde checken, omdat je dan helemaal naar het bijbehorende accessoire moet scrollen. In watchOS 8 zie je in de Woning-app bovenaan ook de status van je huis, met onder andere de huidige temperatuur en status van andere apparaten.

watchOS 8 met Woning-app voor HomeKit.

Bovendien is er vanaf watchOS 8 ook gewoon een Kamer-weergave, waarbij je alle accessoires en hun status per kamer kan checken. Dat is een stuk overzichtelijker dan de vorige weergave in de Woning-app. Het jammere daaraan is dat je geen herkenbaar icoontjes voor een kamer kan kiezen. Alle kamers hebben daardoor hetzelfde icoontje (een vierkantje met een kleiner vierkantje erin), waardoor ze erg op elkaar lijken. De app gaat ook op basis van je gebruik nuttige scènes voorstellen die je dan sneller kan activeren. Al met al maken deze verbeteringen de Woning-app in watchOS 8 een stuk beter dan nu het geval is.

Naast de Woning-app is ook de Foto’s-app verbeterd. Voor wie graag naar foto’s op z’n Apple Watch kijkt is dat goed nieuws, maar wij gebruiken dit eigenlijk zelden. We vinden de app er wel flink op vooruit gegaan. Je kan nu veel meer foto’s bekijken en ook je terugblikken en uitgelichte foto’s verschijnen nu op het horloge. In een paar tikken kun je ze dan ook doorsturen via iMessage of e-mail. Dat kan handig zijn als je even je iPhone niet bij de hand hebt, maar dan moet net die ene foto op de Apple Watch staan waar je naar op zoek bent om door te sturen.

Apple Watch: watchOS 8 met nieuwe Foto's-app.

Nauwelijks verbeteringen in sport en gezondheid

Voor een horloge dat zich sterk richt op gezondheid en sport, vinden we dat er dit jaar weinig noemenswaardige verbeteringen zijn. De Workout-app krijg twee nieuwe sporten (Pilates en Tai-Chi) en de Ademhaling-app is vervangen door de Mindfulness-app. Daarmee kan je ook zogenaamde reflectie-opdrachten doen, waarbij je tot rust komt door aan een specifieke gebeurtenis of gevoel te denken. In tijden van stress kan dit handig zijn, hoewel de Mindfulness-app echt niet voor iedereen bedoeld is. Ik merkte in mijn test al snel dat de app wat zweverig aanvoelt en dat mijn gedachten al snel afdwalen.

Wat we een gemiste kans vinden, is dat Apple dit jaar opnieuw geen rustdag voor de Apple Watch toegevoegd heeft. Al jaren roepen gebruikers om de mogelijkheid om een rustdag of pauzedag aan te geven, zodat je reeks aan prestaties niet zomaar doorbroken wordt als je een dag niet kán sporten (door ziekte bijvoorbeeld). Juist in deze tijd met corona kon dit goed van pas komen, al vinden we eigenlijk dat Apple hier al een jaar eerder mee had moeten komen. Maar mosterd na de maaltijd had alsnog lekkerder gesmaakt dan helemaal geen mosterd.

Bekijk ook

Opinie: Nu is het moment voor de rustdag voor Apple Watch activiteitringen

Al jarenlang vragen fanatieke Apple Watch-gebruikers om de mogelijkheid om een rustdag op te geven voor de Activiteit-app op de Apple Watch, zodat je je reeks aan prestaties niet kwijtraakt. Zeker in deze tijd zou zo'n rustdag goed van pas komen.

Weinig nieuwe wijzerplaten

Apple voegt eigenlijk ieder jaar wel nieuwe wijzerplaten toe aan de Apple Watch, maar dit jaar vinden we de oogst behoorlijk karig. Apple voegt alleen de Portret-wijzerplaat toe. Volgens Apple is de Foto-wijzerplaat de populairste wijzerplaat op de Apple Watch. Op de redactie gebruiken we die wijzerplaat eigenlijk nooit, omdat er nauwelijks extra informatie van complicaties aan toe te voegen is. Voor die mensen biedt de Portret-wijzerplaat wel wat leuke nieuwe mogelijkheden. Wil je liever zoveel mogelijk info op je wijzerplaat, dan is dit geen wijzerplaat die je moet hebben.

