Wifi-wachtwoord delen

Zo deel je supersnel je wifi-netwerk, zonder je wachtwoord te delen

Geef vrienden eenvoudig toegang tot jouw wifi-netwerk, zonder dat ze het wachtwoord hoeven te weten. In deze tip leggen we je uit hoe je gasten toegang geeft.

Wifi-wachtwoord delen met vrienden

Soms wil je vrienden toegang geven tot jouw wifi-netwerk. Dat kan met een QR-code, maar daaruit is heel eenvoudig het wachtwoord af te leiden. Wil je liever niet dat anderen jouw wachtwoord weten, dan is er sinds iOS 11 een eenvoudiger manier. Er verschijnt namelijk een pop-up op jouw toestel en met één druk op de knop kun je zorgen dat anderen ook toegang hebben. In dit artikel leggen we uit hoe het werkt.

Supersnel je wifi delen

Hieronder lees je hoe je een vriend toegang geeft tot jouw wifi-netwerk. De enige vereiste is dat beide apparaten op iOS 11 of nieuwer draaien, dat Bluetooth is ingeschakeld en dat je elkaars contactpersoon bent.

Zo werkt het:

  1. Vraag aan de vriend of vriendin om naar Instellingen > WiFi te gaan en op de naam van het netwerk te tikken.
  2. Op jouw iPhone verschijnt een melding dat iemand verbinding wil maken.
  3. Met één tik op het scherm geef je de andere persoon toegang. De vriend krijgt het wachtwoord niet zelf te zien.

Wifi-wachtwoord delen

Dit werkt ook als je gebruik maakt van Persoonlijke hotspot.

Leuk om te weten is dat het ook werkt in café’s en op andere openbare plekken. Als jij al bent ingelogd op een dergelijk netwerk kun je vrienden met één druk op de knop ook toegang geven. Zonder dat zij zelf het wachtwoord hoeven in te vullen. Hou er wel rekening mee dat dit dus alleen werkt tussen iOS-devices. Iemand met een Android-telefoon kan op deze manier geen toegang krijgen tot jouw netwerk.

Is mijn wifi-wachtwoord nu zichtbaar?

Door gebruik te maken van bovenstaande functie, is je wachtwoord niet direct zichtbaar. Bovendien scheelt het ook dat je het wachtwoord niet hardop uit hoeft te spreken, waardoor andere mensen in de omgeving kunnen meeluisteren. Toch moet je rekening houden met het feit dat het wachtwoord delen op bepaalde manieren onveilig kan zijn – en wel om twee redenen.

Ten eerste kan iemand die op bovenstaande wijze toegang heeft gekregen tot jouw netwerk ook weer anderen toegang geven tot het netwerk. Geef je je wachtwoord door aan een buurman die even zonder internet zit, dan moet je niet verbaasd zijn als na een paar weken nog meer omwonenden op jouw wifi-netwerk zitten.

Een ander punt is dat het wachtwoord mogelijk via een omweg toch te achterhalen is. Voorheen had je hier een Mac met iCloud Sleutelhanger voor nodig, maar sinds iOS 16 is het wachtwoord gewoon te raadplegen via Instellingen > Wifi > Wijzig. De persoon krijgt weliswaar het wachtwoord niet meteen in beeld als je het deelt, maar kan het later wel achterhalen.

Vind je het geen probleem als mensen je wifi-wachtwoord weten? Of heeft niet iedereen een iPhone? Dan kun je het wachtwoord ook op een stuk papier schrijven of je wifi-wachtwoord in een QR-code omzetten. Maar daarmee blijft je wachtwoord niet geheim.

Bekijk ook

Eenvoudig je wifi-wachtwoord delen met een QR-code: zo werkt het

Je kunt met makkelijk een QR-code maken om je wifi-netwerk te delen. De QR-code kun je bijvoorbeeld op je koelkast plakken of aan de muur van een restaurant. Dit is een alternatief voor de al bestaande methode om je wifi-netwerk met vrienden te delen.