Fotoalbum vergrendeld op iPhone

Door een bug in iOS 17.5 kregen gebruikers verwijderde foto’s te zien: zo zit het

Zie je plotseling weer foto's in je fotobibliotheek die je (soms jaren geleden) al verwijderd had? Het ligt niet aan jou, want er zit een bug in iOS 17.5 waardoor verwijderde foto's weer te zien waren. Wat is hier aan de hand? En wat zegt Apple er zelf over?

Foto’s die jaren geleden waren gewist, verschenen opeens weer in de Foto’s-app, nadat mensen iOS 17.5 hadden geïnstalleerd. Dat leidde tot verwarring: gebruikers vroegen zich af of Apple het niet zo nauw neemt met privacy en of gewiste info wel écht weg is of je nog jarenlang kan blijven achtervolgen. De update iOS 17.5.1 loste de fotobug op, waarin Apple sprak over een “zeldzame bug die kon optreden bij een corrupte database”. Inmiddels hebben we meer informatie wat er aan de hand was. En het heeft niets te maken met iCloud.

Volgens de verklaring van Apple zijn de foto’s weer tevoorschijn gekomen doordat lokale beschadigde bestanden tijdens back-ups en bij overstap naar een nieuw device zijn blijven bestaan. Apple had nooit toegang tot de verwijderde foto’s en de beschadigde bestanden werden ook niet bewaard in iCloud Foto’s.

Als een foto wordt verwijderd uit de fotobibliotheek, wordt deze als verwijderd gemarkeerd in iOS. NAND-opslag gaat er echter anders mee om: geheugen dat gebruikt werd om de foto op te slaan wordt gemarkeerd als ‘beschikbaar’ en niet als ‘verwijderd’. Pas als dit opnieuw wordt overschreven is de data ook daadwerkelijk weg.

Een bug zorgde ervoor dat sommige bestanden bleven bestaan, als gevolg van databasecorruptie. Omdat de fout buiten de fotobibliotheek optrad, bleven de verwijderde bestanden op het apparaat staan. In iOS 17.5 werden deze bestanden hersteld vanuit de beschadigde staat en werden ze opnieuw toegevoegd aan de Foto’s-app en kregen gebruikers ze weer te zien.

Dat de fout niet bij iedereen optrad, heeft ermee te maken dat bij veel mensen de gewiste bestanden zijn overschreven. Als een apparaat correct was gewist met de functie ‘Wis alle inhoud en instellingen’, dan zou de beschadigde database ook meteen zijn gewist. In backups en bij het overstappen naar een nieuw toestel liep je wel de kans dat de beschadigde bestanden werden meegenomen.

Er was ook iemand die beweerde dat zijn eigen foto’s op de iPad van een vriend verschenen, waaraan hij een oude iPad had verkocht. De betreffende Reddit-post is inmiddels gewist. Apple ontkent dat dit kan gebeuren en denkt dat het om een valse melding gaat. Als je immers je iPad doorgeeft aan iemand anders, zul je eerst alle inhoud wissen en daarbij gaat de corrupte database ook verloren.

Mochten er toch weer oude foto’s opduiken, dan kun je ze gewoon weer verwijderen. Maar nu iOS 17.5.1 is verschenen zou het niet meer moeten opduiken. iOS 17.5.1 verwijdert de teruggekeerde foto’s niet automatisch. Je zult zelf in de Foto’s-app moeten gaan en ze handmatig verwijderen. Ze komen dan in de map met recent verwijderde foto’s, waar ze na 30 dagen verdwijnen. Eventueel kun je ze van daaruit definitief verwijderen, zodat je niet 30 dagen hoeft te wachten.

Apple heeft niet gezegd hoeveel mensen getroffen zijn door het probleem – wellicht omdat ze het zelf ook niet weten. Het gebeuren vond immers lokaal plaats op de toestellen en Apple heeft geen toegang tot die gegevens. Wel blijft Apple erbij dat het een “zeldzaam probleem” is.

Inmiddels lijkt het erop dat Apple de bug met verwijderde foto’s effectief heeft opgelost. In de releasenotes van iOS 17.5.1 en iPadOS 17.5.1 maakt Apple melding van een fix voor “een zeldzaam geval waarbij foto’s door databasecorruptie weer in de Fotobibliotheek konden verschijnen, zelfs als ze waren gewist”. Daarmee is weliswaar de bug opgelost, maar zitten gebruikers nog wel met veel vraagtekens. Zijn verwijderde foto’s niet echt weg? En hoe kan het dat gewiste foto’s van de vorige eigenaar op iPads verschenen? The Verge drong er bij Apple meermaals aan om een verklaring te geven. Gebruikers maken zich zorgen over hun privacy en willen zeker weten dat gewiste data daadwerkelijk weg is. Nu wordt het probleem onder het tapijt gemoffeld en dat is vreemd voor een bedrijf dat zo prat gaat op privacy.