Andere nieuwe wijzerplaten zijn helaas alleen voor de nog te verschijnen Apple Watch Series 7. Het gaat dan onder andere om de World Clock-wijzerplaat, waar je de tijd van alle tijdzones tegelijkertijd kan zien. Het is jammer dat Apple niet gedacht heeft aan de miljoenen huidige Apple Watch-eigenaren die graag meer opties willen. Ook ontwikkelaars kunnen nog steeds geen wijzerplaten ontwerpen.

Apple heeft nog wel enkele andere verbeteringen doorgevoerd. Voor eigenaren van een Apple Watch met always-on scherm is het goed om te weten dat meer apps hier gebruik van maken en dat ook apps van derden van dit scherm profiteren. Apps moeten nog wel aangepast worden, dus het echte profijt merk je pas de komende tijd. Het is in ieder geval een groot voordeel dat apps zoals de Timer en Dictafoon het nieuwe always-on ondersteunen. Hierdoor zie je eindelijk geen geblurde versie van de app meer, met daarop een digitale tijd.

Bekijk ook

Always-on krijgt flinke upgrade in watchOS 8

Het always-on scherm op de Apple Watch krijgt in watchOS 8 extra functies. Zo ondersteunen meer apps deze weergave en kunnen ook apps van derden er gebruik van maken.

Een andere verbetering die we nog aan willen stippen, is het bewerken van ingesproken berichten. Apple heeft Scribble en het dicteren nu meer samengevoegd en laat je makkelijker emoji toevoegen. Je kan daardoor een gedicteerd bericht ook corrigeren door bijvoorbeeld een woord weg te halen door aan de Digital Crown te draaien. Echter, doordat Scribble nog altijd niet in het Nederlands beschikbaar is, is deze verbetering voor ons nogal beperkt. Het handmatig toevoegen van een woord is daardoor in het Nederlands niet mogelijk. Het is echt een gemiste kans dat Scribble met deze update wederom niet in het Nederlands werkt. Dat had van watchOS 8 toch een veel betere update gemaakt.

Tot slot heeft Apple ook in het ontwerp wat aanpassingen gedaan, dat eigenlijk speciaal voor de Apple Watch Series 7 bedoeld is. Apps maken vaker gebruik van grotere titels bovenaan. Op de huidige modellen komt dat niet altijd even goed tot z’n recht. In de Woning-app zie je daardoor de naam van de woning of kamer vaak op de volgende regel staan (dus onder het terugpijltje in plaats van ernaast). Hierdoor moet je meer scrollen dan nodig is. Op de Apple Watch Series 7 met het grotere scherm komt dat ongetwijfeld goed van pas, maar op de kleinere modellen vinden we dit toch niet helemaal geslaagd.

Score

6.5

watchOS 8

watchOS 8

Voordelen +

  • Fijne verbeteringen voor always-on
  • Verbeterde apps, zoals Woning en Foto's
  • Meer nieuwe praktische apps, zoals Zoek objecten

Nadelen -

  • Nauwelijks nieuwe wijzerplaten
  • Scribble nog steeds niet in het Nederlands
  • Design tweaks niet optimaal
  • Geen nieuwe sportfuncties

Conclusie watchOS 8 review

Apple heeft een aantal fijne verbeteringen in watchOS 8 toegevoegd, al zijn ze op één hand te tellen. De beste toevoegingen vinden we Focus, de nieuwe Woning-app en de always-on-verbeteringen, hoewel niet iedereen daar wat aan heeft. Apple heeft ook kansen laten liggen door bijvoorbeeld de Scribble-functie nog steeds niet in het Nederlands te ondersteunen, want dat had de update voor ons een stuk beter gemaakt. We hopen dat Apple in de toekomstige beta’s van watchOS 8 nog wat puntjes op de i kan zetten om de update beter te maken, maar echt nieuwe toevoegingen hoef je in watchOS 8 niet te verwachten. We hopen dat de nieuwe Apple Watch Series 7 en toekomstige updates zoals watchOS 8.1 meer nieuws brengen.

Bekijk ook

Round-up: Onze 13 favoriete functies in watchOS 8

Liefhebbers van de Apple Watch kunnen met watchOS 8 weer profiteren van een aantal handige verbeteringen. We hebben de beste watchOS 8 functies voor je op een rijtje gezet.

Informatie

Laatst bijgewerkt
april 2024