Mac mini met M1 voor gaming

‘Aankomende software-update lost Bluetooth-problemen op M1-Macs op’

Een aantal gebruikers klaagt over problemen met Bluetooth op de nieuwe Mac mini met M1-chip. Het verbinden van accessoires is vaak niet mogelijk, wat extra vervelend is bij dit model. Ook andere Macs met M1-chip lijken getroffen, maar een software-update is vermoedelijk onderweg.

Update 11 januari 2021: De afgelopen maanden klagen meer gebruikers van een M1-Mac over problemen met Bluetooth. Volgens Ian Bogost van The Atlantic heeft Apple een software-update voor macOS in ontwikkeling die dit probleem moet oplossen. De update zou spoedig beschikbaar moeten komen, maar het is niet duidelijk om welke versie het precies gaat. Apple heeft de macOS Big Sur 11.2-beta in ontwikkeling, maar mogelijk kiest Apple voor een aanvullende update van macOS Big Sur 11.1 of een update in de vorm van macOS Big Sur 11.1.1. Zodra we meer weten, lees je dat uiteraard op iCulture.

Oorspronkelijk artikel
De nieuwe M1 Macs gooien hoge ogen bij gebruikers, vanwege de sterke prestaties en (in het geval van de MacBooks) de lange batterijduur. Toch lijkt niet alles goed te gaan. Met name de Mac mini met M1-chip heeft volgens een YouTuber en gebruikers op Reddit last van verbindingsproblemen met Bluetooth.

‘M1 Mac mini heeft problemen met Bluetooth’

Om de Mac mini überhaupt te kunnen gebruiken, moet je een losse muis, toetsenbord en scherm hebben. Gebruik je die eerste twee draadloos, dan is er volgens de YouTuber sprake van verbindingsproblemen. Bij het gebruik van een Bluetooth-muis wordt de verbinding telkens verbroken. Hij gebruikt zowel een Logitech MX Master 3 als Apple’s eigen Magic Mouse 2, maar telkens verbreekt de verbinding tijdens het gebruik.

Ook bij andere draadloze accessoires lijkt de Mac mini met M1-chip problemen te hebben. AirPods en andere draadloze accessoires verliezen de verbinding of willen helemaal geen connectie leggen. Bij een gebruiker op Reddit maken draadloze Bluetooth-accessoires geen verbinding na het opnieuw opstarten. Eenmaal ingelogd met een bedraad toetsenbord, werken de Bluetooth-accessoires wel.

Er zijn ook berichten over andere M1-Macs waarbij Bluetooth soms niet goed lijkt te werken, al lijkt het probleem zich vooral te focussen op de Mac mini.

Geen duidelijke oplossing
Uit de test blijkt ook dat het gebruik van Bluetooth-adapters, zoals die geleverd worden bij de Logitech-muizen, soms wel werkt. Een definitieve oplossing voor Apple’s eigen Bluetooth-accessoires is er niet. Het is onduidelijk of het gaat om een hardwareprobleem van de Mac mini met M1-chip of dat het een softwarefout in macOS Big Sur is. Er zijn her en der ook wat andere klachten op andere Macs. Mogelijk kan Apple het met een software-update oplossen.

Bekijk ook

Mac mini met M1 of Intel: alles over Apple's kleinste computer

De Mac mini is Apple's kleinste en goedkoopste computer. Voor 799 euro koop je de Mac mini, waarbij je de keuze hebt uit nieuwe modellen met M1-chip (Apple Silicon) of voorgangers met Intel-chip. De Mac mini is ideaal voor dagelijks gebruik, maar is ook als server erg geschikt.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 11 januari: Update aan het artikel toegevoegd over mogelijke toekomstige software-update met oplossing voor Bluetooth-problemen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple Silicon

Apple Silicon is Apple's eigen lijn chips voor de Mac. De M1-chip is de eerste Apple Silicon-chip, gebaseerd op de structuur van ARM. De nieuwste versie is de M2-chip. Apple Silicon chips zijn door Apple zelf ontworpen en zorgen voor betere prestaties, batterijduur en meer. Macs met Apple Silicon kennen een aantal voordelen, maar er zijn ook nadelen.

Apple Silicon
22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.