Iemand typt op iMac

Inactieve programma’s op de Mac automatisch verbergen

Word je steeds afgeleid door een bepaald programma op de Mac, of het nu Twitter, Berichten of een bepaalde game is? Je kunt ervoor zorgen dat een app vanzelf verborgen wordt zodra deze inactief is geworden. Zo raak je minder snel afgeleid.

Inactieve Mac-programma’s verbergen

De Mac biedt genoeg afleiding tijdens je dagelijkse bezigheden: van een spelletje tot urenlang kletsen met je vrienden, overal zijn wel apps voor. Dat kan tegelijkertijd ook een vloek zijn. Ben je iemand die snel is afgeleid en altijd nog even een paar websites wil afspeuren of wegdroomt bij de vakantiefoto’s? Dan wil je er misschien voor zorgen dat je zo min mogelijk prikkels krijgt, die je afleiden van de taken die je wilt uitvoeren. In deze tip laten we zien hoe je bepaalde apps automatisch kan verbergen zodra je op een ander venster of op het bureaublad klikt. We gebruiken hiervoor een Terminal-opdracht.

Mac-programma’s verbergen

Ieder programma in macOS kun je verbergen met de sneltoets Cmd+H. Deze optie vind je ook altijd terug in de menubalk: ga in iTunes naar iTunes > Verberg iTunes of in Mail naar Mail > Verberg Mail. Met een Terminal-opdracht kun je ervoor zorgen dat het programmavenster automatisch wordt verborgen zodra je ergens anders klik. Het programma verliest dan de focus en wordt tijdelijk inactief, tot je er weer iets mee doet. Het programma-venster is van het scherm verdwenen, maar je kunt het altijd weer tevoorschijn halen door op het icoon in het Dock te klikken. Zo raak je niet snel in de verleiding om tijdens het werken even naar Safari of iTunes te gaan omdat het venster aanlokkelijk oogt, maar blijft het programma binnen handbereik als je het nodig hebt.

Stap 1: Programmanaam achterhalen
Via Terminal kun je bepalen dat een programma automatisch wordt verborgen zodra die de focus verliest. Voer hiervoor de volgende stappen uit:

  1. Open de map Programma’s van je Mac.
  2. Ctrl-klik op het programma dat je automatisch wilt verbergen.
  3. Kies Toon pakketinhoud.
  4. Open het bestand Info.plist met een code- of teksteditor.

Info-plist bestand openen

  1. Nu krijg je de inhoud van het bestand te zien in Teksteditor.
  2. Zoek naar de key ‘CFBundleIdentifier’, want je hebt de naam van de bijbehorende string nodig.
  3. In het geval van Twitter is dat ‘com.twitter.twitter-mac’.
  4. Onthou die string, want daarmee gaan we aan de slag in Terminal.

Programmanaam opzoeken

Stap 2: Programma verbergen

  1. Open het programma Terminal (via Programma’s > Hulpprogramma’s).
  2. Typ nu onderstaande opdracht in Terminal en druk op Enter.

Voorbeeld Twitter:
defaults write com.twitter.twitter-mac HideInBackground -bool true

Je vervangt hierbij com.twitter.twitter-mac uiteraard door de CFBundleIdentifier-string die je zojuist hebt opgezocht.

Terminal commando voor apps verbergen

Nu heb je macOS zo ingesteld dat apps zichzelf automatisch verbergen, zodra ze de focus verliezen. Je zult zien dat de Twitter-app automatisch verdwijnt zodra je buiten het Twitter-venster klikt. Klik op Twitter in het dock om het venster weer tevoorschijn te halen.

Verbergen van Mac-apps weer uitschakelen

Wil je deze functie uitzetten? Gebruik dan hetzelfde Terminal-commando, maar verander ‘true’ nu in ‘false’. Dus in ons voorbeeld met Twitter krijg je dan de volgende code:

defaults write com.twitter.twitter-mac HideInBackground -bool false

Let hier opnieuw hier op de juiste spelling en druk op de Enter-toets. Twitter reageert meteen weer zoals normaal. In praktijk hebben we gemerkt dat deze truc niet werkt met bepaalde apps van macOS, waaronder ook Safari. In die gevallen kun je als alternatief de sneltoets Cmd+H gebruiken om aanlokkelijke vensters te verbergen.

Nog meer manieren om je Mac-desktop minder aantrekkelijk te maken:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2018
Categorie Mac
Onderwerp terminal