macOS High Sierra op MacBook

Een schone installatie van macOS High Sierra: zo pak je het aan

Wil je graag een schone installatie van macOS High Sierra, volg dan de stappen in dit artikel om een clean install uit te voeren.

Als er een nieuwe versie van macOS beschikbaar komt, zijn er heel wat mensen die overwegen om een schone installatie te doen, een zogenaamde clean install. Je maakt dan een frisse start op je Mac, zonder dat je alle eerdere problemen meeneemt. In deze tip lees je hoe je het aanpakt.

macOS High Sierra op MacBook

Let op: zorg ervoor dat je altijd een back-up van al je bestanden en gegevens hebt mocht er iets mis gaan! Dit kun je bijvoorbeeld doen via een Time Machine of een andere externe harde schijf.

Schone installatie van macOS High Sierra of niet?

De makkelijkste methode voor macOS High Sierra is het simpelweg installeren van de update, zodra deze beschikbaar komt in de Mac App Store. Daarbij blijven alle gebruikersgegevens bewaard. Het grote voordeel is dat je er geen omkijken naar hebt: je hoeft alleen af en toe op een knop te drukken en wat geduld te hebben. Maar je neemt ook alle troep van vorige installaties mee. Wil je opnieuw beginnen met een schone Mac, dan moet je een clean install uitvoeren. Daarbij wordt de complete inhoud van je schijven gewist.

Voordat je begint, moet je controleren of jouw Mac geschikt is. Dit lees je in ons overzichtsartikel voor macOS High Sierra. In het kort komt het erop neer dat alle Macs die nu al macOS 10.12 Sierra kunnen draaien probleemloos kunnen upgraden naar macOS 10.13 High Sierra.

Twee methoden voor schone installatie High Sierra

Er zijn twee manieren om een schone installatie uit te voeren:

 • Vanaf een externe USB-stick of externe schijf (aanbevolen).
 • Rechtstreeks op de opstartschijf van je Mac.

Voor de eerste methode heb je nodig:

 • De definitieve versie van macOS High Sierra, verkrijgbaar vanaf 25 september 2017 in de Mac App Store.
 • Een lege USB-stick met minstens 16GB opslagruimte (bestanden die er nog op staan zullen worden gewist).
 • Een backup van je huidige Mac. Gebruik bijvoorbeeld Time Machine of Carbon Copy Cloner om een volledige backup te maken. Daarmee kun je altijd terug naar de laatste werkende situatie.

Met het maken van backups kun je nu alvast beginnen, nog voordat High Sierra te downloaden is.

macOS High Sierra installeren vanaf een USB-stick

Voordat je aan de slag gaat, zul je eerst een versie van macOS High Sierra moeten installeren vanaf een aparte USB-stick. Je hebt hier een USB-stick met minimaal 16GB aan opslag voor nodig. Volg deze stappen om macOS High Sierra op een USB-stick te zetten:

 1. Download macOS High Sierra uit de Mac App Store.
 2. Nadat de download voltooid is, moet je het installatiescherm dat verschijnt uitschakelen, om te voorkomen dat de installatie gestart wordt.
 3. Steek de USB-stick in je Mac en geef hem een logische naam, bijvoorbeeld ‘sierrastick’. Belangrijk is dat er geen speciale tekens in mogen staan.
 4. Start het programma Terminal via Programma’s -> Hulpprogramma’s -> Terminal of zoek hem op in Launchpad.
 5. Voer in Terminal het onderstaande commando in. Let erop dat het woord achter Volumes exact hetzelfde moet zijn als de naam van de USB-stick.
 6. sudo /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/macOSHighSierraInstall --applicationpath /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app

 7. Nadat de Terminal zijn werk gedaan heeft, kun je deze afsluiten en doorgaan met de volgende stap.

Schone installatie macOS High Sierra uitvoeren

Het installeren van een schone installatie van macOS High Sierra is de volgende stap in het proces. Volg onderstaande stappen zorgvuldig op, waardoor er niets mis kan gaan.

 1. Steek de USB-stick met de installer van High Sierra in je Mac en start deze opnieuw op met de Alt/Optn-toets ingedrukt.
 2. De macOS Startup Manager zal tevoorschijn komen met alle bootable schijven en apparaten die zijn aangesloten. Selecteer de USB-stick die je klaargemaakt had voor de installatie en druk op Enter.
 3. De Mac zal nu opstarten vanaf de installer op de USB-stick. Dit kan een aantal minuten duren, afhankelijk van de snelheid van de USB-poort en de USB-stick. Zodra dit klaar is, zal de Mac terugkeren naar het macOS Utility-startup venster. Je krijgt daar een aantal opties, zoals Herstel van een Time Machine-back-up. Kies Schijfhulpprogramma.
 4. In de volgende stappen zal je opstartschijf volledig gewist worden, zodat je met een schone lei kunt beginnen. Kies de gewenste opstartschijf. Dit is meestal Macintosh HD.

Schijfhulpprogramma

 1. Klik vervolgens op Wissen om de volledige schijf te wissen. Zorg er ook voor dat het formaat ingesteld is op macOS Uitgebreid (Journaled).
 2. Het Schijfhulpprogramma gaat nu de volledige schijf wissen. Zodra dit klaar is, kun je dit programma afsluiten. Hierna kom je weer bij macOS Utility.
 3. Selecteer nu Installeer macOS en de installatie van High Sierra zal nu plaats gaan vinden.
 4. Kies tijdens het installatieproces voor de juiste schijf die je zojuist gewist hebt, zoals Macintosh HD.

Na deze laatste stappen word je geleid door de standaard installatieprocedure van High Sierra. Zodra alles goed verlopen is, heb je een volledig schone Mac met de nieuwste versie van macOS.

Uiteraard ben je niet alles kwijt. Als je inlogt met je Apple ID worden alle persoonlijke gegevens zoals agenda’s en e-mail weer met iCloud gesynchroniseerd.

Alternatief: schone installatie op de Mac-opstartschijf

Je kunt er ook voor kiezen om High Sierra te installeren op de opstartschijf van je Mac. Dit houdt in dat je eerst de huidige opstartschijf volledig wist en vervolgens macOS 10.13 installeert. Hiervoor moet je wel een bootable versie van het High Sierra-installatiebestand hebben.

Alle data op je opstartschijf wordt gewist, waardoor je ook meteen af bent van allerlei problemen die zich in de loop van de jaren hebben opgestapeld zoals een trage Mac, plotseling vastlopen en crashende apps. Het opnieuw formatteren van de opstartschijf en het uitvoeren van een schone installatie kan dan in één klap alles oplossen.

Het belangrijkste verschil tussen de twee genoemde methoden voor schone installatie is de hoeveelheid werk. Bij het installeren op de opstarschijf moet je eerst een bootable versie van de installer maken, je Mac herstarten via deze bootable installer, de opstartschijf wissen en vervolgens macOS Sierra installeren. Doe je een installatie vanaf een USB-stick of externe harddisk, dan kun je de meeste stappen overslaan en vrijwel meteen beginnen met de installatie.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2017
Categorie Mac
Onderwerpen installatie, macos, macos high sierra, os x