MacBook Pro met notch

Apps kunnen ruimte rondom de MacBook-notch gebruiken voor extra info

De nieuwste MacBook Pro's hebben een notch bovenin het scherm, waarin de 1080p frontcamera is verstopt. Ontwikkelaars kunnen naar wens gebruik maken van de extra schermruimte rondom die notch.

De notch op de MacBook Pro 2021 herbergt helaas geen Face ID-camera, maar alleen een FaceTime-camera voor videogesprekken. Ontwikkelaars kunnen zelf bepalen of ze de schermruimte rondom de notch gaan gebruiken, of dat er een zwarte balk bovenin het scherm wordt getoond.


Apple introduceerde de notch al in 2017, met de komst van de iPhone X. Sindsdien is het een vaste aanwezige op nieuwe iPhones. Het is de eerste keer dat Apple ook een notch heeft aangebracht op een ander apparaat dan een iPhone. Hierin zit geen TrueDepth-camera met Face ID verwerkt en ook Center Stage is niet aanwezig, maar alleen een 1080p frontcamera. Deze camera zit in het midden en de notch zorgt ervoor dat het ProMotion-display toch tot in de randen doorloopt. Daarbij valt op dat het scherm langs de bovenrand afgeronde hoeken heeft en aan de onderkant rechte hoeken.

MacBook Pro 2021 met notch

Apple heeft de documentatie voor appontwikkelaars aangepast, om duidelijk te maken hoe ze gebruik kunnen maken van die extra schermruimte naast de notch. Apps kunnen in een ‘compatibility modus’ draaien, waarbij er een zwarte balk bovenin het scherm te zien is. De notch is dan onzichtbaar. Een andere oplossing is om met behulp van nieuwe API’s te zorgen dat er extra content rondom te notch te zien is, bijvoorbeeld extra statusinfo. Op Macs met een notch is er in de Finder automatisch een nieuw aankruisvakje te zien op het Info-paneel van een app. Daarmee kun je handmatig de compatibiliteitsmodus in- of uitschakelen. Je kunt dus zelf bepalen of je altijd een zwarte balk wilt zien.

macOS notch op nieuwe MacBook Pro

Het zal wel even duren voordat ontwikkelaars er daadwerkelijk gebruik van maken. De MacBooks met notch zijn nog maar net aangekondigd en de apps moeten er eerst voor aangepast worden.

Formaten van de MacBook Pro 2021.

Ook interessant is dat de notch vrijwel onzichtbaar is als je apps in schermvullende modus gebruikt. Volgens de marketingbeelden van Apple komt er een zwarte rand bovenin het scherm als je ze fullscreen gebruikt (zie afbeelding hierboven). De nieuwe MacBook Pro’s werden maandagavond aangekondigd tijdens een media-event. Ze zijn voor het eerst voorzien van Liquid Retina XDR display met ProMotion-technologie en zullen volgende week voor het eerst worden uitgeleverd aan klanten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (14- en 16-inch) met verschillende specificaties. Ze zijn voorzien van de nieuwe M1 Pro-chip of de nog krachtiger M1 Max-chip. Hier zit geen Touch Bar meer in. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro
4 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.