MacBook Air 2020 review: het typen gaat lekkerder

macOS Monterey 12.2 laat batterij van MacBook leeglopen in sluimerstand, opgelost in macOS 12.2.1

In macOS Monterey 12.2 is een probleem opgedoken met de sluimerstand, waardoor de batterij van een MacBook ongemerkt leegloopt. Bluetooth-accessoires lijken het probleem te zijn. Een update heeft het probleem inmiddels opgelost.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 11 februari 2022: Zoals we eerder deze week al zeiden, heeft Apple besloten om de fix sneller uit te brengen. macOS Monterey 12.2.1 is tussentijds uitgebracht, waarin het probleem met het leeglopen van de batterij in de sluimerstand opgelost is. Volgens Apple speelde het probleem alleen bij Intel-Macs en werd het inderdaad veroorzaakt door Bluetooth-accessoires.

Bekijk ook

Apple brengt macOS Monterey 12.2.1 uit: lost batterijprobleem in sluimerstand op

Apple heeft een nieuwe versie van macOS Monterey uitgebracht. macOS Monterey 12.2.1 is nu beschikbaar voor gebruikers en bevat bugfixes.

Update 9 februari 2022: In de tweede beta van macOS Monterey 12.3 heeft Apple het batterijprobleem opgelost, zo lijkt het. Twitter-gebruiker Mr. Macintosh heeft meerdere tests uitgevoerd en kwam tot de conclusie dat het gebruik van Bluetooth er in macOS Monterey 12.3 niet meer voor zorgt dat de batterij in de sluimerstand leeggetrokken wordt.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Het is niet duidelijk of Apple de fix sneller in een nieuwe bugfixupdate gaat toevoegen of dat het wacht tot de release van macOS Monterey 12.3. We kunnen ons voorstellen dat Apple deze fix zo snel mogelijk bij gebruikers wil hebben, waardoor een aanvullende tussentijdse update niet onwaarschijnlijk is. Zodra Apple een update uitgebracht heeft, lees je dat uiteraard op iCulture.

Hieronder volgt het oorspronkelijke artikel van 31 januari 2022
In macOS Monterey 12.2 heeft Apple een aantal verbeteringen doorgevoerd. Ook zijn er flink wat beveiligingslekken gedicht in iOS 15.3 en macOS Monterey 12.2. Maar het lijkt erop dat er ook een vervelende bug is ingeslopen. Op onder andere Reddit wordt geklaagd over een leeglopende batterij in de sluimerstand van de MacBook. Ook wij hebben op de redactie meldingen gekregen van gebruikers en hebben dit probleem zelf ervaren.

‘Gesloten MacBook loopt leeg in sluimerstand in macOS Monterey 12.2’

Gebruikers merken op dat de batterij van de MacBook in de sluimerstand, dus als de klep gesloten is, ongemerkt leegloopt. De batterij loopt daarbij van 100% helemaal leeg tot 0%, waardoor de MacBook dan dus niet meer te gebruiken is. Uit analyse van de Terminal blijkt dat de Bluetooth-accessoires mogelijk de boosdoeners zijn.

https://twitter.com/fishjourner/status/1487233108738859008

Verbonden Bluetooth-accessoires zorgen ervoor dat de MacBook geregeld uit de sluimerstand gehaald wordt. Waarom dit zoveel batterij vraagt is niet helemaal duidelijk, maar dat er bij sommige gebruikers iets niet helemaal goed gaat is wel duidelijk. Zo zegt iCulture-lezer Jaap dat zijn MacBook Air in de sluimerstand gedurende de nacht helemaal leeggelopen is.

Het is niet duidelijk of alleen specifieke modellen getroffen zijn (Intel en/of Apple Silicon). We verwachten dat Apple het probleem in een toekomstige macOS-update oplost, mogelijk in macOS Monterey 12.2.1. Tot die tijd is er ook iets wat je zelf nog kan doen om dit probleem tegen te gaan.

Schakel Bluetooth-accessoires uit

Wil je er zeker van zijn dat je MacBook niet ongemerkt in de sluimerstand leegloopt, schakel dan voor de zekerheid Bluetooth-accessoires uit. Gebruik je een Magic Mouse, Magic Keyboard of Magic Trackpad, dan vind je aan de achterkant of onderkant een schakelaar om ze uit te zetten. Andere Bluetooth-accessoires van andere merken hebben ook vaak een schakelaar om Bluetooth uit te zetten.

Bekijk ook

Downloaden maar: Apple brengt macOS Monterey 12.2 uit voor iedereen

Je kunt je Mac weer updaten, want macOS Monterey 12.2 is nu uit voor het grote publiek. Lees hier wat er nieuw is.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 11 februari: Artikel bijgewerkt na verschijnen van macOS Monterey 12.2.1 die het probleem oplost.
  • 2022 - 09 februari: Het probleem lijkt in de beta van macOS Monterey 12.3 te zijn opgelost.

macOS Monterey

macOS 12 Monterey is de grote software-update van macOS uit 2021. Het is de opvolger van macOS Big Sur (macOS 11). Nieuw zijn onder andere een Focus-functie om je te helpen geconcentreerd te werken, maar er zijn ook vernieuwingen in Safari, FaceTime, Berichten en meer. En met Universal Control kun je één muis en toetsenbord gebruiken voor zowel je Mac als iPad. In oktober 2022 is deze versie opgevolgd door macOS Ventura.

macOS Monterey

Reacties: 20 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.