MacBook op bureau

Wanneer komt er een Mac met M2-chip uit?

Een nieuwe Mac koop je niet zomaar en daarom zijn veel mensen benieuwd wanneer de M2-chip komt, als opvolger van de huidige M1. Dit zijn onze verwachtingen.

M2 komt in 2022

Apple heeft inmiddels meerdere varianten van de M1-chip uitgebracht. Na de basisuitvoering verschenen de extra krachtige varianten M1 Pro en M1 Max voor de veeleisende gebruikers en inmiddels is er ook een M1 Ultra voor wie écht buitengewone prestaties wil. Inmiddels is het voor de meerderheid van de gebruikers alweer tijd om uit te kijken naar de opvolger van deze serie, namelijk de M2. We verwachten dat deze eerst in instapmodellen zal verschijnen en dat er vervolgens weer uitvoeringen met meer performance uitkomen.

Dit zijn onze verwachtingen voor de M2-chip in 2022:

Opvolger van de M1

De M1 verscheen in november 2020 in de standaarduitvoering. Deze chip werd het eerst toegepast in de Mac-modellen voor een breed publiek: de MacBook Air, het instapmodel van de MacBook Pro en de basisuitvoering van de Mac mini. Daarmee kon Apple op grote schaal Apple Silicon beschikbaar stellen en dat pakte goed uit: gebruikers waren blij verrast over de prestaties en de veel langere batterijduur van hun MacBook. Ook waren er relatief weinig klachten over compatibiliteit: mensen konden moeiteloos overstappen naar software die al was aangepast voor Apple Silicon en overige software was met Rosetta 2 te gebruiken.

Tweede generatie Apple Silicon

Inmiddels is het tijd voor een tweede generatie Apple Silicon voor de Mac. De M2 zal waarschijnlijk gebaseerd zijn op de A15-chip uit de iPhone 13-modellen, maar dan aangepast voor gebruik in de Mac. We verwachten dat de M2-chip opnieuw als eerste in de instapmodellen zullen verschijnen, te weten:

MacBook Air met M2: makkelijke overstap

De 13-inch MacBook Air met M1 uit november 2020 zal dus volledig worden vervangen door een nieuwe reeks MacBook Air met M2. Mogelijk gaat het hierbij om een nieuwe behuizing in opvallende kleuren.

Kleurrijke MacBook Air in 2022

MacBook Pro met M2: meerdere opties

Bij de MacBook Pro is het nog even de vraag wat Apple gaat doen. Er is momenteel al een 14-inch MacBook Pro met krachtige M1 Pro- of M1 Max-chip (als configuratie-optie), maar het instapmodel met M1 is ook nog steeds verkrijgbaar. Mogelijk gaat Apple deze vervangen door een 13- of 14-inch model met M2. De veeleisende gebruiker zal dan nog even moeten wachten op de 14-inch MacBook Pro met M2 Pro- of M2 Max-chip. We verwachten niet dat Apple de 14-inch MacBook Pro gaat uitrusten met een M2 Ultra-chip.

Het is echter ook mogelijk dat Apple meteen een 14-inch MacBook Pro met M2 én M2 Pro/Max aankondigt, zodat meteen de hele line-up van de 14-inch MacBook Pro wordt vernieuwd. De M2 Pro/Max zal dan worden voorzien van meer CPU- en GPU-kernen en de mogelijkheid om meer externe schermen aan te sluiten. Uiteraard komt er ook nog een nieuwe 16-inch MacBook Pro met M2 Pro/Max-chip, tegelijkertijd met de 14-inch.

Mac mini met M2 en M2 Pro

De Mac mini met M1 dateert ook alweer uit november 2020 en kan wel een update gebruiken. De verwachting is dat Apple meteen een Mac mini met M2 én M2 Pro uitbrengt. De eerste vervangt het instapmodel met M1, terwijl de andere het huidige high-end model met Intel-processor vervangt. Daarmee is de hele Mac mini-lijn weer up-to-date.

Bekijk ook

Mac mini met M2-chip in 2022: dit zijn onze verwachtingen

Er komt een nieuwe Mac mini 2022 aan, met een nog krachtiger chip dan het huidige model. Maar wat weten we al over deze nieuwe Mac mini?


Wanneer komt de M2-chip?

De grootste vraag is natuurlijk wanneer we eerste Macs met M2-chip kunnen verwachten. Eerdere geruchten wezen op een aankondiging “in de eerste helft van 2022”. Omdat het maart 2022-event inmiddels voorbij is, rekenen we op een introductie tijdens WWDC 2022, dus in juni van dit jaar.

Analist Ming-Chi Kuo vertelde eerder dat hij een prijsverlaging verwacht ten opzichte van de M1-chip, aangezien Apple Silicon gemakkelijker te produceren is dan Intel en Apple inmiddels efficiency-verbeteringen in de productieketen heeft kunnen doorvoeren. Toch denken we niet dat Apple de Macs veel goedkoper zal maken. Integendeel, door toenemende inflatie en andere onzekerheden zal de prijs vermoedelijk op hetzelfde niveau of zelfs iets hoger liggen.

Later in het jaar kunnen we nog high-end modellen met M2 Pro en M2 Max verwachten, terwijl we voor de echte topprestaties met M2 Ultra wellicht tot 2023 moeten uitzitten. Apple wil in ieder geval nog een vernieuwde Mac Pro uitbrengen, maar die kan wel eens tot 2023 zijn uitgesteld en ter overbrugging is er nu de Mac Studio.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 10 maart: Dit artikel is bijgewerkt met de nieuwste info en verwachtingen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple Silicon

Apple Silicon is Apple's eigen lijn chips voor de Mac. De M1-chip is de eerste Apple Silicon-chip, gebaseerd op de structuur van ARM. Apple Silicon chips zijn door Apple zelf ontworpen en zorgen voor betere prestaties, batterijduur en meer. Macs met Apple Silicon kennen een aantal voordelen, maar er zijn ook nadelen.

Apple Silicon
4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.