macOS Catalina op MacBook

Zo controleer je welke Mac-apps 32-bit of 64-bit zijn

Apple is gestopt met de ondersteuning van 32-bit apps op de Mac. Met ingang van macOS Catalina 10.15 zijn deze apps niet meer te gebruiken. Gelukkig kun je zelf checken welke apps van jouw Mac getroffen zijn en niet meer zullen werken.

32 bit Mac-apps gaan verdwijnen

Vanaf oktober 2019 stopt Apple de ondersteuning voor 32-bit apps op de Mac. Sinds begin 2018 geldt al dat ontwikkelaar geen 32-bit apps meer mogen indienen bij de Mac App Store, maar er zullen nog veel mensen zijn die dergelijke apps nog in gebruik hebben. Vanaf macOS Catalina werken deze apps helaas niet meer. We leggen uit hoe je zelf kunt controleren of de programma’s die jij gebruikt 32-bit of 64-bit zijn. Doe dit eerst voordat je gaat upgraden naar macOS Catalina!


macOS Mojave is de laatste macOS-versie die 32-bit apps ondersteunt. Dat betekent dat 32-bit-apps vanaf macOS Catalina 10.15 helemaal niet meer te gebruiken zijn. Sinds 1 januari 2018 moeten alle nieuwe apps in de Mac App Store al 64-bit zijn en sinds juni 2018 geldt dat ook voor updates van bestaande apps. Bij oude apps kom je deze of een soortgelijke melding tegen. Het is een waarschuwing dat de app (binnenkort) niet meer werkt.

32-bit Mac apps

Zolang je nog op macOS Mojave of nieuwer blijft, kun je 32-bit apps nog gewoon blijven gebruiken. Heb je een bepaalde 32-bit app nog écht nodig en is er geen alternatief of nieuwe versie, update dan (nog) niet naar macOS Catalina.

32-bit Mac-apps controleren met Systeeminformatie

Zo kun je zelf jouw Mac-apps controleren of ze 32-bit of 64-bit ondersteunen. In macOS Mojave en eerder doe je dit zo:

 1. Klik op het Apple-logo in de menubalk.
 2. Klik vervolgens op Over deze Mac.
 3. En dan op Systeemoverzicht.
 4. Scroll naar beneden en klik onder Sofware op Programma’s.

Mac-apps controleren op 32-bit of 64-bit

In macOS Catalina volg je dezelfde stappen, maar klik je op Verouderde software bij het kopje Software.

Je ziet nu een overzicht van alle programma’s die op jouw Mac geïnstalleerd zijn. In de kolom 64-bits zie je in één oogopslag of een app 64-bit ondersteunt (Ja) of niet (Nee). Als je twee keer klikt op de kolomnaam, dan wordt de lijst gesorteerd op programma’s waarvoor geldt dat ze geen 64-bit ondersteunen.

32-bit Mac-apps controleren via Finder

Je kan ook via de Finder zoeken naar 32-bit-apps:

 1. Open de Finder en klik in de navigatiebalk bijvoorbeeld op Programma’s.
 2. Druk nu op Cmd + F om de zoekfunctie te openen.
 3. Zorg ervoor dat de zoekfunctie ingesteld staat op Deze Mac.
 4. Klik op de knop waar Soort staat en kies voor Andere.
 5. Er opent een apart scherm. Gebruik de zoekfunctie om de knop Uitvoerbare architecturen te vinden. Selecteer deze en klik op OK.
 6. Bij Zoekresultaten kies je voor de optie ‘is‘.
 7. Type nu de volgende tekst: i386
 8. Klik nu op het plusje en kies bij de zoekopdracht opnieuw voor Uitvoerbare architecturen.
 9. Selecteer nu de optie ‘is niet‘.
 10. Type nu de volgende tekst: x86_64
 11. De 32-bit apps op je Mac verschijnen nu in beeld.

32-bit apps zoeken in de Finder.

Het voordeel van deze methode is dat je niet door de complete lijst van apps hoeft te bladeren en dat je meteen ziet om welke apps het gaat.

Je zou ook gebruik kunnen maken van tools, zoals deze: Go64.

Waarom 64-bit Mac-apps?

Het verschil tussen 64-bit en 32-bit zit hem vooral in de hoeveelheid werkgeheugen waarmee het besturingssysteem kan werken. Programma’s krijgen door het besturingssysteem een bepaalde hoeveelheid werkgeheugen toegewezen waarin ze gegevens kunnen opslaan en verwijderen. Met 32-bit apps kan een programma maximaal 4 GB werkgeheugen tegelijkertijd aanspreken (2^32). Bij 64-bit programma’s (2^64) is die limiet er vooralsnog niet.

Mojave 32-bit

In de meeste gevallen zal één enkel programma geen 4 GB geheugen aanspreken. Maar toch is het goed om alvast te controleren welke apps straks verouderd zijn. Apple bereidt met de nieuwe eisen namelijk de Mac App Store voor op de opvolger van macOS Mojave die geen 32-bit programma’s meer zal ondersteunen. Voorlopig kun je 32-bit apps dus blijven gebruiken, maar volgend jaar komt daar een eind aan (als je je Mac bijwerkt naar macOS 10.15).

Op de iPhone en iPad stopt de 32-bits ondersteuning al bij iOS 11. Met de functie appcompatibiliteit kun je dit controleren.

In ons eerdere artikel lees je wat je kan doen als je favoriete 32-bit app verdwijnt. De stappen daarin gelden voor zowel iOS als macOS.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!