Allerlei apparaten waarop je Apple Music kunt afspelen

Genius-afspeellijst maken op iPhone, iPad of iPod touch

Met de Genius-functie ontdek je nieuwe muziek. In deze tip lees je hoe je een nieuwe Genius-afspeellijst op de iPhone, iPod touch of iPad maakt en beluistert.

Allerlei apparaten waarop je Apple Music kunt afspelenDe Genius-functie van iTunes geeft je de mogelijkheid om nieuwe muziek te ontdekken. Genius-afspeellijsten zijn lijsten met muzieknummers waarbij je Apple op basis van één muzieknummer allerlei soortgelijke nummers erbij zoekt. Hiervoor worden slimme algoritmes gebruikt. Deze tip legt uit hoe dit op de iPhone, iPod touch en iPad werkt.

Een Genius-afspeellijst is ideaal als je in een bepaalde stemming bent en muziek zoekt die erbij past, bijvoorbeeld romantische nummers of snelle nummers voor tijdens het sporten. Je hoeft maar één nummer te bedenken die jouw stemming weergeeft en de Genius-functie zoekt passende muziek erbij.

Genius-functie inschakelen op iOS

In iOS 9 en hoger is de Genius-functie nog steeds aanwezig, maar het staat mogelijk uitgeschakeld. Zo schakel je het in:

 1. Ga naar de Instellingen-app.
 2. Ga naar Muziek.
 3. Zet de schakelaar bij Genius aan.

Nieuwe Genius-afspeellijst maken

Een Genius-afspeellijst is altijd gebaseerd op een muzieknummer, dus dat zul je eerst moeten uitkiezen. Om een nieuwe Genius-afspeellijst te maken ga je naar de Muziek-app op je iOS-apparaat:

 1. Kies een nummer uit jouw collectie en start met afspelen.
 2. Tik op de drie puntjes onderin het scherm.
 3. Genius afspeellijst op iPhone, iPad en iPod touch maken

 4. Kies de optie Maak Genius-afspeellijst.
 5. Genius afspeellijst maken op iPhone, iPad of iPod touch

 6. De nieuwe afspeellijst is gemaakt. Ga naar Jouw Muziek > Afspeellijst om de afspeellijst te beluisteren.
 7. Genius afspeellijst gemaakt

Het kan gebeuren dat er te weinig soortgelijke muziek in jouw muziekcollectie zit. In dat geval krijg je een waarschuwing dat er geen Genius-afspeellijst gemaakt kan worden.

Genius-functie in de iTunes Store

Er is nog een andere manier om soortgelijke nummers te vinden, maar dat is wel een manier die je extra geld kost. In de iTunes Store kun je ook de Genius-functie gebruiken.

 1. Open de iTunes-app op de iPhone, iPod touch of iPad (dus niet de Muziek-app).
 2. Tik op de knop Meer (rechtsonder) en kies Genius.
 3. Je krijgt een overzicht te zien van nummers die bij jouw smaak passen, gebaseerd op eerdere aankopen. Tik op een nummer.
 4. Je ziet nu een Genius-afspeellijst van nummers die je meteen kunt kopen. Bovenin het scherm zie je hoeveel de afspeellijst kost (in dit geval €7,92).

Genius afspeellijst in iTunes maken Genius afspeellijst in iTunes maken

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2015
Categorie Muziek
Onderwerpen genius, muziek