The Verge geeft toe dat je je wijsneus-bril kunt opzetten en zeggen dat bestanden nooit echt weg zijn, totdat ze zijn overschreven. Op zich is dat waar, maar het enige wat Apple erover te zeggen heeft is “databasecorruptie”. Als gewone gebruiker verwacht je dat foto’s die gewist zijn nog 30 dagen in de Recent verwijderd-map blijven zitten en daarna definitief worden gewist. Het is logisch dat mensen in paniek raken als foto’s die jaren geleden gewist zijn opeens weer opduiken. Het wachten is nu op een verklaring van Apple, waarin duidelijker wordt uitgelegd hoe de bug kon gebeuren, wat er is gedaan om het op te lossen en hoe we erop kunnen vertrouwen dat het niet opnieuw gebeurd met foto’s, voicemails en al je andere data.

Dit probleem is opgelost in de nu verschenen update iOS 17.5.1 voor iPhone.

Hieronder lees je ons oorspronkelijke artikel van 15 mei 2024.

Als je een foto uit je fotobibliotheek verwijdert, wil je natuurlijk niet dat deze ineens weer ongevraagd terugkeert. Dat is precies wat er nu bij sommige gebruikers lijkt te gebeuren. Kort na het verschijnen van iOS 17.5 doken er bij ons in de reacties en op Reddit berichten op dat foto’s die allang gewist waren ineens weer verschenen bij je recent gemaakte foto’s. Deze fout brengt potentieel een groot privacylek aan het licht, want worden de foto’s die je verwijdert wel echt gewist?

iOS 17.5: verwijderde foto’s keren weer terug

Het gaat dus niet zomaar om foto’s die je onlangs gewist hebt en vanuit de virtuele prullenbak ineens weer in je fotobibliotheek verschijnen. Gebruikers die de problemen ervaren hebben, melden dat het vaak gaat om foto’s die jaren geleden al gemaakt en verwijderd zijn. Een gebruiker zegt dat het om een foto gaat die in 2021 al verwijderd is, maar na het installeren van iOS 17.5 dus ineens weer opduikt. Het is onduidelijk hoe dit probleem precies veroorzaakt wordt, maar verontrustend is het wel.

Bij ons in de reactie meldt een gebruiker een soortgelijk voorval. iCulture-lezer Philip zegt het volgende:

Sinds deze update is er van alles aan de hand in mijn iPhone Foto’s-app. Oude foto’s staan nu als meest recent (een stuk of 20) en veel foto’s die ik had verwijderd zijn weer zichtbaar. Vreemd, want ik gebruik geen iCloud voor mijn foto’s.

Er wordt gespeculeerd dat het probleem veroorzaakt wordt door het opnieuw indexeren van de Foto’s-app. Maar het lijkt zowel te spelen met foto’s die lokaal opgeslagen zijn als bij fotobibliotheken die in iCloud-bewaard worden. Een oplossing voor dit probleem lijkt er niet te zijn, behalve het opnieuw verwijderen van de foto’s.

Verwijderde foto’s toch niet definitief gewist?

Het probleem lijkt niks te maken te hebben met het Recent verwijderd-fotoalbum. Normaal gesproken wordt een foto of video die je wist verplaatst naar het album Recent verwijderd, waar hij na dertig dagen definitief verwijderd wordt. Maar bij de getroffen gebruikers gaat het soms om foto’s van jaren geleden. Zij maken zich nu zorgen dat foto’s die je op de iPhone of in iCloud bewaart, toch niet echt gewist worden als je daar de opdracht voor geeft. En dat kan weer allerlei privacygevaren met zich meebrengen.

Mocht er meer duidelijk zijn over dit probleem, dan lees je dat uiteraard op iCulture. Heb jij dit probleem ook ervaren na het updaten naar iOS 17.5? Laat het ons weten in de reacties.

Bekijk ook

Zo zet je gewiste foto's terug op je iPhone of iPad

Ben je een foto kwijt die op je iPhone stond, of heb je een foto verwijderd? Als je snel bent, kun je die nog terugvinden. In deze tip vertellen we hoe je gewiste foto's terug op je iPhone zet.

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 22 mei: Het lijkt erop dat de fotobug in iOS 17.5 is opgelost, maar Apple heeft geen begrijpelijke uitleg gegeven. We hebben het artikel daarom voorzien van een update.

Reacties: 15 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.