SwiftKey icon

Review: SwiftKey Keyboard – hét gratis iOS 8-toetsenbord

Vegen tussen letters om woorden te schrijven werkt fantastisch in het gratis SwiftKey Keyboard voor iOS 8. Maar hoe zit het met de privacy?
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

SwiftKey-keyboard-ios-8 toetsenbordenMet de introductie van iOS 8 is het mogelijk om zelf alternatieve keyboards te installeren op de iPhone en iPad. Al vanaf het moment dat iOS 8 uitkwam, geven verschillende toetsenborden je nieuwe of extra manieren om te typen. SwiftKey Keyboard is de enige van de debuterende apps die gratis is te downloaden én je laat vegen over letters om woorden te vormen. Het werkt onvoorstelbaar goed, maar er is één grote aderlating: hij is nog niet Nederlands. Update 3 november: Review bijgewerkt met Nederlandse taal.


Deze review verscheen eerder op 18 september 2014 op onze website, maar is op 3 november 2014 geüpdatet naar aanleiding van SwiftKey 1.0.2; de versie die het Nederlandse woordenboek introduceert in het toetsenbord.

SwiftKey Keyboard installeren

Zodra je SwiftKey Keyboard hebt geïnstalleerd, krijg je een uitleg hoe je het toetsenbord instelt in je iPhone of iPad. Daarvoor kan je ook onze tip iOS 8-toetsenbord installeren lezen. Onder de knop ‘Languages’ in de app download je de Nederlandse taal en kies je uit een Qwerty- of Azerty-toetsenindeling. Daarmee ben je echter nog niet klaar in SwiftKey. Het toetsenbord werkt pas als je de app ‘volledige toegang’ geeft vanuit de Instellingen-app -> Algemeen -> Toetsenborden -> Toetsenborden -> SwiftKey -> Geef volledige toegang. Zo kan de app leren van je toetsenbordgedrag. Daar komen we op terug onder de kop Privacy.

Lees ook: Toetsenborden installeren in iOS 8

Welke talen ondersteunt SwiftKey voor iOS?

Op dit moment heb je naast Nederlands keuze tussen Engels (in drie varianten), Duits, Spaans (in drie varianten), Frans (in twee varianten), Italiaans en Portugees (in twee varianten). Handig is de mogelijkheid dat je een tweede taal kan instellen. Zo kan je schakelen tussen Nederlands en Engels in het toetsenbord.

SwiftKey browser wit keyboard SwiftKey kleurkeuze

Uiterlijk

Je kan SwiftKey uitvoeren in twee kleurstellingen: wit en zwart. De toetsen springen in het oog. Ze zijn wat ronder dan de knoppen op je standaardtoetsenbord en doen terugdenken aan het toetsenbord van iOS 6 en ouder, maar hebben wel het slanke dat werd geïntroduceerd in iOS 7. Als iOS 6.5 ooit had bestaan, was dit het toetsenbord dat erbij hoorde.

Het toetsenbord heeft blauwe tinten voor actieknoppen in de hoeken van het toetsenbord. De blauwe Shift-knop is duidelijker dan die van iOS zelf. Een streepje onder het pijltje geeft een hoofdletter aan, helemaal ingekleurd typ je in caps lock. Dankzij zijn vriendelijke vormen en neutrale uitstraling, voelt SwiftKey echt aan als een toetsenbord dat standaard bij het systeem had kunnen zitten. De merknaam op de spatiebalk had niet gehoeven van ons, maar maakt het onderscheid met het normale toetsenbord wel groter. Valt wat voor te zeggen.

SwiftKey zin typen iOS SwiftKey vegen over toetsen

Hoe werkt SwiftKey KeyBoard?

De werking van SwiftKey Keyboard is indrukwekkend. Je veegt over de letters om woorden te maken, en dat gaat in onze test ronduit overtuigend. De applicatie staat bekend om zijn briljante woordvoorspelling, en je hoeft niet lang met het keyboard te spelen om te zien waarom dat zo is. Het enige wat je hoeft te doen, is in een vloeiende beweging te vegen richting de letters die in het woord zitten dat je wilt typen. Richting – je hoeft ze niet eens perse aan te raken. Zelfs als je een letter tweemaal achter elkaar nodig hebt, hoef je daar geen extra moeite voor te doen. Laat je vinger net even iets langer rusten op een letter en de app weet snapt de boodschap.

