WhatsApp poll: vraag en opties voor peiling maken

Poll maken in WhatsApp: peiling maken in chats doe je zo

WhatsApp heeft ook een pollfunctie. Iedereen kan in een chat een poll maken in WhatsApp, zowel in één-op-één chats als groepsgesprekken. Wij laten je zien hoe zo'n WhatsApp-poll werkt.

Je kent het vast wel: je wil afspreken met vrienden om bijvoorbeeld ergens wat te gaan eten, maar jullie komen er niet goed uit waar jullie precies zullen afspreken. Wordt het de pizzeria of toch sushi? In plaats van dat iedereen in de chat zijn of haar voorkeur uitspreekt, kun je dit veel makkelijker samenvatten in een WhatsApp-poll. Wat zijn de mogelijkheden van een peiling in WhatsApp en hoe kun je een WhatsApp-poll maken?

Wat kan ik met WhatsApp-polls?

WhatsApp-polls zijn bedoeld om je te helpen bij het maken van keuzes met vrienden of familie. In een WhatsApp-poll kun je zelf je vraag bedenken en daar maximaal twaalf antwoordopties aan toevoegen. Vervolgens is het een kwestie van versturen en stemmen maar. Je kunt de poll maken in zowel één-op-één chats als in groepsgesprekken. Het gaat hierbij altijd om een poll waarbij iedereen op meerdere antwoordopties kan stemmen. Als je van iedereen maximaal één antwoord wil, moet je bij het aanmaken van de poll de instelling aanpassen met de optie Sta meerdere antwoorden toe. Daarmee wordt het antwoord beperkt tot maximaal één stem per deelnemer. De maker van de poll heeft geen mogelijkheid om dubbele stemmen te verwijderen, maar iedereen die stemt kan wel op ieder moment zijn of haar stem verwijderen of aanpassen. Het is ook niet mogelijk om een tijdslimiet aan een poll te stellen.

Dit zijn WhatsApp-polls in het kort:

 • Multi-optie peiling waar iedereen kan stemmen op de zelf bepaalde opties, zonder beperking van aantal stemmen
 • Optie om maximaal één stem per deelnemer uit te kunnen brengen
 • Maximaal twaalf antwoordopties per poll
 • Alleen de maker van de poll kan antwoordopties maken
 • Het is niet mogelijk om achteraf extra opties toe te voegen of de poll te wijzigen
 • Geschikt voor zowel één-op-één-chats als groepsgesprekken

Je kan WhatsApp polls maken vanuit de iPhone-app, maar is ook beschikbaar in WhatsApp Desktop via de bijlage-knop. In deze tip bespreken we hoe je dit doet op de iPhone, maar op de computer werkt dit nagenoeg hetzelfde.

WhatsApp-poll maken doe je zo

Het is heel eenvoudig om een poll te maken in WhatsApp:

 1. Open het gesprek waarin je de poll wil maken. Dat mag een één-op-één-chat zijn, maar ook een groepsgesprek.
 2. Tik op het plusje linksonder en kies voor de optie Peiling, onderaan het menu.
 3. Typ de vraag in.
 4. Typ vervolgens de antwoordopties in. Dit mogen er maximaal twaalf zijn. Je kunt de volgorde van de antwoordopties aanpassen door ze te verslepen via de streepjes aan de rechter kant.
 5. Zet eventueel de schakelaar bij Sta meerdere antwoorden toe uit, als je wil dat iemand maar één antwoord mag geven.
 6. Tik op Verstuur om de poll in het gesprek te verzenden.

WhatsApp poll maken met enkel antwoord

Stemmen op een WhatsApp-peiling

Zodra er in een gesprek een poll verstuurd is, krijgt iedere deelnemer van het gesprek daar een melding van. Deze melding ziet er als volgt uit:

WhatsApp peiling: melding van nieuwe poll

De poll verschijnt als gewoon chatbericht in het gesprek. Om te stemmen tik je op één van de antwoordopties. Jouw profielfoto staat vervolgens bij jouw stem en het groene balkje geeft aan welke optie de meeste stemmen heeft. Je kunt standaard op meerdere opties stemmen, maar als de maker van de poll de optie Sta meerdere antwoorden toe uitgeschakeld heeft, kun je maar op één antwoord stemmen. Om een gemaakte stem ongedaan te maken, tik je er gewoon nogmaals op.

Stemmen op een WhatsApp poll

Uitslag van WhatsApp poll bekijken

Er is helaas geen manier om een einde van de stemming in te stellen voor een WhatsApp-poll, dus je moet zelf in de gaten houden als iedereen gestemd heeft. Om de uitslag te bekijken, zoek je de poll op in het gesprek (mogelijk moet je een flink stuk scrollen, als er na de poll al veel berichten verstuurd zijn). Vervolgens tik je op Bekijk stemmen om de gehele uitslag te bekijken.

WhatsApp poll: uitslag bekijken van de peiling

De opties met de meeste stemmen zijn gemarkeerd met een sterretje. Je kunt bovendien precies zien wie op welke optie gestemd heeft. Zowel de contactfoto als de naam van het contact verschijnt op de optie waar hij of zij op gestemd heeft.

Polls zoeken in WhatsApp

Als je veel van deze functie gebruikmaakt, kan het lastig zijn om op de hoogte te blijven van de polls en de juiste peilingen terug te vinden, helemaal als ze in verschillende chats verstuurd zijn. Gelukkig is er een zoekfunctie waarmee je kan zoeken naar peilingen. Dat werkt zo:

 1. Open WhatsApp en ga naar het Chats-tabblad.
 2. Tik bovenaan op de zoekfunctie.
 3. Er komen filteropties in beeld. Tik op de onderste optie Peilingen.
 4. Je ziet nu alle peilingen van al je chats in beeld. Vul eventueel een zoekterm in om het aantal resultaten terug te brengen.

Meer WhatsApp tips? Check ons overzicht waarin we alle WhatsApp tips en gidsen op een rij zetten.

Bekijk ook

Het ultieme WhatsApp tipsoverzicht

We hebben alle WhatsApp-tips voor je op een rij gezet, van het gebruiken van WhatsApp Status tot het uitzetten van de blauwe vinkjes.

Informatie

Laatst bijgewerkt
mei 2023
Onderwerp
Categorie
Apps

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van berichten verwijderen, gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes, groepsgesprekken voeren en een hele WhatsApp-community opzetten. Check ook de beste WhatsApp-tips.

WhatsApp