macOS Mojave wallpaper dag

Zo controleer je welke Mac-apps 32-bit of 64-bit zijn

Apple stopt binnenkort met de ondersteuning van 32-bit apps op de Mac. Met ingang van macOS 10.15 (2019) zullen deze apps niet meer te gebruiken zijn. Gelukkig kun je zelf al checken welke apps van jouw Mac getroffen zijn en niet meer zullen werken.

32 bit Mac-apps gaan verdwijnen

Vanaf 2019 stopt Apple de ondersteuning voor 32-bit apps op de Mac. Sinds begin 2018 geldt al dat ontwikkelaar geen 32-bit apps meer mogen indienen bij de Mac App Store, maar er zullen nog veel mensen zijn die dergelijke apps nog in gebruik hebben. Vanaf najaar 2019 zullen ze helemaal niet meer werken, als je wilt upgraden naar de nieuwste macOS-versie. We leggen uit hoe je nu alvast zelf kunt controleren of de programma’s die jij gebruikt 32-bit of 64-bit zijn.


macOS Mojave is de laatste macOS-versie die 32-bit apps ondersteunt. Dat betekent dat 32-bit-apps vanaf macOS 10.15 helemaal niet meer te gebruiken zijn. Per 1 januari 2018 moeten alle nieuwe apps in de Mac App Store al 64-bit zijn en sinds juni 2018 geldt dat ook voor updates van bestaande apps. Je zult dan ook steeds vaker onderstaande waarschuwing gaan zien. Maar je kunt het nu ook al controleren.

32-bit Mac apps

32-bit Mac-apps controleren met Systeeminformatie

Zo kun je zelf alvast jouw Mac-apps controleren of ze 32-bit of 64-bit ondersteunen:

 1. Klik op het Apple-logo in de menubalk.
 2. Klik vervolgens op Over deze Mac.
 3. En dan op Systeemoverzicht.
 4. Scroll naar beneden en klik onder Sofware op Programma’s.

Mac-apps controleren op 32-bit of 64-bit

Je ziet nu een overzicht van alle programma’s die op jouw Mac geïnstalleerd zijn. In de kolom 64-bits zie je in één oogopslag of een app 64-bit ondersteunt (Ja) of niet (Nee). Als je twee keer klikt op de kolomnaam, dan wordt de lijst gesorteerd op programma’s waarvoor geldt dat ze geen 64-bit ondersteunen.

32-bit Mac-apps controleren via Finder

Je kan ook via de Finder zoeken naar 32-bit-apps:

 1. Open de Finder en klik in de navigatiebalk bijvoorbeeld op Programma’s.
 2. Druk nu op Cmd + F om de zoekfunctie te openen.
 3. Zorg ervoor dat de zoekfunctie ingesteld staat op Deze Mac.
 4. Klik op de knop waar Soort staat en kies voor Andere.
 5. Er opent een apart scherm. Gebruik de zoekfunctie om de knop Uitvoerbare architecturen te vinden. Selecteer deze en klik op OK.
 6. Bij Zoekresultaten kies je voor de optie ‘is‘.
 7. Type nu de volgende tekst: i386
 8. Klik nu op het plusje en kies bij de zoekopdracht opnieuw voor Uitvoerbare architecturen.
 9. Selecteer nu de optie ‘is niet‘.
 10. Type nu de volgende tekst: x86_64
 11. De 32-bit apps op je Mac verschijnen nu in beeld.

32-bit apps zoeken in de Finder.

Het voordeel van deze methode is dat je niet door de complete lijst van apps hoeft te bladeren en dat je meteen ziet om welke apps het gaat.

Waarom 64-bit Mac-apps?

Het verschil tussen 64-bit en 32-bit zit hem vooral in de hoeveelheid werkgeheugen waarmee het besturingssysteem kan werken. Programma’s krijgen door het besturingssysteem een bepaalde hoeveelheid werkgeheugen toegewezen waarin ze gegevens kunnen opslaan en verwijderen. Met 32-bit apps kan een programma maximaal 4 GB werkgeheugen tegelijkertijd aanspreken (2^32). Bij 64-bit programma’s (2^64) is die limiet er vooralsnog niet.

Mojave 32-bit

In de meeste gevallen zal één enkel programma geen 4 GB geheugen aanspreken. Maar toch is het goed om alvast te controleren welke apps straks verouderd zijn. Apple bereidt met de nieuwe eisen namelijk de Mac App Store voor op de opvolger van macOS Mojave die geen 32-bit programma’s meer zal ondersteunen. Voorlopig kun je 32-bit apps dus blijven gebruiken, maar volgend jaar komt daar een eind aan (als je je Mac bijwerkt naar macOS 10.15).

Op de iPhone en iPad stopt de 32-bits ondersteuning al bij iOS 11. Met de functie appcompatibiliteit kun je dit controleren.

In ons eerdere artikel lees je wat je kan doen als je favoriete 32-bit app verdwijnt. De stappen daarin gelden voor zowel iOS als macOS.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2018
Categorie Mac
Onderwerpen 32-bit, 64-bit, apps
Devices MacBook, MacBook 12", MacBook Air, MacBook Pro
Software macOS