Finder op de Mac in macOS Sierra.

Zo controleer je welke Mac-apps 32-bit of 64-bit zijn

Vanaf 2018 stopt Apple de ondersteuning voor 32-bit apps op de Mac. Dat gebeurt eerst in de Mac App Store en later ook in macOS zelf. We leggen uit hoe je nu alvast zelf kunt controleren of de programma's die jij gebruikt 32-bit of 64-bit zijn.

Vanaf 2018 stopt Apple de ondersteuning voor 32-bit apps op de Mac. Dat gebeurt eerst in de Mac App Store en later ook in macOS zelf. We leggen uit hoe je nu alvast zelf kunt controleren of de programma’s die jij gebruikt 32-bit of 64-bit zijn.

macOS High Sierra is de laatste macOS-versie die 32-bit apps ondersteunt. Vanaf 2018 moeten alle nieuwe apps 64-bit zijn en in juni 2018 geldt dat ook voor updates van bestaande apps in de Mac App Store.

Mac-apps controleren met Systeeminformatie

Zo kun je zelf alvast jouw Mac-apps controleren of ze 32-bit of 64-bit ondersteunen:

  1. Klik op het Apple-logo in de menubalk.
  2. Klik vervolgens op Over deze Mac.
  3. En dan op Systeemoverzicht.
  4. Scroll naar beneden en klik onder Sofware op Programma’s.

Mac-apps controleren op 32-bit of 64-bit

Je ziet nu een overzicht van alle programma’s die op jouw Mac geïnstalleerd zijn. In de kolom 64-bits zie je in één oogopslag of een app 64-bit ondersteunt (Ja) of niet (Nee). Als je twee keer klikt op de kolomnaam, dan wordt de lijst gesorteerd op programma’s waarvoor geldt dat ze geen 64-bit ondersteunen.

Waarom 64-bit Mac-apps?

Het verschil tussen 64-bit en 32-bit zit hem vooral in de hoeveelheid werkgeheugen waarmee het besturingssysteem kan werken. Programma’s krijgen door het besturingssysteem een bepaalde hoeveelheid werkgeheugen toegewezen waarin ze gegevens kunnen opslaan en verwijderen. Met 32-bit apps kan een programma maximaal 4 GB werkgeheugen tegelijkertijd aanspreken (2^32). Bij 64-bit programma’s (2^64) is die limiet er vooralsnog niet.

In de meeste gevallen zal één enkel programma geen 4 GB geheugen aanspreken. Maar toch is het goed om alvast te controleren welke apps straks verouderd zijn. Apple bereidt met de nieuwe eisen namelijk de Mac App Store voor op de opvolger van macOS High Sierra die geen 32-bit programma’s meer zal ondersteunen. Voorlopig kun je 32-bit apps dus blijven gebruiken, maar volgend jaar komt daar een eind aan. Eerst voor de Mac App Store en later ook voor programma’s buiten de Mac App Store (als je volgend jaar upgradet naar de nieuwste macOS-versie).

Op de iPhone en iPad stopt de 32-bits ondersteuning al bij iOS 11. Met de functie appcompatibiliteit kun je dit controleren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2017
Categorie Mac
Onderwerpen 64-bit, apps
Devices MacBook, MacBook 12", MacBook Air, MacBook Pro
Software macOS