nest thermostaat

Google koopt slimme thermostaatmaker Nest Labs

Google heeft Nest Labs, maker van slimme thermostaten en rookmelders, overgenomen. Het bedrijf zal blijven bestaan.

nest thermostaatGoogle heeft Nest Labs gekocht, het bedrijf van voormalig Apple-medewerker en ‘iPod-vader’ Tony Fadell. Nest maakt thermostaten en rookmelders met iPhone-connectiviteit. Nest zal als zelfstandig bedrijf blijven bestaan en niet volledig worden opgeslokt door Google. Ook blijft Tony Fadell leiding geven aan het bedrijf, maar hij staat voortaan wel op de loonlijst van Google.


Google betaalde 3,2 miljard dollar voor het bedrijf, zo is te lezen in een officiële aankondiging op de investeerderspagina van Google. Google had al geld geïnvesteerd in Nest Labs, via de investeringstak Google Ventures. Sterker nog: Google Ventures was de grootste investeerde in het bedrijf. Er is nu sprake van een volledige overname. Interessant is dat Google vorige maand bezig was om zelf slimme thermostaten te testen die lijken op Nest. Die zouden geproduceerd zijn door het externe bedrijf Ecobee, maar zij ontkenden in alle toonaarden er actief bij betrokken te zijn. Mogelijk gebruikte Google de Ecobee-thermostaten voor bepaalde testen, maar zij hebben er geen actief aandeel in. Verder lekten er screenshots waarop een app met de naam EnergySense te zien was.

Tony Fadell, CEO van Nest, zegt in een verklaring:

We’re thrilled to join Google. With their support, Nest will be even better placed to build simple, thoughtful devices that make life easier at home, and that have a positive impact on the world.

Nest

Interessant is dat de producten van Nest prominent in de Apple Store te koop zijn. De Nest-thermostaat (2e generatie) hangt voor $250 in de schappen en de rookmelder met koolmonoxide-detectie kost $130 in de Amerikaanse Apple Stores. In de Nederlandse Apple Store zijn de accessoires niet verkrijgbaar, waarschijnlijk omdat de fabrikant de compatibiliteit met Europese cv-systemen niet kan garanderen.

De grote vraag is wat er met de huidige verkoop van Nest gaat gebeuren. In een FAQ stelt het bedrijf klanten gerust: de Nest zal bij dezelfde partners in de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk verkrijgbaar blijven.

nest verkoop gaat door

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

35 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.