Launchpad op de Mac met programma's.

Zo bekijk je alle software op je Mac

macOS heeft een flink blik aan programma's, maar hoe weet je eigenlijk welke programma's op je Mac staan? In deze tip lees je hoe je daar achter komt.

macOS heeft standaard een flink blik aan programma’s waarmee je aan de slag kunt. Bovendien krijg je bij aanschaf van een nieuwe Mac nog wat extra programma’s er gratis bij, zoals iMovie, GarageBand, Pages, Numbers en Keynote. In de Mac App Store kun je allerlei programma’s kopen en op internet vind je nog veel meer software die compatibel is met de Mac. Daardoor komen er steeds meer programma’s op je Mac te staan naarmate je er langer gebruik van maakt. Niet alle programma’s zijn even gemakkelijk terug te vinden. Daarom leggen we in deze tip 4 verschillende manieren uit om te bekijken welke software op je computer staat. Iedere manier heeft zijn eigen voor- en nadelen. En hierdoor kom je er al snel achter dat er meer op je Mac staat, dan je in eerste instantie denkt.

#1 Bekijk software op je Mac via Launchpad

Launchpad is een functie van de Mac die het beste overeenkomt met het beginscherm van je iPhone of iPad. In Launchpad verschijnen alle apps als icoontjes in een rasterweergave op het scherm. Je kan daar ook mappen aanmaken en zoeken naar specifieke programma’s. Je opent Launchpad via een knop op je toetsenbord of Touch Bar, via het raketicoontje in je Dock of via Spotlight.

Launchpad op de Mac met programma's.

#2 Bekijk software op je Mac via de map Programma’s

Als je de inhoud van je harde schijf of SSD bekijkt, dan vind je onder Macintosh HD altijd de systeemmap ‘Programma’s’. Je kunt hiervoor in Finder ook de sneltoets Shift+Cmd+A gebruiken. In deze map staat alle software die je zelf hebt geïnstalleerd op je computer.

map programma's

Ook vind je er de meeste Mac-apps’s die je van Apple hebt gekregen en de programma’s die bij macOS horen. Verder staat er een map met Hulpprogramma’s van macOS. Dit overzicht is voor de meeste gebruikers ruim voldoende. Overigens: de inhoud van de map Programma’s bepaalt tevens welke apps je kunt zien in Launchpad. Launchpad werkt eigenlijk als een soort snelkoppeling met iets uitgebreidere mogelijkheden.

#3 Bekijk software op je Mac via Systeeminformatie

In de map Programma’s op je Mac zie je echter niet alle programma’s die op je Mac staan; heel veel software die macOS in de achtergrond gebruikt voor allerlei verschillende dingen, staan er niet bij. Dat is ook niet nodig, omdat die andere programma’s vaak heel specifieke taken hebben. Een compleet overzicht van alle software kun je bekijken in het hulpprogramma Systeeminformatie.

programma's Systeeminformatie

Je kunt dit als volgt bekijken:

  1. Ga naar  > Over deze Mac.
  2. Druk vervolgens op Systeemoverzicht. Nu opent het programma Systeeminformatie.
  3. Ga in de zijbalk aan de linkerkant naar de opties voor Software en selecteer Programma’s om de lijst met programma’s op je Mac te bekijken.

Het aardige van deze lijst is, dat je direct ziet of het programma van Apple is of niet, wat het versienummer van de software is en wanneer het programma voor het laatst gewijzigd is.

#4 Bekijk software op je Mac via Terminal

In theorie zou je bij Systeeminformatie een volledig overzicht van alle programma’s op je Mac kunnen zien (bijvoorbeeld doordat er meerdere gebruikers op de computer zijn). Je kunt ook nog via Terminal een lijst opvragen van alle .app-bestanden op je computer. Hiervoor gebruik je het volgende Terminal-commando:

sudo find / -iname *.app

programma's Terminal

Let op: ga niet zomaar zitten rommelen met de programma’s die je via de lijsten van Systeeminformatie en Terminal kunt vinden. Zeker niet die van Apple! Het gaat hierbij namelijk meestal om software dat onderdeel is van macOS. Zorg dat je goed weet waar je mee bezig bent voordat je dingen uit het systeem gaat halen. Voor een normale gebruiker is het bovendien niet nodig.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt januari 2019
Categorie Mac
Onderwerpen mac os x, macos, software
Devices Mac, MacBook
Software macOS