iPhone 13 in groen.

iPhone 13 was wereldwijd de bestverkochte smartphone van 2022

Volgens cijfers van Counterpoint Research was de iPhone wereldwijd de bestverkochte smartphone van 2022. Maar liefst 8 posities in de top 10 worden ingenomen door iPhones. Koploper is de iPhone 13 - en dat heeft verschillende redenen.

iPhone 13 bestverkochte smartphone

De iPhone 13 verscheen in september 2021 en was dus al een tijdje op de markt toen het jaar 2022 aanbrak. Toch blijven mensen dergelijke toestellen ook in de loop van het jaar nog steeds kopen, blijkt uit de cijfers. De iPhone 13 pakte ongeveer 28% van de iPhone-verkopen van dat jaar. Na het verschijnen van de iPhone 14-serie kreeg de voorganger zelfs nog een extra boost door prijsverlagingen. Vooral in opkomende landen deed de iPhone 13 het goed. Er werden twee keer meer van verkocht dan van de iPhone 13 Pro Max, die op nummer 2 eindigde. Apple maakt zelf geen cijfers bekend, waardoor we afhankelijk zijn van marktanalisten zoals Counterpoint.


De top 10 bestaat uit:

  1. iPhone 13
  2. iPhone 13 Pro Max
  3. iPhone 14 Pro Max
  4. Samsung Galaxy A13
  5. iPhone 13 Pro
  6. iPhone 12
  7. iPhone 14
  8. iPhone 14 Pro
  9. iPhone SE
  10. Samsung Galaxy A03

Op een paar punten zijn de cijfers uniek. Ten eerste kwam het nog niet eerder voor dat Apple 8 van de 10 plekken pakt in de ranglijst. Apple was altijd wel prominent aanwezig, maar lang niet zo dominant. Ten tweede is het voor het eerst dat een Pro Max-model beter verkocht dan de normale Pro én de standaardmodellen. Sinds de introductie in september 2022 zou de iPhone 14 Pro Max zelfs het bestverkochte model zijn van dit moment.

Dat voorspelt veel goeds voor de komende iPhone 15-serie, want er zijn geruchten dat Apple de toestellen meer van elkaar wil onderscheiden. De iPhone 15 Pro Max krijgt dan een periscopische camera en mogelijk nog wat andere extra’s die je niet op de andere modellen vindt.

In onderstaande tabel is ook te zien op welke positie de iPhones in de verschillende maanden stonden. Zo werden vlak na de iPhone 14-introductie vrij veel Pro Max-modellen verkocht, maar drie maanden later nam het standaardmodel 14 de koppositie over.

Counterpoint smartphone verkopen 2022

Vooruitblik 2023: kleiner aantal modellen domineert ranglijst

In de top 10 kwam verder alleen Samsung voor. De Galaxy A13 haalde de vierde plaats en op de tiende plek vinden we de Galaxy A03. In 2023 denkt Counterpoint Research dat de top 10 van smartphones gedomineerd zal worden door een kleiner aantal toestellen. Bedrijven brengen minder modellen uit dan in voorgaande jaren. Bij Apple was het aantal modellen toch al beperkt, maar Aziatische merken hadden altijd de neiging om zoveel mogelijk verschillende toestellen uit te brengen om te kijken welke zou aanslaan. Dat wordt een stuk minder. Dat blijkt wel uit het feit dat wereldwijd in 2022 nog ‘maar’ 3.600 modellen op de markt waren, terwijl dat in 2021 nog 4.200 was.

Bekijk ook

'Periscoop-camera blijft komende jaren exclusief in duurste en grootste iPhone-model'

Het optisch inzoomen van de huidige iPhones gaat maar tot 3x. Apple heeft plannen om dat verder te vergroten dankzij een periscoop-systeem. Er waren al eerder geruchten dat de periscoop-camera zou worden ingevoerd en de iPhone 15 Pro Max lijkt nu de eerste en enige kandidaat voor dit jaar. Maar hoe zit dat in de jaren daarna?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Actuele iPhone 13 deals

iPhone 13

De iPhone 13 is één van de nieuwe modellen van najaar 2021. De iPhone 13 heeft hetzelfde design als de iPhone 12, maar dan wel met een snellere chip, verbeterde camera, grotere batterij en een kleinere notch. Wil je de iPhone 13 los kopen of kies je voor een iPhone 13 met abonnement? Dan vind je hier alle info. Dit toestel is opgevolgd door de iPhone 14.

iPhone 13
2 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.