Winnaars iPhone Photography Awards 2020

Dit zijn de winnaars van de iPhone Photography Awards 2020

En er zit ook een Nederlander bij

De iPhone Photography Awards (IPPA) 2020 zijn bekendgemaakt. Het is voor de dertiende keer dat de prijs wordt uitgereikt en deze keer zit er zowaar een foto van de iPhone 4 bij.

iPhone Photography Awards 2020

Het laat maar zien dat je echt niet het nieuwste toestel hoeft te hebben om een mooie foto te maken. Er zijn tientallen winnaars in 18 verschillende categorieën en één daarvan is gemaakt met een tien jaar oude iPhone 4. Er staat ook een Nederlander in de lijst: Nico Brons. Zijn landschapsfoto eindigde op de tweede plaats. Nico ging in 2011 studeren aan de Fotoacademie Amsterdam en studeerde er in 2013 af, als eerste met foto’s gemaakt op een iPhone. Sindsdien heeft Nico zich gespecialiseerd in portretten, interieurfotografie, festival- en concertregistraties en documentair werk. Ook bijzonder is dat hij door een ongeluk maar met één oog kan zien. Zijn iPhone-foto’s waren te zien in New York, Los Angeles, Melbourne en Toronto. Alle winnaars zijn hier te zien.

Nico Brons foto
Foto credits: Nico Brons. De foto is bewerkt met Snapseed en SuperImpose.

De hoofdprijs ging naar straatfotografe Dimpy Bhalotia uit het Verenigd Koninkrijk, die gebruik maakte van een iPhone X. Op de foto zijn jongens te zien, die vanaf een muur in de Ganges-rivier springen. Ze fotografeert altijd in zwart-wit.

Flying Boys
Foto credits: Dimpy Bhalotia, de foto is bijgesneden.

De eerste plaats ging naar uit Wit-Rusland, die met zijn iPhone 6 een muur met blauwe strepen vastlegde.

Artsiom Baryshau
Foto credits: Artyom Baryshau, de foto is bijgesneden

Uit China komt Geli Zhao, die met een iPhone XS Max lakens in de wind fotografeerde op een bewolkte dag.

Geli Zhao
Foto credits: Geli Zhao, de foto is bijgesneden

Elk jaar worden tienduizenden foto’s ingediend voor deze fotowedstrijd. Ze worden blind beoordeeld door een veelkoppige jury, dus zonder dat de jury weet wie ze gemaakt heeft. Het is toegestaan om de foto te bewerken met apps op de iPhone, maar desktopsoftware mag niet. In die 13 jaar is er maar één keer iemand betrapt, die de foto met een andere camera dan een iPhone had gemaakt. Om fraude te voorkomen vraagt de organisatie soms om de originele foto vanaf de iPhone te sturen. De prijsuitreiking is onafhankelijk van Apple, ook al stimuleert Apple met de slogan ‘Shot on iPhone’ wel om je smartphone als camera te gebruiken. Zelf organiseert Apple ook ‘Shot on iPhone’-competities.

Nu ben je misschien wel benieuwd welke foto met de iPhone 4 is gemaakt. Dit is ‘m, gemaakt door Omar Lucas. Hij won de eerste prijs met zijn ‘Portret van Carolina Martin’ in de categorie ‘Mensen’. Omar is een documentairefotograaf die langetermijnprojecten uitvoert in zijn thuisland Peru, waar hij kwesties als mensenrechten, milieu en identiteit onderzoekt.

Omar Lucas

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 juli 2020, 17:19
Bron Bron IPP Awards
Categorie Achtergrond
Onderwerpen award, fotografie

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.