iPhone X dummy

‘Samsung’s OLED-monopolie veroorzaakt duurdere iPhone’

Apple is voor OLED-schermen in de nieuwe iPhone sterk afhankelijk van Samsung. Die kan daardoor meer geld vragen, waardoor de iPhone duurder uitpakt.

Samsung is een van de weinige bedrijven die massaproductie van OLED-schermen kan doen. Dit heeft ertoe geleid dat de iPhone X duurder uitvalt, zo zegt analist Ming-Chi Kuo van KGI.

iPhone X dummy

Samsung’s OLED-monopolie

Kuo denkt te weten waarom de iPhone X wel eens meer dan duizend dollar kan gaan kosten. Het heeft te maken met Samsung, die de markt voor OLED-schermen domineert. Daardoor heeft Apple weinig mogelijkheden om elders te shoppen of om een scherpe inkoopsprijs te bedingen. Samsung zou daarom meer geld vragen voor de OLED’s. Het valt te lezen in een researchnotitie van Kuo aan zijn klanten. De productie van OLED-panelen die geschikt zijn voor de iPhone zou “volledig worden gecontroleerd door Samsung”, meent Kuo.

Samsung zou Apple tussen de $120 en $130 per OLED-module vragen, ongeveer $75 meer dan de normale prijs van een 5,5-inch LCD-module in de iPhones met Plus-scherm. Een andere prijsverhogende factor is de 3D-sensor camera, met componenten voor gezichtsherkenning en andere geavanceerde functies. Ook die zorgt voor een hogere prijs.

De iPhone met OLED-scherm zal waarschijnlijk in beperkte hoeveelheden beschikbaar zijn als de verkoop in september van start gaat. Apple probeert zich ondertussen minder afhankelijk van Samsung te maken, door te investeren in een fabriek van LG. Die moet per maand 45.000 OLED-schermen gaan maken voor toekomstige iPhones die vanaf 2019 in de winkel liggen.

Minder afhankelijk van Samsung
Apple zou ook machines hebben gekocht voor OLED-productie bij een bedrijf in Taiwan en zou ook bezig zijn om onderzoek te doen naar OLED-technologie om minder afhankelijk van Samsung te zijn. Er is gesproken over een samenwerking met Japan Display. Al met al kan het nog wel even duren voordat Apple voldoende kan inkopen om alle gangbare iPhones te voorzien van OLED-scherm. In 2018 of 2019 zal dat waarschijnlijk pas het geval zijn. De twee opvolgers van de iPhone 7 en 7 Plus krijgen dan ook nog een gewoon LCD-scherm.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 september 2017, 19:11
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerpen iPhone 8, iPhone X, oled
Devices iPhone 8, iPhone X

Actuele iPhone X deals

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.