iPhone handen man

Microsoft SwiftKey-toetsenbord plotseling toch weer terug

Microsoft stopte in oktober 2022 met SwiftKey, het ooit zo populaire veegtoetsenbord voor de iPhone. Maar nu is het toetsenbord plotseling weer terug en Microsoft belooft ook nieuwe functies.

Microsoft SwiftKey voor iPhone is terug!

Microsoft’s SwiftKey-toetsenbord is onverwacht teruggekeerd. Microsoft kondigde kondigde eerder aan ermee te stoppen en verwijderde op 5 oktober 2022 de app uit de App Store. Gebruikers van SwiftKey konden naar data.swiftkey.com gaan om hun data op te vragen. Daarmee leek een einde te zijn gekomen aan het ooit zo populaire veegtoetsenbord. Maar nu is de app terug. Volgens Microsoft-woordvoerder Caitlin Roulston is dat gebeurd op basis van feedback van gebruikers. Sterker nog: er zouden plannen zijn om de app nieuwe features te geven. “Stay tuned”, aldus Vishnu Nath, manager van de afdeling die zich bezighoudt met OneNote en Office.


De versie die je nu in de App Store vindt is niet gloednieuw en extra functies zitten er ook niet in. Sterker nog: de update dateert van 11 augustus vorig jaar. Daarin zitten nog wat bugs, waar gebruikers destijds over klaagden maar die nog niet waren opgelost. Het is daarom te hopen dat er binnenkort weer aan gewerkt wordt. Alle tekenen wijzen daarop. Pedram Rezaei, Microsofts CTO voor kaarten en lokale diensten, zegt dat het bedrijf “zwaar zal investeren in het toetsenbord”.

SwiftKey in twee talen

SwiftKey ontstond op Android en maakte in 2014 de overstap naar de iPhone, tegelijk met het verschijnen van iOS 8. In deze iOS-versie werd het namelijk mogelijk om toetsenborden van derden te installeren. Microsoft nam SwiftKey in 2016 over en stak er daarna niet meer zoveel moeite in. In september 2022 werd de app weggehaald uit de App Store. De Android-versie bleef wel beschikbaar.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Er waren op dat moment al niet zoveel veegtoetsenborden voor de iPhone meer. Een reden voor het verwijderen werd niet genoemd, maar het zou iets te maken kunnen hebben met de opkomst van het QuickPath veegtoetsenbord van Apple, waardoor er weinig eer meer te behalen valt aan een third party-toetsenbord. Fleksy en Gboard van Google zijn wel gewoon bleven bestaan.

In onze allereerste SwiftKey-review merkten we op:

Nu SwiftKey Keyboard in het Nederlands is uitgevoerd, kan je niet meer om dit alternatieve toetsenbord op de iPhone en iPad heen. SwiftKey is briljant. Het zorgt ervoor dat je sneller kan schrijven met veegbewegingen, dat je sneller kan schrijven met één vinger én dat je sneller kan schrijven met het los intypen van woorden – omdat SwiftKey een overtuigend, zelflerend woordenboek heeft en op basis daarvan perfecte woordsuggesties geeft. Als je met het privacybeleid van de app kan leven, houdt niks je tegen SwiftKey Keyboard te proberen en misschien wel te blijven gebruiken als standaardtoetsenbord op iOS.

Later kreeg de app voorspellende emoji en betaalde thema’s. Maar er waren ook minder leuke momenten: er lekten klantgegevens uit. Ook stond de app qua ontwikkeling sinds 2017 een beetje stil; er kwamen geen nieuwe functies bij. De enige mijlpaal was een naamswijziging in 2020 naar Microsoft SwiftKey. Maar daar hadden de gebruikers weinig aan.

Wie dat wil kan SwiftKey nu opnieuw ontdekken. Je kunt twee talen tegelijk actief hebben en kunt kiezen uit maar liefst 150 talen, waaronder Nederlands. SwiftKey is gratis, maar voor thema’s moet je vaak betalen via een in-app aankoop.

Bekijk ook

Veegtoetsenborden voor de iPhone: SwiftKey, Gboard en meer

Naast Apple's eigen toetsenbord kun je op de iPhone ook gebruik maken van andere veegtoetsenborden. We bekijken in dit overzicht kanshebbers zoals SwiftKey, Gboard en meer. Welk veegtoetsenbord komt als beste uit de bus?

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 19 november: SwiftKey is weer teruggekeerd. We hebben dit artikel daarom aangepast.

Microsoft

Microsoft is, naast Apple en Google, een van de grootste techbedrijven ter wereld. Microsoft is vooral bekend van de Windows-pc's, maar ook van Office, de Internet Explorer- en Edge-browsers, Xbox en meer. Lees alles over Microsoft op je iPhone, iPad en Mac gebruiken. Microsoft heeft meerdere apps en diensten die voor Apple-gebruikers interessant zijn, zoals Office en Outlook. Hier zie je alles op een rijtje.

Microsoft

Reacties: 24 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.