iMac-Photos-app

Foto’s voor macOS alles over de standaard foto-app voor de Mac

Foto's voor macOS is de standaard foto-app voor de Mac. In deze gids lees je alles wat je moet weten over Foto's en de overstap vanuit iPhoto.

Voor het beheren van al je foto’s, zowel diegene die je maakt met je iPhone als met een losse camera, bevat macOS een speciale app genaamd Foto’s. Deze app verving in 2015 de los verkrijgbare app iPhoto. In deze gids vind je alles wat je moet weten over deze Foto’s-app: hoe werkt hij en welke functies zitten er zoal in?

Foto's-app MacOS

Foto’s organiseren

Als je de Foto’s-app voor de Mac opstart, zul je merken dat je de verschillende functies kent uit de Foto’s-app van iOS. De app werkt met jaartallen, gebeurtenissen en personen om je foto’s automatisch te sorteren. Via kunstmatige intelligentie probeert hij je foto’s zo goed mogelijk te bundelen, maar je kunt uiteraard ook nog steeds handmatige albums aanmaken. Met de knop Slideshow kun je van elk album een diavoorstelling starten, waarbij je de overgangen en achtergrondmuziek kunt instellen.

Op zoek naar een bepaalde foto of wil je gewoon graag alle foto’s van je huisdier zien? Dat kan. De zoekfunctie van Foto’s herkent wat er op een foto staat. Onder meer voorwerpen, mensen, dieren en landschappen worden automatisch herkend en kun je dus terugvinden via de zoekfunctie. Je hoeft de termen niet eerst in de omschrijving te hebben ingevoerd.

Alle foto’s worden automatisch gesynchroniseerd tussen al je Apple-apparaten. Daarbij wordt gebruik gemaakt van iCloud. Dit zorgt ervoor dat je hele fotobibliotheek op één plaats staat, de zogenaamde iCloud Fotobibliotheek. Foto’s die je op het ene apparaat bewerkt, zullen ook op de andere apparaten worden bijgewerkt. Verwijder je een foto op het ene apparaat, dan zal dat ook op het andere apparaat gebeuren. Het handige is bovendien, dat online bewaren opslagruimte bespaart op je iPhone, iPad en Mac.

Foto’s bewerken

Via een werkbalk bovenin het scherm vind je alle hulpmiddelen om foto’s te bewerken. Je kunt foto’s als favoriet markeren en ze delen met externe diensten zoals Facebook en Twitter of ze versturen via iMessage of Airdorp. Ook kun je via de werkbalk een foto van een omschrijving voorzien of bijvoorbeeld de locatie toevoegen als deze ontbreekt. Selecteer een foto en klik bovenin de balk op i-tje.

Het bewerken van afbeeldingen is simpel, maar de mogelijkheden zijn wel beperkt als je het vergelijkt met fotobewerkingsapplicaties. Je selecteert een foto en drukt op de Edit/Bewerken-knop rechtsboven. Er verschijnt dan een menu aan de zijkant, zoals hieronder is te zien. Hierop vind je functies zoals bijsnijden, roteren, filters, retoucheren en kleur aanpassen.

fotos-mac-app

Overstappen van iPhoto naar Foto’s-app

Moet je nog overstappen van iPhoto naar Foto’s? We hebben in een aparte tip uitgelegd hoe je de overstap van iPhoto naar Foto’s het beste kunt maken. Ook nemen we de overstap vanaf Apple’s uitgebreide fotobewerkingsapp Aperture daarin mee.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2017
Categorie Apps
Onderwerpen foto's, mac os x
Devices Mac, MacBook
Software macOS 10.12 Sierra, macOS 10.13 High Sierra, macOS 10.14 Mojave, OS X 10.10 Yosemite, OS X 10.11 El Capitan