Netflix account delen

Niet meer gratis meekijken: Netflix start in Nederland met toeslag voor het delen van je account

Zoveel betaal je nu extra
Netflix is in Nederland begonnen met het vragen van een toeslag voor het delen van je Netflix-account. Gebruikers moeten €4 per maand extra betalen en krijgen daarover een e-mail. Het is ook mogelijk om een profiel over te dragen naar een ander account.

Al een jaar geleden liet Netflix weten dat ze maatregelen gaan nemen om het delen van je account lastiger te maken. De afgelopen maanden zijn er in meerdere landen allerlei tests geweest. Eerder dit voorjaar werden de maatregelen al ingevoerd in onder andere Spanje en Portugal. Nu zijn ook Nederland en België aan de beurt. Dat betekent dat iedereen die zijn of haar Netflix-account deelt met gebruikers buiten het eigen huishouden, een extra toeslag moeten betalen.

Netflix gratis account delen in Nederland niet meer mogelijk

In een update op haar website zegt Netflix dat het begonnen is met het versturen van e-mails naar gebruikers over het delen van accounts. Eigenaren van een Standaard of Premium account dienen gebruikers die buiten jouw eigen huishouden meekijken op jouw account, toe te voegen als extra lid. Bij het Standaard-account kun je één extra lid uit één ander huishouden toevoegen en met het Premium-account kun je twee extra leden uit andere huishoudens aan je account koppelen. In beide gevallen kost dit €3,99 per maand extra bovenop de maandprijs van het abonnement.

Netflix schrijft het volgende:

Vanaf vandaag sturen we deze e-mail naar leden die Netflix delen buiten hun huishouden in Nederland.

Een Netflix-account is voor gebruik door één huishouden. Iedereen in dat huishouden kan Netflix gebruiken waar ze ook zijn – thuis, onderweg, op vakantie – en profiteren van nieuwe functies zoals Profiel overdragen en Toegang en apparaten beheren.

We beseffen dat onze leden veel entertainmentkeuzes hebben. Daarom blijven we veel investeren in een breed scala aan nieuwe films en tv-programma’s – dus wat uw smaak, stemming of taal en wie je kijkt met, er is altijd iets om naar te kijken op Netflix.

Wil je je Netflix-account delen met iemand anders buiten jouw huishouden, dan heb je dus twee opties: een profiel overzetten naar een andere persoon (deze persoon moet dan gaan betalen) of betalen voor een extra gebruiker. Dit kost dan €3,99 per maand extra. Op zich is dit niet zo’n gekke prijs als je bijvoorbeeld op kamers gaat wonen en gebruik blijft maken van het Netflix-account van je ouders. Je hebt dan voor €3,99 per maand toegang tot Netflix, zonder dat je gezeur krijgt. In onze tip lees je hoe het toevoegen van een extra Netflix-lid buiten je huishouden werkt.

Bekijk ook

Zo voeg je in Netflix extra leden buiten je eigen huishouden toe

Als je je Netflix-account deelt buiten je eigen huishouden, is het de bedoeling om deze gebruikers tegen betaling aan te melden als extra leden voor je Netflix-account. Maar hoe werkt het toevoegen van extra leden aan je Netflix-account? Hoe checkt Netflix of je je wachtwoord deelt en wat gebeurt er als je dit zonder betaling blijft doen?

Bij het uitnodigen van een extra lid, wordt er een apart account aangemaakt. Hier kan een bestaand of nieuw profiel aan worden toegevoegd. Dit account is echter wel gekoppeld aan het account van de hoofdgebruiker die de extra leden toevoegt. De hoofdgebruiker is dan ook degene die voor het abonnement betaalt, inclusief de extra toeslag voor een extra lid. Het extra lid gebruikt wel zijn eigen e-mailadres en wachtwoord om in te loggen.

Om een extra lidplek te kopen, volg je deze link en log je in met je Netflix-account. Vervolgens voer je je de naam en het e-mailadres van het extra lid toe. Kies ook of er een nieuw profiel gemaakt moet worden of dat er een bestaand profiel aan dit extra lid toegewezen moet worden. Door een bestaand profiel over te zetten, behoudt diegene zijn aanbevelingen, kijklijst en andere instellingen. Dit extra lid krijgt dan een e-mail waarin hij of zij het account aan kan maken. Het is niet mogelijk om een extra lid te kopen bij accounts die via een partner gefactureerd worden (bijvoorbeeld via je provider).

Netflix account delen

Prijs sub-account voor Netflix voor delen van account

In landen waar de functie actief is (zoals in Nederland) kunnen gebruikers een hoofdlocatie doorgeven, ingelogde apparaten en toegang tot accounts beheren, profielen overzetten naar een nieuw account en betaalde sub-accounts aanmaken. Die laatste optie is een voordeligere manier om mensen buiten je huishouden mee te laten kijken. Veel Netflix-kijkers doen dit nu gratis en onbeperkt, maar daarmee loopt Netflix, zo zeggen zij zelf, flink wat inkomsten mis. In Nederland is de prijs voor extra leden lager dan in sommige andere landen. In Spanje kost een sub-account voor Netflix bijvoorbeeld €5,99 per maand. De prijs in Nederland en België is met €3,99 per maand gelijk aan Portugal. In de VS moet je $7,99 per maand extra betalen om je account met een andere persoon te kunnen delen.

Netflix abonnementen tabel met deelopties en meer

Het goedkoopste basisabonnement van Netflix kost momenteel €7,99 per maand, waardoor een sub-account voor een extra lid dus een paar euro goedkoper is. Bovendien profiteren gebruikers van sub-accounts van de voordelen die horen bij het abonnementstype van de hoofdgebruiker, zoals 4K HDR-kwaliteit bij Premium.

De wijziging gaat hand in hand met de eerder toegevoegde functie Profieloverdracht voor Netflix. Met deze functie kun je een bestaand profiel overzetten naar een nieuw account als hij of zij liever zelf voor een Netflix-account wil betalen. Maar deze functie kan dus ook gebruikt worden om een bestaand profiel over te zetten naar een extra betaald lidplek dat gekoppeld is aan het hoofdaccount.

Bekijk ook

Netflix laat je je profiel overzetten naar een eigen account

Netflix wil iets doen aan het delen van accounts. De nieuwste functie speelt daarop in: met 'Profile Transfer' kun je je profiel makkelijker omzetten naar een nieuw account, zodat je er ook zelf voor gaat betalen.

Met deze stap is een einde gekomen aan iets wat heel veel mensen doen en wat inmiddels de normaalste zaak van de wereld is: het delen van je Netflix-account met vrienden, familieleden of kennissen om zo de kosten te delen. Het was altijd al zo dat je officieel je Netflix-account alleen binnen je eigen huishouden mag gebruiken. Maar veel gebruikers delen hun inloggegevens dus ook met mensen buiten de eigen voordeur. Hoewel het officieel dus niet toegestaan was, zag Netflix dit al jaren door de vingers. Maar al in 2022 liet het bedrijf in een blogpost weten daar meer aan te willen doen, door het duurder maken van Netflix als je het account wil delen. Dat moment is nu dus aangebroken.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 24 mei: Artikel bijgewerkt na start van extra leden in Nederland en België.
  • 2023 - 09 februari: Artikel bijgewerkt met europrijzen van nieuwe landen.
  • 2022 - 20 oktober: Artikel bijgewerkt na aankondiging van uitrollen van betaalde sub-accounts om gratis accountdeling tegen te gaan.
  • 2022 - 19 juli: Artikel bijgewerkt met nieuwe test in Latijns-Amerika.

Reacties: 84 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.