Slechte wifi op je MacBook

Heeft je Mac problemen met wifi of Bluetooth? Probeer deze oplossingen

Heb je last van een haperende of storende wifi of Bluetooth-verbinding op je Mac? Probeer dan deze oplossingen om het probleem te identificeren en te verhelpen.

Als wifi niet werkt op je Mac, is het belangrijk dat je eerst herkent wat het probleem is, voordat je allerlei oplossingen gaat proberen. Misschien ligt het niet aan je Mac, maar bijvoorbeeld aan je router of provider. Bekijk daarom eerst of je de oorzaak van het probleem kunt achterhalen. Ligt het toch echt aan de Mac? Dan hebben we ook mogelijke oplossingen voor je.

Wifi op Mac werkt niet: herken het probleem

Waaraan ligt het probleem? Dat moeten we eerst uitzoeken. Je kunt wel als eerste de problemen ervaren op je Mac, maar het kan goed zijn dat deze ook spelen op bijvoorbeeld je iPhone of spelcomputer. Daarom kun je deze dingen nagaan:

Symptomen voor een slechte wifi- of Bluetooth-verbinding

Bij een slechte verbinding kun je te maken hebben met de volgende symptomen. Niet ieder probleem heeft dezelfde symptomen en ze hoeven ook niet allemaal herkend te worden om van een verbindingsprobleem te spreken:

 • Wifi of Bluetooth verbindt niet of verliest steeds de verbinding.
 • De internetverbinding is langzaam terwijl je betaalt voor snel internet.
 • De signaalsterkte is laag.
 • Bluetooth audioapparaten haperen of maken rare geluiden.
 • De cursor hapert bij een Bluetooth-muis.
 • Toetsen worden te laat aangeslagen bij een Bluetooth-toetsenbord.

Dit zijn niet alle mogelijke symptomen, maar wel de meest voorkomende. Er is niet altijd een patroon te herkennen als de problemen zich sporadisch voordoen. Herken je wel een patroon? Dan kan dat helpen met het oplossen.

Heeft je provider een storing?

Het kan voorkomen dat je provider zelf een storing heeft. Deze kan heel lokaal zijn op slechts een paar postcodes. Ook is er misschien onderhoud aan de bekabeling. Hoewel je hierover wel een bericht moet krijgen kan het je zijn ontgaan of is het bericht gewoon niet bij je aangekomen. Je kunt in ieder geval op de website van je provider controleren of er een storing is of werkzaamheden plaatsvinden.

Bekijk hieronder de storingen voor jouw provider of neem zelf contact op met de klantenservice:

Hebben andere apparaten ook problemen?

Wifi werkt misschien niet goed op je Mac, maar hoe zit het met andere apparaten? Het is verstandig om bijvoorbeeld met een andere computer of telefoon de verbinding te testen door naar een willekeurige webpagina te gaan of om een YouTube-filmpje te kijken. Werkt dit op andere apparaten naar behoren? Dan ligt het probleem waarschijnlijk bij je Mac. Ga dan door naar de oplossingen.

Andere apparaten waarop je kunt testen zijn bijvoorbeeld spelcomputers, telefoons, laptops of slimme televisies. Als je op andere apparaten dezelfde of soortgelijke problemen ondervindt ligt het probleem misschien aan je modem/router of provider, maar niet aan je Mac. Wat Bluetooth-accessoires betreft ligt het aan het accessoire.

Het kan zijn dat je iPhone wifi problemen heeft. Daarvoor hebben we een aparte tip die je misschien eens kunt raadplegen.

Wifi werkt niet en je Mac is het probleem: probeer deze oplossingen

Je hebt vastgesteld dat het probleem bij je Mac ligt. Daarom kijken we eerst naar enkele voor de hand liggende probleemveroorzakers. Als dat niet de boosdoener is kun je ook een wat technischere aanpak proberen. Uiteraard is de eerste stap altijd om je Mac opnieuw op te starten.

 1. Probleemveroorzakers
 2. Ga dichterbij de router zitten
 3. Gebruik een kabel
 4. Verander je router instellingen
 5. Nieuwe router kopen
 6. Contacteer je provider

Slechte wifi op je MacBook

#1 Dit zijn veelvoorkomende probleemveroorzakers voor een slechte verbinding

Er is een aantal dingen die voor problemen met je wifi of Bluetooth kunnen zorgen die eigenlijk nog steeds niet aan je Mac liggen. Bekijk deze lijst eens:

