Netflix account delen in en buiten huishouden

Niet meer gratis meekijken: zoveel euro vraagt Netflix voor het delen van een account

Netflix gaat in meer landen het gratis delen van je account aan banden te leggen. In vier extra landen moet je nu extra betalen om een account te kunnen delen buiten je huishouden. Nu de eerste Europese landen deelnemen, zijn de europrijzen bekend voor de Netflix-toeslag voor gebruik buitenshuis. Eerder zijn er al tests gedaan in Latijns-Amerika.

Update 9 februari 2023: Netflix heeft aangekondigd dat ze in vier extra landen maatregelen gaan nemen om het onbeperkt delen van je account tegen te gaan. De afgelopen maanden is dit al getest in landen in Latijns-Amerika, maar de maatregelen zijn nu ook beschikbaar in Canada, Nieuw-Zeeland, Spanje en Portugal. Gebruikers in die landen moeten nu een hoofdlocatie doorgeven, kunnen ingelogde apparaten en toegang tot accounts beheren, profielen overzetten naar een nieuw account en betaalde sub-accounts aanmaken. Die laatste optie is een voordeligere manier om mensen buiten je huishouden mee te laten kijken. Veel Netflix-kijkers doen dit nu gratis en onbeperkt, maar daarmee loopt Netflix, zo zeggen zij zelf, flink wat inkomsten mis. Nu de opties in Spanje en Portugal beschikbaar zijn, zijn ook voor het eerst europrijzen bekend. In Spanje kost een sub-account voor Netflix €5,99 per maand en in Portugal €3,99 per maand.

Prijs sub-account voor Netflix voor delen van account

Een sub-account is als het ware een extra toevoeging op het hoofdaccount, maar dan wel met eigen profielen en inloggegevens. Een sub-account is bedoeld voor mensen die niet binnen je huishouden wonen. Zo’n sub-account is beschikbaar voor Netflix-abonnees met een standaard of Premium-lidmaatschap en dus niet voor het basisabonnement. Met het standaard lidmaatschap kun je één extra gebruiker via een sub-account toevoegen, met Premium zijn dat er maximaal twee.

Netflix abonnementen tabel met deelopties en meer

Het is nog niet bekend wanneer de betaalde sub-accounts voor het delen van Netflix beschikbaar komt in Nederland en wat de prijs hier gaat worden. Maar met de bekende europrijzen voor Spanje en Portugal hebben we in ieder geval een richtlijn. Waarschijnlijk ligt de prijs in Nederland en België ergens tussen de €4,- en €6,- per maand. Het goedkoopste basisabonnement van Netflix kost momenteel €7,99 per maand, waardoor een sub-account dus een paar euro goedkoper is. Bovendien profiteren gebruikers van sub-accounts van de voordelen die horen bij het abonnementstype van de hoofdgebruiker, zoals 4K HDR-kwaliteit bij Premium.

Update 20 oktober 2022: In een brief aan investeerders heeft Netflix laten weten dat ze vanaf begin 2023 in meer landen kosten in rekening gaan brengen voor het delen van je account. De afgelopen maanden is er een test gehouden in Zuid-Amerikaanse landen en na feedback vanuit die test is besloten om eigenaars van een Netflix-account een zogenaamd betaald sub-account aan te maken voor degene met wie je het account deelt. Het komt er dus op neer dat je per kijker buiten je eigen huishouden een betaald sub-account moet aanmaken. Dit geldt alleen voor als er gekeken wordt via tv-apps, bijvoorbeeld op de Apple TV of smart-tv.

Met de wijziging lijkt er dus definitief een einde te komen aan het onderling uitwisselen van Netflix-inloggegevens. Het is niet bekend waar de wijzigingen vanaf begin 2023 precies uitgerold worden en wat een sub-account dan extra kost. In de landen waar eerst getest is, kwam dit uit op zo’n €2,99 per maand.

De wijziging gaat hand in hand met de onlangs toegevoegde functie Profieloverdracht voor Netflix. Netflix-gebruikers hebben inmiddels een e-mail gekregen waarin staat dat de functie toegevoegd is. Met deze functie kun je een bestaand profiel overzetten naar een nieuw account. Dit geldt als alternatief voor het betaalde sub-account, als degene die via jouw account meekijkt liever een eigen account aanmaakt.

Bekijk ook

Netflix laat je je profiel overzetten naar een eigen account

Netflix wil iets doen aan het delen van accounts. De nieuwste functie speelt daarop in: met 'Profile Transfer' kun je je profiel makkelijker omzetten naar een nieuw account, zodat je er ook zelf voor gaat betalen.

Eerdere test met Netflix sub-accounts

Na een eerdere test in Chili, Costa Rica en Peru, hield Netflix sinds juli ook een andere test in enkele landen in Latijns-Amerika. In Argentinië, El Salvador, Guatemala, Honduras en de Dominicaanse Republiek, moeten gebruikers een extra toeslag betalen als er met het account gedurende twee weken lang gebruik wordt gemaakt van Netflix buiten het thuisadres. Dit geldt alleen als er via de tv-apps van Netflix gekeken wordt en dus niet als je kijkt via een iPhone of iPad. Omgerekend kost de extra toeslag zo’n €2,99 voor een extra huishouden. Dit komt dus bovenop de bestaande maandprijs die gebruikers al voor Netflix betalen.

