Apple designrichtlijnen voor Mac, iPhone en meer

Apple introduceert SF Symbols app en nieuw lettertype New York

Apple heeft een nieuwe app uitgebracht tijdens WWDC 2019, al heb je er misschien niets van gemerkt. Het gaat om de app SF Symbols waarmee ontwikkelaars meer dan 1.000 aanpasbare symbolen tot hun beschikking hebben. Ook is er een nieuw lettertype New York bijgekomen.

Wil je als ontwikkelaar in je app iets duidelijk maken, dan kan een icoon of symbool in één oogopslag alle informatie geven. Dat werkt het best als iedereen zich aan bepaalde conventies houdt. Iets met een wolk staat vaak voor clouddiensten en een envelop duidt op mail. In de vernieuwde designrichtlijnen van Apple zijn nieuwe tools te vinden waarmee het voor ontwikkelaars en designers makkelijk wordt gemaakt om het juiste symbool te kiezen, dat ook nog prettig oogt.

SF Fonts

De app SF Symbols helpt je daarmee op weg. Deze bevat een collectie van meer dan duizend aanpasbare symbolen die je in je apps kunt toepassen. Het grote voordeel is dat symbolen er in verschillende apps consistent uitzien, zodat je als gebruiker minder hoeft te raden. Bovendien scheelt het tijd en geld voor ontwikkelaars.

SF Symbols

Al deze symbolen zijn afgestemd op Apple’s systeemfont San Francisco. Je kunt ze als ontwikkelaar gebruiken in iOS 13, watchOS 6 en tvOS 13. Elk symbool is in meerdere groottes en diktes te vinden, zodat het aansluit op de rest van de symbolen en de teksten in je app. Elk symbool is ook verkrijgbaar in klein, middelgroot en groot. Dit is relatief ten opzichte van de zogenaamde cap height van het San Francisco-lettertype (cap height is de hoogte van de hoofdletters).

SF Symbols app

SF Symbols is als betaversie te downloaden en is makkelijk doorzoekbaar. Je sleept de symbolen vanuit de app naar de desktop of exporteert ze als sjabloon. Vervolgens kun je op basis daarvan je eigen symbolen gaan ontwerpen. Je hebt hiervoor vectorbewerkingstools zoals Sketch of Illustrator nodig. Weet je niet of je een bepaald symbool wel zou moeten aanpassen, dan vind je bij Apple ook richtlijnen daarvoor.

SF Symbols dikte

Op deze pagina vind je meer informatie over SF Symbols. Daar vind je ook de link om de app meteen te downloaden. Ontwikkelaars die er meer over willen weten kunnen vandaag al terecht bij de sessie ‘Introducing SF Symbols’ en morgen bij twee labs waar designproblemen op het gebied van fonts, symbolen en het gebruik van SF Fonts besproken kunnen worden met de engineers van Apple. Wil je appiconen leren maken, dan is App Icon and SF Symbols Design Lab een aanrader. Alle info is te vinden in de WWDC-app.

SF Fonts: sessies op WWDC 2019

Nieuw lettertype New York

Je kunt in apps voor iOS 13 ook een nieuw lettertype aantreffen, namelijk New York. Dit is een letter met schreef, die ontwikkelaars voortaan kunnen gebruiken in hun apps. Dit is in aanvulling op de al bestaande lettertypes SF Pro (het systeemfont voor bijna alle platformen) en SF Compact (het systeemfont voor watchOS).

New York lettertype

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 juni 2019, 12:47
Categorie Achtergrond
Onderwerpen design, developers, lettertype

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.