 • Stroombronnen: Veel stroombronnen op één plek kunnen storingen opleveren. Zet je router daarom wat verder daar vandaan.
 • Magnetrons: Een magnetron kan radiogolven lekken die het wifi- of Bluetooth-signaal verstoren.
 • Draadloze beveiligingscamera’s: Als je draadloze beveiligingscamera op dezelfde frequentie zit als je wifi-signaal kan dit storen.
 • Draadloze huistelefoons: Wanneer een draadloze huistelefoon op dezelfde frequentie zit als je wifi-signaal kan dit storen.
 • USB 3 aansluitingen: Deze verbinding kan storen met wifi, maar goede USB-poorten zijn hiertegen beschermd.
 • Metalen objecten: Een wifi of Bluetooth-signaal kan niet door metalen objecten heen. Daarom heb je bijvoorbeeld ook plastic antennestrepen op je iPhone.
 • Dikke muren: Zijn je muren van dik beton of zit er metaal in, dan blokkeert de hele muur je signaal.
 • Goedkope adapters: Mogelijk zorgen goedkopere adapters en apparaten voor verstoringen bij Bluetooth. Er zijn gevallen bekend waarbij vooral usb-c-adapters uit China kunnen zorgen voor verstoring in het draadloze signaal. Koppel deze los en probeer het opnieuw.

#2 Ga dichterbij de router zitten

Heb je een groot huis, dikke muren of een goedkope, zwakke router? Dan kan het helpen als je dichterbij gaat zitten. Je moet zorgen dat je signalen als het ware een vrije baan door je huis kunnen maken zonder obstakels. Dikke muren kunnen de boosdoener zijn waardoor je misschien genoodzaakt bent een kabel te gebruiken. Het is overigens ook niet verstandig om je router op de grond neer te zetten.

Lukt het niet om dichterbij te zitten? Dan zijn er nog meer oplossingen.

#3 Gebruik een bekabelde verbinding

Een bekabelde verbinding is niet alleen veiliger, maar het kan ook veel problemen verhelpen. Ook is je verbinding misschien sneller. In sommige situaties is het ook de meest logische oplossing, bijvoorbeeld als je bijvoorbeeld internet in de schuur wil en je router dit niet haalt. Je moet natuurlijk wel zorgen dat je een goede kabel koopt en niet zomaar met de goedkoopste naar huis gaat.

Voor een goede netwerkkabel kun je bijvoorbeeld terecht bij Coolblue.

#4 Verander je routerinstellingen

Veel apparaten gebruiken de 2,4GHz frequentie. Net als op de snelweg geldt: hoe meer verkeer, hoe eerder het vastloopt. Zeker in een druk appartementencomplex met veel signalen kunnen deze elkaar flink storen.

We raden aan om eens in je routerinstellingen te duiken. Daar kun je bij hedendaagse routers de 5GHz frequentie inschakelen. Je moet daarna al je apparaten opnieuw verbinden, maar deze verbinding is vaak wel sneller. Let op dat dit signaal minder goed door muren heen kan. Sommige routers ondersteunen twee frequenties tegelijk, wat je dus ook kunt overwegen. Helaas ondersteunt sommige randapparatuur zoals een printer of camera niet de 5GHz frequentie. Ga dit dus na voordat je alles verandert. Bekijk de handleiding van je router om deze instellingen te veranderen.

Het kan helpen om het kanaal te veranderen waar je een signaal op uitzendt. Zie dit als een rijbaan op de snelweg. Als je op een lege baan rijdt kun je lekker doorrijden, terwijl dat niet kan als je met z’n allen rechts rijdt.

#5 Schaf een nieuwe router aan

We krijgen bij iCulture in ons dagelijks leven als Apple-fans ook regelmatig vragen over internetverbindingen bij vrienden en familie. Het komt vaak voor dat zij de standaard modem van hun provider gebruiken die vervolgens niet goed werkt. We raden daarom vaak aan om een nieuw wifi-systeem in huis te halen. Tegenwoordig zijn die vrij makkelijk te installeren.

Google Nest Wifi als wifi op Mac niet werkt

Voor de beste resultaten raden we een nieuw mesh-systeem aan. Dit is een systeem van meerdere wifi-punten die als één netwerk opereren. Zo heb je altijd een sterke verbinding en hoef je nooit te wisselen van router. Er is een hele rits aan goede mesh wifi systemen die we in een aparte gids bespreken.

#6 Neem contact op met je provider

Heb je alles geprobeerd en werkt wifi op je Mac niet? Neem dan contact op met je internetprovider. Zij kunnen een monteur langssturen om in het echt eens naar de situatie te kijken. Let op: hieraan zitten soms kosten verbonden. Vraag dit duidelijk na aan de telefoon om een onverwachte rekening te voorkomen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2020
Categorie Mac
Onderwerpen bluetooth, storing, wifi
Devices Mac, MacBook
Software macOS