macOS High Sierra op MacBook

Schone installatie van de Mac: zo pak je het aan

Wil je graag een schone installatie van macOS, volg dan de stappen in dit artikel om je Mac opnieuw in te richten en met een schone Mac te beginnen.

Als er een nieuwe versie van macOS beschikbaar komt, zijn er heel wat mensen die overwegen om een schone installatie te doen, een zogenaamde clean install. Dit kan van pas komen bij de Mac fabrieksinstellingen terugzetten. Je maakt dan een frisse start op je Mac, zonder dat je alle eerdere problemen meeneemt en het komt ook van pas als je een Mac van iemand anders hebt overgenomen en met een schone Mac wilt beginnen. In deze tip lees je hoe je het aanpakt.


Mac schone installatie

Let op: zorg ervoor dat je altijd een back-up van al je bestanden en gegevens hebt mocht er iets mis gaan! Dit kun je bijvoorbeeld doen via een Time Machine of een andere externe harde schijf.

Schone Mac-installatie of niet?

High Sierra is de nieuwste versie van macOS. Wil je deze of alle volgende updates installeren, dan kun je dat gewoon doen vanuit de Mac App Store. Daarbij blijven alle gebruikersgegevens bewaard. Het grote voordeel is dat je er geen omkijken naar hebt: je hoeft alleen op een knop te drukken en wat geduld te hebben. Maar je neemt ook alle troep van vorige installaties mee. Wil je opnieuw beginnen met een schone Mac, dan moet je de Mac fabrieksinstellingen terugzetten en een schone installatie uitvoeren. Daarbij wordt de complete inhoud van je schijven gewist.

Schone installatie: twee methoden

Er zijn twee manieren om een schone installatie van je Mac uit te voeren:

 • Vanaf een externe USB-stick of externe schijf (aanbevolen).
 • Rechtstreeks op de opstartschijf van je Mac.

Methode 1: macOS schone installatie vanaf een USB-stick

Voor de eerste methode heb je nodig:

 • De versie van macOS die je wilt installeren.
 • Een lege USB-stick met minstens 16GB opslagruimte (bestanden die er nog op staan zullen worden gewist).
 • Een backup van je huidige Mac. Gebruik bijvoorbeeld Time Machine of Carbon Copy Cloner om een volledige backup te maken. Daarmee kun je altijd terug naar de laatste werkende situatie.

Voordat je aan de slag gaat, zul je eerst een versie van macOS moeten installeren op een aparte USB-stick. Je hebt hier een USB-stick met minimaal 16GB aan opslag voor nodig. Volg deze stappen om macOS op een USB-stick te zetten:

 1. Download macOS High Sierra (of een andere versie) uit de Mac App Store.
 2. Nadat de download voltooid is, moet je het installatiescherm dat verschijnt uitschakelen, om te voorkomen dat de installatie gestart wordt.
 3. Steek de USB-stick in je Mac en geef hem een logische naam, bijvoorbeeld ‘macinstallatie’. Belangrijk is dat er geen speciale tekens in mogen staan.
 4. Start het programma Terminal via Programma’s -> Hulpprogramma’s -> Terminal of zoek hem op in Launchpad.
 5. Voer in Terminal het onderstaande commando in. Let erop dat het woord achter Volumes exact hetzelfde moet zijn als de naam van de USB-stick. Ook kan het pad verschillend zijn als je een andere versie van macOS wilt installeren.
 6. sudo /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/Untitled --applicationpath /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app --nointeraction

  Voor Sierra:

  sudo /Applications/Install\ macOS\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/Untitled --applicationpath /Applications/Install\ macOS\ Sierra.app --nointeraction

 7. Nadat de Terminal zijn werk gedaan heeft, kun je deze afsluiten en doorgaan met de volgende stap.

Schone installatie uitvoeren

Het installeren van een schone installatie van macOS is de volgende stap in het proces. Volg onderstaande stappen zorgvuldig op, waardoor er niets mis kan gaan.

 1. Steek de USB-stick met de installer in je Mac en start deze opnieuw op met de Alt/Optn-toets ingedrukt.
 2. De macOS Startup Manager zal tevoorschijn komen met alle bootable schijven en apparaten die zijn aangesloten. Selecteer de USB-stick die je klaargemaakt had voor de installatie en druk op Enter.
 3. De Mac zal nu opstarten vanaf de installer op de USB-stick. Dit kan een aantal minuten duren, afhankelijk van de snelheid van de USB-poort en de USB-stick. Zodra dit klaar is, zal de Mac terugkeren naar het macOS Utility-startup venster. Je krijgt daar een aantal opties, zoals Herstel van een Time Machine-back-up. Kies Schijfhulpprogramma.
 4. In de volgende stappen zal je opstartschijf volledig gewist worden, zodat je met een schone lei kunt beginnen. Kies de gewenste opstartschijf. Dit is meestal Macintosh HD.

Schone installatie met Schijfhulpprogramma

 1. Klik vervolgens op Wissen om de volledige schijf te wissen. Zorg er ook voor dat het formaat ingesteld is op macOS Uitgebreid (Journaled).
 2. Het Schijfhulpprogramma gaat nu de volledige schijf wissen. Zodra dit klaar is, kun je dit programma afsluiten. Hierna kom je weer bij macOS Utility.
 3. Selecteer nu Installeer macOS en de installatie van High Sierra zal nu plaats gaan vinden.
 4. Kies tijdens het installatieproces voor de juiste schijf die je zojuist gewist hebt, zoals Macintosh HD.

Na deze laatste stappen word je door de standaard macOS installatieprocedure geleid. Zodra alles goed verlopen is, heb je een volledig schone Mac met de nieuwste versie van macOS.

Uiteraard ben je niet alles kwijt. Als je inlogt met je Apple ID worden alle persoonlijke gegevens zoals agenda’s en e-mail weer met iCloud gesynchroniseerd.

Methode 2: schone installatie op de Mac-opstartschijf

Je kunt er ook voor kiezen om High Sierra te installeren op de opstartschijf van je Mac. Dit houdt in dat je eerst de huidige opstartschijf volledig wist en vervolgens macOS 10.13 installeert. Hiervoor moet je wel een bootable versie van het High Sierra-installatiebestand hebben.

Alle data op je opstartschijf wordt gewist, waardoor je ook meteen af bent van allerlei problemen die zich in de loop van de jaren hebben opgestapeld zoals een trage Mac, plotseling vastlopen en crashende apps. Het opnieuw formatteren van de opstartschijf en het uitvoeren van een schone installatie kan dan in één klap alles oplossen.

Het belangrijkste verschil tussen de twee genoemde methoden voor schone installatie is de hoeveelheid werk. Bij het installeren op de opstarschijf moet je eerst een bootable versie van de installer maken, je Mac herstarten via deze bootable installer, de opstartschijf wissen en vervolgens macOS installeren. Doe je een installatie vanaf een USB-stick of externe harddisk, dan kun je de meeste stappen overslaan en vrijwel meteen beginnen met de installatie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2018
Categorie Mac
Onderwerpen installatie, macos, macos high sierra, os x
Devices Mac, MacBook
Software macOS