SwiftKey eerste letterDoor je veegbewegingen te analyseren, weet SwiftKey razendsnel welke woorden er mogelijk zijn in het woordenboek. Maar dat niet alleen: SwiftKey weet ook verrassend vaak wélk woord je bedoelt. Bovenop het toetsenbord staan altijd drie suggesties, maar die heb je niet altijd nodig. De app voelt vaak goed aan welk begrip we bedoelen, of het nou om het woord ‘pleiten’ gaat of ‘ontwikkelingslanden’. De app beschouwt elke pauze als een spatie. De spatie verdwijnt als je een leesteken zet, maar je moet daarna nog wel zelf een extra spatie zetten voordat je aan het volgende woord begint.

Waar SwiftKey een klap van jewelste uitdeelt aan het andere Nederlandse veeg-toetsenbord Path Input, is dat het ouderwetse schrijven met het intikken van toetsen net zo makkelijk is als in het standaard toetsenbord van Apple. SwiftKey geeft ook dan suggesties terwijl je typt, en die helpen je sneller te schrijven omdat de voorspelling uitstekend is. Zo kan je razendsnel hele zinnen schrijven zonder ook maar één middellang woord zelf af te maken. SwiftKey helpt je wel. Kent SwiftKey een woord niet dat je handmatig intikt, dan probeert SwiftKey je niet te verbeteren. In plaats daarvan leert het woordenboek het nieuwe woord aan.

Privacy van SiwftKey Keyboard voor iOS

De grootste achilleshiel van SwiftKey Keyboard is je privacy. De gratis toetsenbord-app werkt namelijk alleen als SwiftKey de data van je toetsenbord mag doorsturen naar de servers. Dat betekent dat SwiftKey in principe elke toetsaanslag van je kan opslaan en kan uitlezen. De app heeft een privacybeleid dat je kan nalezen onder de knop ‘About SwiftKey’, maar die neemt nog niet alle zorgen weg.

SwiftKey privacybeleidSwiftKey benadrukt dat de informatie over je toetsaanslagen en woorden standaard beveiligd op je iPhone of iPad blijft staan. Dat verandert zodra je SwiftKey Cloud activeert, waarmee je je persoonlijke woordenboek en gebruik kan synchroniseren met SwiftKey op andere apparaten. De informatie wordt dan wel naar de servers verstuurd. SwiftKey stelt in het privacybeleid dat alle informatie versleuteld wordt opgeslagen inclusief persoonlijke data. Dat betekent dat je persoonlijke gegevens en je schrijven op het SwiftKey-toetsenbord bij elkaar worden opgeslagen – en dus niet van elkaar worden losgetrokken.

De toetsenbord-app stelt dat gebruikersnamen, wachtwoorden en andere persoonlijke ID’s zoals creditcards, nooit worden opgeslagen door de app. De dienst probeert zulke informatie te herkennen en te verwijderen. De data wordt opgeslagen in de Europese Unie, wat betekent dat Amerikaanse overheidsdiensten niet zomaar toegang hebben tot de data.

Lees ook: Alles over de privacy van iOS 8-toetsenborden

Lees ook: Leuke toetsenbord-apps voor iOS 8

SwiftKey Keyboard voor iOS: conclusie

Nu SwiftKey Keyboard in het Nederlands is uitgevoerd, kan je niet meer om dit alternatieve toetsenbord op de iPhone en iPad heen. SwiftKey is briljant. Het zorgt ervoor dat je sneller kan schrijven met veegbewegingen, dat je sneller kan schrijven met één vinger én dat je sneller kan schrijven met het los intypen van woorden – omdat SwiftKey een overtuigend, zelflerend woordenboek heeft en op basis daarvan perfecte woordsuggesties geeft. Als je met het privacybeleid van de app kan leven, houdt niks je tegen SwiftKey Keyboard te proberen en misschien wel te blijven gebruiken als standaardtoetsenbord op iOS.

Pluspunten

  • Maakt schrijven met één vinger sneller
  • Schrijven met veegbewegingen werkt als een trein
  • Slimme woordsuggesties maken hem ook uitstekend als je typt
  • Ziet er goed uit

Minpunten

  • Het privacybeleid moet je maar net vertrouwen

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 november 2014, 15:54
Categorie Diensten
Onderwerpen keyboard, swiftkey, toetsenbord
33 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.