Fitbit Versa mensen

Fitbit Versa vs. Apple Watch: de 6 grootste verschillen

Nieuwe Fitbit Versa nu verkrijgbaar

Vanaf vandaag ligt de Fitib Versa in de winkels, een smartwatch die voor het eerst goed kan wedijveren met de Apple Watch. De Fitbit Versa lijkt qua uiterlijk rechtstreeks afkomstig uit de erfenis van Pebble, de smartwatch die onder iOS-gebruikers lange tijd populair was. Is het een goed alternatief voor de Apple Watch en moet Apple zich zorgen maken? Dit zijn de 6 belangrijkste verschillen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 17 April: De Fitbit Versa is vanaf vandaag beschikbaar voor €199,95. Fitbit heeft ook laten weten dat de speciale functies voor vrouwen, waarmee je je maandcyclus kunt volgen, vanaf mei beschikbaar komt via een software-update. Behalve voor de Versa geldt dat ook voor de Fitbit Ionic. Voor Androidgebruikers wordt het mogelijk om snel op inkomende berichten te antwoorden en zelf standaardantwoorden in te stellen.

Fitbit Versa vs. Apple Watch

Fitbit staat niet echt bekend als een stijlvol merk. De eerste echte smartwatch die ze maakten, de Fitbit Ionic, zag er niet bepaald stijlvol uit. Het had een Apple Watch-alternatief moeten worden, maar het horloge maakte weinig indruk. Fitbit ging terug naar de tekentafel en komt nu met een €200 kostende Versa, gericht op een breder publiek. Het horloge is geschikt voor workouts, je kunt er apps op installeren en notificaties mee ontvangen. Je kunt kiezen uit meerdere combinaties van horlogekast en bandjes, waardoor je heel veel keuze hebt. Dit zou wel eens een gevaarlijke concurrent kunnen worden, zeker omdat dit horloge ook voormalige Pebble-gebruikers zal aanspreken. Wij hebben daarom 6 belangrijkste verschillen op een rijtje gezet.


Fitbit Versa black aluminium

We beginnen met 3 voordelen van de Fitbit Versa en benoemen daarna 3 nadelen van deze nieuwe smartwatch.

#1 De Fitbit Versa is goedkoper

De Fitbit Versa komt in april op de markt en gaat dan €199,95 kosten, dus net geen tweehonderd euro. Dat is een scherpe prijs als je het vergelijkt met de goedkoopste Apple Watch. Kies je de Apple Watch Series 1, die nog steeds bij de Apple Store verkrijgbaar is, dan betaal je €270. Meer informatie over prijzen lees je in ons overzicht Apple Watch kopen. Voor de Fitbit Versa kun je nu al een pre-order plaatsen; je krijgt dan in april geleverd.

Fitbit Versa modellen

#2 De Fitbit Versa heeft een langere batterijduur

De Fitbit Versa heeft veel eigenschappen van de Ionic, zoals een appwinkel, muziekopslag en zwem-workouts. Al die functies zijn een aanslag op de batterijduur, maar daar gaat de Versa goed mee om. De fabrikant belooft een batterijduur van 4 dagen en dat is minstens twee keer zo lang als de gebruiksduur van de Apple Watch. Je hoeft de Versa maar twee keer per week op te laden, terwijl je bij een Apple Watch al snel gewend bent om elke nacht te laden.

Fitbit Versa bandjes

#3 De Fitbit Versa heeft slaap- en menstruatiefuncties

Een van de opmerkelijke keuzes van Apple was dat er vanaf het begin geen slaap- en menstruatiefuncties in watchOS zaten. Ook nu nog zul je slaapanalyse-apps van derden moeten installeren. Menstruatiefuncties voegde Apple na lang aandringen toe, maar van harte ging het niet. Fitbit pakt het anders aan: dat horloge is nadrukkelijk óók gericht op vrouwen en het bevat dan ook speciale functies voor deze doelgroep. Met het horloge kun je zien wanneer je ovulatie plaatsvindt, trends ontdekken en kijken hoe je periode invloed heeft op je slaap, je activiteiten en je gewicht. Die data kun je ook meenemen naar een arts. Bij de Versa is bij de ontwikkeling al rekening gehouden met de vrouwelijke doelgroep, terwijl Apple niet verder kwam dan wat modieuze bandjes en deals met modebladen.

Fitbit Versa vrouw

#4 De Fitbit Versa heeft veel minder apps

FitbitOS bestaat korter dan watchOS en er zijn dan ook minder apps voor verkrijgbaar, namelijk rond de 500 stuks. Toch kun je je afvragen of dat erg is. Zoals we eerder al constateerden zijn er steeds meer bedrijven die stoppen met hun Apple Watch-apps. Het zou ons bovendien niet verbazen als veel mensen hun Apple Watch vooral gebruiken voor notificaties en maar een handjevol apps. Dat er minder keuze is bij FitbitOS is dus wel iets om rekening mee te houden, maar het hoeft voor de doorsnee gebruiker niet erg te zijn.

#5 De Fitbit Versa heeft geen GPS

Apple benadrukt de afgelopen jaren dat de Apple Watch vooral bedoeld is voor sport en fitness – toevallig ook de doelgroep waar Fitbit zich al jarenlang op richt. Voor zo’n sportief horloge is het wel zo handig als je kunt gaan hardlopen, fietsen of zwemmen zonder dat je altijd je smartphone hoeft mee te nemen. Bij de Fitbit Versa wordt dat wat lastiger, want daar zit geen GPS in, dus die kan niet zelfstandig je routes vastleggen tijdens het sporten. Bij de Apple Watch heb je de keuze: met of zonder GPS, met of zonder 4G. Dat laatste geldt natuurlijk alleen in landen waar de 4G-versie beschikbaar is.

De standaard uitvoering van de Versa heeft bovendien geen NFC voor mobiele betalingen, maar dat is geen factor om rekening mee te houden omdat de betaalmethodes van Apple én Fitbit nog helemaal niet in Nederland werken.

#6 De Fitbit Versa heeft geen OLED-scherm

Er zijn veel overeenkomsten tussen de Versa en de Apple Watch. Beide zijn gemaakt van geanodiseerd aluminium en ongeveer even zwaar. Beide hebben een touchscreen in kleur, beide hebben een helderheid van 1000 nits. Maar toch is er een verschil: de Fitbit is voorzien van een LCD-scherm terwijl de Apple Watch een OLED-scherm heeft. Dat ziet er nét iets zwarter uit. Het 39mm horloge is maar een fractie breder dan de Apple Watch, maar bij Fitbit is er nog wel ruimte voor verbetering. De rand rondom het scherm zou smaller kunnen en het Fitbit-logo onder het scherm zou wat ons betreft ook nog kunnen vervallen.

Fitbit Versa mensen

Je kunt kiezen uit zwart, lichtgrijs en roségoud met een klassieke band. Daarnaast komt er een Versa Special Edition in grafiet en roségoud. Ben je er nog niet uit welke smartwatch voor jou ideaal is? Dan heb je nog even de tijd om na te denken, want de Versa ligt pas vanaf april in de winkels. Naast deze nieuwe smartwatch kondigde Fitbit ook de Ace-fitnesstracker voor kinderen aan.

Zie jij het zitten, deze nieuwe smartwatch van Fitbit? Of vind je de Apple Watch toch een betere keuze?

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 17 april: Nieuwe Fitbit Versa is nu verkrijgbaar. In mei volgt de eerste software-update.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

17 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.