Schijf-EHBO en Schijfhulpprogramma op de Mac gebruiken bij problemen

Gebruik Schijf-EHBO als je Mac problemen oplevert. In deze tip leggen we uit hoe het werkt en hoe je een beschadigde schijf kunt laten repareren in macOS.

Waarom Schijf-EHBO gebruiken?

Als een Mac niet meer goed functioneert en er problemen zijn bij het lezen of schrijven van data, is het een goed idee om Schijf-EHBO uit te voeren. Hiermee wordt een controle van de schijf uitgevoerd en eventuele fouten worden daarbij meteen hersteld. Schijf-EHBO is te gebruiken voor harde schijven, SSD’s, losse partities en externe opslagmedia zoals USB-sticks. In deze tip lees je hoe het werkt.


Schijf-EHBO op de Mac

Schijf-EHBO

Schijf-EHBO formatteert of defragmenteert je schijf niet, maar controleert of er fouten aanwezig zijn en probeert deze te herstellen. Je past het als volgt toe:

  1. Open het Schijfhulpprogramma via Programma’s > Hulpprogramma’s.
  2. Kies in de zijkolom Macintosh HD (of de schijf die je wilt herstellen.
  3. Klik bovenin op Schijf-EHBO. Je ziet een waarschuwing dat je de schijf tijdelijk moet worden vergrendeld. Je kunt dus beter je Mac even niet gebruiken voor andere toepassingen (je hoeft ze echter niet te sluiten).
  4. Klik op Voer uit om de controle te starten.
  5. De controle is gelukt. Hopelijk zijn de problemen nu opgelost.

Schijf-EHBO op de Mac

Schijf-EHBO geeft na afloop als het goed is een melding dat alles klopt. Zo niet, dan kun je verder gaan met de vervolgstap hieronder.

Herstellen via herstelvolume

Zijn er fouten gevonden op je opstartschijf, dan moet je de partitie herstellen via het herstelvolume. Dit werkt als volgt:

  1. Herstart je Mac in herstelmodus door tijdens het herstarten de toetsen Cmd+R ingedrukt te houden. Laat de toetsen los zodra het Apple-logo in beeld komt.
  2. Kies Schijfhulpprogramma en klik op Ga door.
  3. Kies nu je opstartvolume (meestal Macintosh HD).
  4. Als je FileVault gebruikt kun je deze in de knoppenbalk activeren.
  5. Vul je wachtwoord in en klik op Schijf-EHBO om je opstartschijf te scannen.

De opstartschijf wordt nu opnieuw gecontroleerd op problemen. Daarbij worden fouten direct hersteld, wat enige tijd kan duren. Daarna kun je het venster sluiten en de Mac opnieuw opstarten via  > Herstart….

Is het probleem nog niet opgelost, dan zul je handmatig moeten controleren door naar de map DamagedFiles te gaan (te vinden via Finder > Macintosh HD). Eventueel kun je nogmaals de opstartschijf proberen te herstellen. Biedt dit ook geen soelaas, dan zit er helaas niets anders op dan een schone installatie van je Mac uit te voeren. Heb je een reservekopie, dan hoef je daarbij niet eens data kwijt te raken.

Lees ook onze tip over Mac-schijf vervangen en controleren aan de hand van de SMART-status:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!