Waarom het niet erg is dat Apple producten en iOS-functies uitstelt

Apple heeft onlangs de HomePod uitgesteld naar volgend jaar, maar dat is op meerdere punten helemaal niet erg. Ook iOS-functies die later komen dan gepland zorgen uiteindelijk voor een beter eindresultaat.


Afgelopen vrijdag kwam laat in de middag het bericht dat de HomePod 2017 niet meer gaat halen. Hoewel dit voor de meesten van ons niet direct van invloed is, kan het voor sommige mensen een teleurstelling zijn omdat ze net een tripje naar Groot-Brittanië of Amerika gepland hadden. Toch is er ook een positieve kant van zo’n uitstel: het product kan er alleen maar beter van worden. Er zijn ook meerdere redenen waarom Apple bepaalde software-functies vaker uit mag stellen.

Van uitstel komt geen afstel

Hoewel het gezegde van uitstel komt afstel vaak de realiteit is, toont Apple vaak aan dat het tegenovergestelde waar is. Vorig jaar werden Apple’s eerste draadloze oordopjes de AirPods op het laatste moment uitgesteld, maar Apple beloofde wel bij dat ze later datzelfde jaar in de schappen zouden liggen. In december was het eindelijk zover en achteraf gezien was dit uitstel van Apple geen verkeerde keuze.

De AirPods werkten zodra ze voor het eerst verkrijgbaar waren vlekkeloos, zonder grote bugs of verbindingsproblemen. Wij noemden de oordopjes in onze AirPods review het beste Apple-product van dat jaar en dat heeft zonder twijfel te maken met dit eerdere uitstel. Als Apple het risico genomen had en de AirPods toch eerder uitgebracht had, was de eerste indruk van veel mensen waarschijnlijk veel slechter geweest.

Bekijk ook

Apple stelt HomePod uit naar 2018

Apple heeft de HomePod speaker uitgesteld naar volgend jaar. De slimme speaker met Siri-functies zal pas in de loop van 2018 verschijnen.

De HomePod is voor Apple een nog veel belangrijker product dan de AirPods. De HomePod is een geheel nieuwe productcategorie en is Apple’s antwoord op de slimme speakers die de markt binnendruppelen. Apple kan het zich niet veroorloven om bij de release tegen grote problemen aan te lopen. Wat de exacte reden van het uitstel van de HomePod precies is, is nog onduidelijk. Wat de reden ook is, het kan uiteindelijk alleen maar leiden tot een beter product.

Uitstel van software-functies

Ook wat betreft software heeft Apple recent enkele functies uitgesteld. Bij de aankondiging van iOS 11 beloofde Apple dat vanaf september iMessage in iCloud en Apple Pay Cash te gebruiken zouden zijn. Al snel bleek dat deze functies niet op tijd klaar zouden zijn, waardoor Apple ze noodgedwongen uit moest stellen. Apple Pay Cash verschijnt nu in Amerika met iOS 11.2, maar wanneer iMessage in iCloud beschikbaar komt is nog onbekend.

Bekijk ook

iMessage in de Cloud wordt uitgesteld tot na iOS 11 Final

Met de nieuwe iOS 11-functie Berichten in iCloud staan al je iMessage-berichten direct in iCloud, zodat ze meteen gesynchroniseerd worden op al je devices. Apple heeft nu laten weten dat deze functie uitgesteld is en pas later in iOS 11 beschikbaar komt.

Kleinere updates
Het is bovendien niet meer gebruikelijk om zoveel mogelijk functies in een grote update als iOS 11 en iOS 10 te stoppen. In de tijd van iOS 6 en iOS 7 was dit logisch, omdat Apple zich alleen druk hoefde te maken over iOS en OS X. Inmiddels is het aantal besturingssystemen verdubbeld met de komst van watchOS en tvOS, waardoor Apple de aandacht moest verdelen. Sinds iOS 8 zagen we dan ook al veel vaker dat Apple grotere functies niet allemaal in de allereerste versie propt. iOS 8.1 bracht voor het eerst Apple Pay, iOS 8.2 zorgde voor ondersteuning voor de Apple Watch, iOS 8.3 introduceerde de Nederlandse Siri en samen met iOS 8.4 kwam de nieuwe Muziek-app met Apple Music. Met iOS 9 deed Apple iets soortgelijks, waarbij de nieuwe emoji in iOS 9.1 en Night Shift in iOS 9.3 de hoogtepunten waren.

macOS High Sierra Berichten

Het zou voor Apple geen verkeerde zet zijn om een update als iOS 12 nog gefaseerder aan te pakken. Een aankondiging dat iOS 12 straks ‘de grootste update in de geschiedenis van iOS’ is, maakt allang geen indruk meer. Door de ontwikkeling en het brengen van nieuwe functies over een heel jaar te spreiden, kan Apple meer de tijd nemen. Dit zorgt hopelijk voor minder bugfixes en foutjes in allereerste versies van nieuwe iOS-releases. Bovendien laat je gebruikers op deze manier stap voor stap kennismaken met nieuwe functies, in plaats van dat er in één keer meer dan honderd nieuwe functies op je af komen.

HomePod

Alle belangrijke artikelen over de Apple HomePod onder handbereik. Apple heeft momenteel twee modellen in het assortiment: de kleinere HomePod mini en de grotere HomePod (2e generatie, 2023). De beste tips, gidsen en wat je moet weten over deze slimme speaker, bedoeld voor het luisteren van muziek, het geven van spraakopdrachten met Siri en het bedienen van je smart home.

HomePod

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.