MacBook Pro 2021 teardown

MacBook Pro 2021 teardown: makkelijker te repareren

iFixit heeft de MacBook Pro 2021 uit elkaar gehaald en laat zien wat er intern is veranderd. De nieuwe MacBook is gemakkelijker te repareren, maar het toewijzen van een score is toch iets lastiger. Ook kijken we naar de 140W oplader die je bij het 16-inch model krijgt.

MacBook Pro 2021 teardown

Na de teardown van het poetsdoekje is iFixit weer serieus aan de slag gegaan. Meteen bij het openschroeven van de MacBook Pro 2021 merkte iFixit al dat de laptop gemakkelijker te repareren is. De batterij zit niet langer weggestopt onder het logic board, maar is met treklipjes makkelijk te verwijderen. Nu de volledige teardown klaar is krijgen we een beter beeld van de onderdelen en het gemak waarmee deze laptop te repareren is. De video kun je hieronder bekijken. Je ziet hoe batterij, trackpad, logic board, display, fan en speaker zijn bevestigd.


Er zijn een aantal verbeteringen qua reparaties, maar er zijn ook nog wel wat uitdagingen. Zo moet je de trackpack verwijderen om de batterij eruit te kunnen halen. Het logic board is er gemakkelijker uit te halen, maar je hebt wel speciaal gereedschap nodig voor de pentalobe-schroeven. Verder zul je bij het vervangen van het display de True Tone-functionaliteit verliezen. Touch ID vervangen kan ook niet zomaar.

De volledige teardown-video is hieronder te zien:

De MacBook Pro krijgt een reparatiescore van 4 uit 10. Bij de vorige 16-inch Intel MacBook Pro was het nog 1 uit 10, dus het gaat vooruit. iFixit weet niet zeker of laptops met modulaire componenten dezelfde performance als die van Apple kunnen leveren.

MacBook Pro 2021 teardown

Wat de accu betreft: oudere MacBook Pro’s hadden een eigen frame voor de accu, waardoor ze gemakkelijker te installeren en te verwijderen waren. Ze zaten vast met schroeven of lipjes. Sinds 2012 wilde Apple de laptops dunner maken, waardoor de makkelijke bevestiging verdween. Tussen 2012 en 2020 plakte Apple de batterij vast aan de top case van de laptop. Dit betekende vaak dat de halve laptop bij reparaties moest worden vervangen, wat een prijzige operatie was.

140 Watt adapter

Ook interessant om te bekijken is de nieuwe 140W usb-c oplader die je bij de 16-inch MacBook Pro krijgt. Dit ziet eruit als een gewone oplader, maar het blijkt de eerste met gallium nitride (GaN). Een teardown van ChargerLAB laat alle details zien van de lader. Het gebruikt de USB-C PD 3.1 standaard dat tot 240 Watt aan kan. Apple heeft gekozen voor 140 Watt.

Gallium nitride (GaN) wordt als materiaal gebruikt voor halfgeleiders. Het produceert minder hitte en de componenten kunnen daardoor dichter op elkaar zitten. Ook kan de oplader daardoor compacter worden uitgevoerd, terwijl het nog steeds veilig te gebruiken is. Je hebt hiervoor wel een nieuwe usb-c-naar-MagSafe 3-kabel voor nodig. Normale usb-c-kabels zijn hiervoor niet geschikt.

Het is niet zo gemakkelijk om de oplader open te maken. Je moet de hardplastic behuizing openbreken om toegang te krijgen tot de interne componenten. Daarbij maak je de behuizing permanent kapot.

Nadat de oplader uit elkaar is gehaald is een redelijk stevige structuur zichtbaar. Met de hoofdmodule is met zwarte lijm vastgezet. Ook zijn er allerlei thermische onderdelen om de warmte te verspreiden en oververhitting te voorkomen.

Apple 140W oplader teardown

Meer over de MacBook Pro 2021 lees je in ons overzichtsartikel. Hij ligt ook al officieel in de winkel.

Bekijk ook

Alles over de MacBook Pro: modellen, prijzen en meer

Ben je op zoek naar de MacBook Pro? Er is nu in 2022 nog meer keuze als je op zoek bent naar een nieuwe MacBook Pro. Naast de high-end 2021-modellen is er nu ook een 2022-model met M2-chip. Je leest hier alles over de nieuwe MacBook Pro 2022 en de modellen van vorig jaar.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit drie formaten (13-, 14- en 16-inch) met verschillende specificaties. De 2021-modellen zijn er in 14- en 16-inch en voorzien van de M1 Pro-chip of de nog krachtiger M1 Max-chip. Hier zit geen Touch Bar meer in. Ook hebben deze modellen een gloednieuw design en miniLED-display. De 13-inch MacBook Pro is vernieuwd in 2022 en heeft een M2-chip, maar nog wel hetzelfde design als de modellen van 2020 en ouder. Ook zit hier nog een Touch Bar in. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro
0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.