Face ID apps en websites

Deze Apple-producten zouden ook Face ID moeten krijgen

Welke Apple-producten kunnen nog meer profiteren van Face ID? Er zijn nog wel een paar apparaten die gezichtsherkenning goed kunnen gebruiken.

Nu gezichtsherkenning op de iPhone X goed blijkt te werken is het tijd om verder te kijken naar andere producten. Welke Apple-producten zouden ook veel handiger zijn met Face ID?

Face ID werkt goed. In uitzonderingsgevallen en met heel veel moeite blijkt het systeem wel te omzeilen, maar de kans daarop is kleiner dan dat je een forse prijs wint in de Staatsloterij. Gebruikers vinden Face ID een goede opvolger van Touch ID en het zou wel eens de toekomst kunnen zijn voor het ontgrendelen van allerlei andere Apple-producten.

Face ID apps en websites

#1 MacBook en iMac
Het meest voor de hand liggende volgende product waarin Apple Face ID zou kunnen toepassen is niet de iPad, maar de Mac. Er zit al een camera bovenin het scherm en er is ruimte genoeg om daar een TrueDepth-camera van te maken. Microsoft gebruikt al gezichtsherkenning op de Surface-laptops; daar heet het de Hello-technologie.

Bij de MacBook Pro heeft Apple nog maar kortgeleden de eerste Touch ID-sensoren ingebouwd voor inloggen en goedkeuring geven voor aankopen. Face ID zou een logische vervolgstap zijn. Vooral bij het automatisch invoeren van wachtwoorden op webformulieren zou dat het gebruik van de Mac veel veiliger maken. Als iemand een ontgrendelde MacBook van jouw bureau weggrist, kan hij/zij immers inloggen op allerlei websites. Grootste minpunt is wel dat Face ID maar één persoon kan herkennen, dus als je thuis een iMac hebt staan die door meerdere huisgenoten wordt gebruikt is het onhandig.

iPad Face ID

#2 Alle iPads en iPhones van 2018
Hopelijk blijft Face ID niet beperkt tot de duurste iPhone van dit moment, maar gaat Apple het ook inbouwen in alle nieuwe modellen van de iPhones en iPads van 2018. Op de iPads is dankzij de bredere schermrand wel ruimte te creëren voor de camera’s. Bij kleinere toestellen zoals de iPhone SE is het een grotere uitdaging.

#3 HomePod
De HomePod is nog niet eens op de markt en er gaan al geruchten dat Apple Face ID wil toevoegen. Ook bij dit apparaat is het nadelig als het maar met één gezicht werkt. Keiharde aanwijzingen zijn er overigens nog niet. De opmerking werd gedaan door de president van Inventic Appliances, die constateerde dat er een trend is om in steeds meer slimme speakers gezichtsherkenning in te bouwen. In hoeverre hij het daarbij over de HomePod heeft, mag je zelf bepalen.

#4 Magic Keyboard
We wachten nog steeds op een Magic Keyboard met ingebouwde Touch Bar, zodat mensen voor (relatief weinig geld) hun bestaande Mac of MacBook kunnen uitbreiden met Touch ID. Maar nu we toch vergeefs hebben zitten wachten kan Apple er net zo goed Face ID in stoppen. Je toetsenbord wordt dan een inlog-hulpmiddel voor allerlei andere apparaten zoals een Mac, iPad of Apple TV.

TrueDepth iPhone X camera

#5 Apple TV Remote
Een van de meest onhandige eigenschappen van de Apple TV is het feit dat je niet zo makkelijk wachtwoorden invoert op je TV. Je zou hiervoor de Remote-app op de iPhone kunnen gebruiken, maar anders zit er niets anders op dan met de pijltjes op het scherm de letters van je wachtwoord aan te wijzen, telkens wanneer je van account wilt wisselen. Dat kan makkelijker: via een TrueDepth-camera in de Apple TV Remote. Ook in dat geval zou het handig zijn als het met meerdere gezichten werkt. De kans is alleen klein dat Apple dit gaat doen: het zou de productiekosten van de Remote veel te hoog maken en bovendien zou Apple er dan ook een krachtige chip in moeten stoppen. Bij een accessoire van €69 gaat dat natuurlijk nooit lukken.

Niet nodig: Apple Watch
Toen we zaten na te denken welke Apple-producten in aanmerking komen voor Face ID, realiseerden we dat gezichtsherkenning lang niet voor elk apparaat handig is. Neem nou de Apple Watch, een accessoire dat is voorzien van draagdetectie. Zolang jij de Apple Watch om je pols houdt, kun je afrekenen met Apple Pay en andere acties doen. Trekt iemand het horloge van je pols, dan is ‘ie meteen vergrendeld met een pincode (tenminste, als je die had ingesteld). Ook niet nodig: gezichtsherkenning voor CarPlay. Dit regel je allemaal via de iPhone.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 november 2017, 20:30
Categorie iDevices
Onderwerp face id
Devices HomePod, iPad, iPhone, Mac, MacBook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.