Via een in-app notificatie vraagt Netflix om gebruikers in deelnemende landen om een extra huishouden toe te voegen of om hun hoofdadres aan te passen. In de instellingen is het mogelijk om de huishoudens te beheren. Deze test is een manier voor Netflix om te kijken hoe ze het delen van accounts tegen kunnen gaan. Afgelopen maart zei Netflix dat ze flink wat inkomsten mislopen doordat veel gebruikers hun account delen, waardoor er dus kijkers zijn die niet voor een eigen account betalen. Netflix heeft dus meerdere tests lopen of reeds uitgevoerd. Naast de extra toeslag is in maart ook een test gedaan met het toevoegen van een extra lid aan je account, voor een bedrag van tussen de €2,- en €2,70. Verderop in dit artikel lees je meer over deze eerdere test.

In november start Netflix met een bundel met reclame, maar nog niet in Nederland.

Bekijk ook

Netflix Basic met reclame start in november, nog niet in Nederland

Zou jij Netflix met reclame willen kijken? Netflix Basic gaat op 3 november 2022 van start als abonnement met reclames tussendoor. Het komt in 12 landen beschikbaar, maar Nederland en België zitten er nog niet bij. Ook zijn er andere beperkingen.

Hieronder volgt het oorspronkelijke artikel van 17 maart 2022
Hoewel het officieel niet mag, is het de normaalste zaak van de wereld: het delen van je Netflix-account met vrienden, familieleden of kennissen om zo de kosten te delen. Officieel mag je je Netflix-account alleen binnen je eigen huishouden gebruiken, waar iedereen een eigen profiel mag hebben. Maar veel gebruikers delen hun inloggegevens dus ook met mensen buiten de eigen voordeur. Hoewel het officieel dus niet toegestaan is, ziet Netflix dit al jaren door de vingers. Nu laat het bedrijf in een blogpost weten daar meer aan te willen doen, te beginnen met het duurder maken van Netflix als je het account wil delen. De test wordt gedaan in een aantal landen.

Netflix account delen wordt duurder

Netflix zegt dat het delen van accounts tussen huishoudens ervoor zorgt dat ze minder kunnen investeren in films en tv-series, omdat ze daarmee inkomsten mislopen. De streamingdienst heeft daarom het afgelopen jaar aan manieren gewerkt om het delen van een account toch mogelijk te maken, zonder daar zelf al teveel ‘schade’ aan te ondervinden. Voor gebruikers in Chili, Costa Rica en Peru worden er twee nieuwe functies getest.

Allereerst komt er een mogelijkheid om een extra lid aan je account toe te voegen. Dat kan dus ook een lid uit een ander huishouden zijn. Je kan tot subaccounts voor maximaal twee mensen toevoegen aan de Standaard- en Premium-bundels. Elk extra lid krijgt zijn eigen profiel en persoonlijke aanbevelingen en ook eigen inloggegevens. De prijs ligt wel een stuk lager dan van een gewoon account. Voor een extra subaccount betaal je in deze test 2,380 CLP in Chili, 2.99 USD in Costa Rica en 7.9 PEN in Peru. Dat is omgerekend ongeveer €2,- tot €2,70.

Netflix top 10.

Om de overgang van de huidige situatie naar de nieuwe situatie soepeler te laten verlopen, krijgen leden in de testlanden de optie om een profiel van een gedeeld account over te zetten naar een nieuw account. Dit kan ook een nieuw subaccount zijn. Hierdoor blijft de kijkgeschiedenis, aanbevelingen, kijklijst en andere informatie van dat profiel behouden. Het is niet duidelijk hoe Netflix gebruikers wil forceren om je extra te laten betalen.

Netflix zegt de komende tijd de functie te testen en het gebruik ervan te evalueren. Er is nog niet definitief besloten of deze functies (en bijbehorende prijs) wereldwijd uitgerold worden. Netflix heeft bovendien in het verleden wel vaker tests gedaan om het delen van je account tegen te gaan. Zo is er een test geweest waarbij Netflix-gebruikers een verificatiecode in moeten voeren, om zo het onbeperkt kijken via een gedeeld account lastiger te maken.

Bekijk ook

Netflix wil het delen van je account lastiger maken

Netflix voert momenteel een test uit waarbij het delen van je account een stuk lastiger wordt. Je moet bevestigen dat je in hetzelfde huishouden woont als de eigenaar.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 09 februari: Artikel bijgewerkt met europrijzen van nieuwe landen.
  • 2022 - 20 oktober: Artikel bijgewerkt na aankondiging van uitrollen van betaalde sub-accounts om gratis accountdeling tegen te gaan.
  • 2022 - 19 juli: Artikel bijgewerkt met nieuwe test in Latijns-Amerika.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

70 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.