Netflix op een MacBook

‘Netflix wil prijzen verhogen, maar Nederland blijft (voorlopig) buiten schot’

Netflix is naar verluidt van plan om de prijzen van abonnementen te verhogen zodra de stakingen door Hollywood-acteurs en -schrijvers voorbij zijn. Dat zegt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. De streaminggigant zou de prijzen als eerste willen verhogen in de Verenigde Staten en Canada. Het is niet duidelijk of de prijsverhoging ook naar Nederland komt, maar dat lijkt voorlopig nog niet aan de orde.

Netflix prijsverhoging in 2023

Personen die bekend zijn met de kwestie zeggen tegen WSJ dat Netflix van plan is om de prijzen van advertentievrije abonnementen wereldwijd in verschillende markten te verhogen. Het is mogelijk dat Nederland hier ook bij hoort, maar vooralsnog lijken enkel de VS en Canada aan de beurt.

Prijsverhoging komt mogelijk door Hollywood-stakingen

De Hollywood-stakingen zijn sinds juli 2023 gaande. Acteurs en schrijvers eisen onder meer een eerlijke betaling voor hun werk dat op streamingdiensten verschijnt. Ook willen ze dat er duidelijke afspraken gemaakt worden met streamingdiensten als het gaat om het trainen van AI. Zo willen acteurs voorkomen dat hun gezicht digitaal wordt nagemaakt, zonder toestemming.

De stakingen duren waarschijnlijk niet lang meer. De Writers Guild of America heeft recent een overeenkomst bereikt met grote filmstudio’s, terwijl de Screen Actors Guild weer begonnen is met de onderhandelingen met de studio’s. Mogelijk verwacht Netflix dat ze meer gaan betalen aan acteurs en schrijvers. Deze hogere kostenpost zouden ze met een prijsstijging willen compenseren.

Netflix op iPhone

De laatste keer dat Netflix zijn prijzen in Nederland verhoogde, was in oktober 2021. De streamingdienst rekent sinds enkele maanden ook een toeslag op gebruikers die hun account delen met personen buiten het huishouden. Disney+ start in november ook met dergelijke maatregelen, te beginnen in Canada. Daarnaast gaat Disney+ in Nederland per 1 november zijn prijzen verhogen. Het is de tweede keer in 2023 dat de prijzen omhoog gaan.

Bekijk ook

iCulture vergelijkt streaming videodiensten: Netflix, Apple TV+, Disney+ en meer

Wat zijn de beste streaming videodiensten in Nederland? Kies je voor Netflix, Apple TV+, Disney+, Videoland, HBO Max, Amazon, NLZIET of Viaplay? Of misschien voor SkyShowtime of NPO Start? Er is keuze genoeg uit streaming videodiensten. Wij vergelijken ze op specs.

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.