Wi-Fi-signaal

Easy! Zo deel je supersnel je Wi-Fi wachtwoord in iOS 11 en later

Geef vrienden eenvoudig toegang tot jouw Wi-Fi-netwerk, zonder dat ze het wachtwoord hoeven te weten.

Wi-Fi-signaal

Soms wil je vrienden toegang geven tot een Wi-Fi-netwerk, zonder het wachtwoord te geven. Vanaf iOS 11 is dat veel eenvoudiger geworden. Je kunt gemakkelijk het Wi-Fi-wachtwoord van jouw netwerk delen met vrienden, familie en andere bezoekers met één druk op de knop of door een QR-code aan de muur te hangen. In dit artikel leggen we uit hoe jij ook snel je Wi-Fi wachtwoord deelt en tegelijk het wachtwoord geheim houdt.

Niet iedereen wil het Wi-Fi-wachtwoord van zijn thuisnetwerk delen met gasten. Ten eerste is het veel gedoe, vooral als je een moeilijk wachtwoord hebt gekozen. Grote kans dat je het wachtwoord meermaals moet vertellen voordat het eindelijk zonder spelfouten is gelukt. Ten tweede wil je je wachtwoord soms helemaal niet delen, zeker als het om tijdelijke gasten gaat die je niet zo goed kent.

Gelukkig heeft Apple daar iets op gevonden. Je kunt gasten na jouw toestemming automatisch toegang geven tot een Wi-Fi-netwerk. We leggen je hieronder twee methoden uit:

Supersnel Wi-Fi wachtwoord delen via je iPhone

Hieronder lees je hoe je een vriend toegang geeft tot jouw Wi-Fi-netwerk. De enige vereiste is dat beide apparaten op iOS 11 draaien en dat Bluetooth is ingeschakeld.

Zo werkt het:

  1. Vraag aan de vriend om op de eigen iPhone naar Instellingen > Wi-Fi te gaan. Tik op de naam van jouw netwerk. Er verschijnt een pop-up om het wachtwoord in te vullen.
  2. Houd jouw ontgrendelde iPhone (of iPad) in de buurt van de bevriende iPhone.
  3. Je ziet een melding dat iemand verbinding wil maken.
  4. Met één tik op Stuur wachtwoord geef je toestemming en verstuur je het wachtwoord naar het apparaat van de vriend.
  5. Het wachtwoordveld wordt automatisch ingevuld en er wordt verbinding met het netwerk gemaakt. De vriend krijgt het wachtwoord niet zelf te zien.

Wi-Fi-netwerk delen in iOS 11.

Dit werkt ook als je gebruik maakt van Persoonlijke hotspot.

Leuk om te weten is dat het ook werkt in café’s en op andere openbare plekken. Als jij al bent ingelogd op een dergelijk netwerk kun je vrienden met één druk op de knop ook toegang geven. Zonder dat zij zelf het wachtwoord hoeven in te vullen.

Gasten toegang geven met QR-codes

Je kunt ook op een andere manier mensen toegang geven tot je Wi-Fi-netwerk, namelijk met een QR-code. Je maakt daarbij een QR-code aan, die je vrienden automatisch laat inloggen als ze de code scannen met hun toestel. Hiervoor moeten ze wel beschikken over iOS 11.

Het kan handig zijn als je bijvoorbeeld je huis verhuurt aan gasten. Je plakt de QR-code aan de muur en iedereen kan moeiteloos inloggen, zonder dat je het wachtwoord hoeft te verklappen.

Zo maak je een QR-code van je Wi-Fi-netwerk:

  1. Ga naar qifi.org en tik de naam van je netwerk en het wachtwoord in.
  2. Tik op Generate.
  3. Er wordt een QR-code gemaakt die je kunt uitprinten en op de muur hangen.

Zo krijgen gasten toegang tot jouw netwerk:

  1. Een bezoeker die toegang wil tot het netwerk richt de iPhone- of iPad-camera op de QR-code.
  2. De camera in het toestel herkent dat het om een draadloos netwerk gaat en logt de bezoeker automatisch in. Zonder dat deze persoon het wachtwoord te zien krijgt.

Bezoekers met een Android-toestel moeten een ZXing-gebaseerde streepjescodescanner installeren, bijvoorbeeld Barcode Scanner van ZXing. Volgens de ontwikkelaar van qifi.org is het wachtwoord niet af te leiden uit de QR-code. Wie er toch niet gerust op is kan op de Github-pagina van de ontwikkelaar kijken wat de webapp precies doet.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt januari 2018
Categorie Internet
Onderwerpen ios 11, wifi
Software iOS 11